Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ve İzzet Baysal Vakfı’nın Kurucusu Merhum İzzet Baysal, vefatının 18’inci yıl dönümünde Üniversitemizde düzenlenen törenle anıldı.
Anma töreni öncesinde, AİBÜ İzzet Baysal Felsefesini Anlama ve Yaşatma Topluluğu’nun öncülüğünde üniversitemizde faaliyet gösteren çok sayıda öğrenci topluluğu, Merhum İzzet Baysal anısına saygı yürüyüşü gerçekleştirdi. Öğrenciler Anıt Mezarda, başta Bolulular olmak üzere vatandaşlarla birlikte dualar ederek, İzzet Baysal’ın kabrini çiçeklerle donattılar.
Merhum İzzet Baysal’ın Gölköy kampüsündeki mezarı başında yapılan anma törenine; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bolu 2’nci Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Metin Eştürk, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal ve eşi Solmaz Baysal, merhum İzzet Baysal’ın kızı Esin Avunduk ve eşi Cahit Avunduk, İzzet Baysal Vakfı mütevelli heyeti üyeleri, vali yardımcıları, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları, STK temsilcileri, hayırsever iş adamları ile AİBÜ ailesi ve vatandaşlar katıldı.
Törende ilk konuşmayı üniversite öğrencileri adına yapan Öğrenci Konseyi Başkanı Fatih Öztürk, İzzet Baysal’ın sadece Bolu’nun değil, Türkiye’nin görmüş olduğu büyük hayırseverlerden biri olduğunu belirterek, “Biz üniversite gençliği olarak İzzet Babamızı örnek aldık. AİBÜ öğrencileri olarak İzzet Baysal’ın bizlere hediye ettiği güzel üniversitemize sahip çıkacağız ve onu daha ileriye taşıyacağız. Belki bu şekilde İzzet Babamıza bir nebze de olsun vefa borcumuzu öderiz.” dedi.
Rektör Alişarlı: “Bugün Türkiye’nin Neresinde Olursanız Olun, Bolu Denilince İnsanların Aklına İlk Gelen, Merhum İzzet Baysal Olmaktadır.”
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, bir şehrin gerek tarihinde gerekse hafızasında, o şehrin yediden yetmişe tüm halkının gönlünde yer edinebilmenin ve her fırsatta hayırla yâd edilebilmenin, bu fani dünyada çok az kişiye nasip olabildiğini ifade ederek, “1980’li yıllardan itibaren tüm helal kazancını, memleketinin hizmetine sunan İzzet Baysal, işte bu müstesna şahsiyetlerden biridir. Bugün Türkiye’nin neresinde olursanız olun, Bolu denilince insanların aklına ilk gelen, merhum İzzet Baysal olmaktadır.” diye konuştu.
İnsanın hayatta iken amel defterine hep salih ameller ve sevaplar yazdırmak ve kaydettirmek istediğini kaydeden Rektör Alişarlı, özetle “Vefat edince bu kayıtlar durur, sonlanır, biter artık. Dünyada ne ekmiş isek ahirette de artık onu biçeriz. Fakat Peygamber Efendimiz, ‘3 amel, 3 iş, 3 eylem, 3 hâl bunların dışındadır’ buyurmuştur. Bunlardan birincisi, Sadaka-i cariyedir, amel defterine sevap yazdıran sadaka; ikincisi, kendisinden istifade edilen ilim ve üçüncüsü de kişinin arkasından dua eden hayırlı evlatlarıdır. Merhum İzzet Baysal’ın hayatına baktığımızda, bu üç haslet için çok büyük gayret ettiğine de tanıklık ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Adeta yaşayan bir İzzet Baysal olarak nitelendirdiği Ahmet Baysal’a tüm üniversite camiası adına şükranlarını sunan Rektör Alişarlı, “Ahde vefa göstermiş, bu büyük manevi emaneti hassasiyetle üstlenmiş, büyük bir erdemlilik sergilemiştir. Aynı şekilde İzzet Baysal’ın değerli kerimeleri Sayın Esin Avunduk ve kıymetli eşleri Cahit Bey de bu manevi emaneti yüceltme noktasında çok değerli katkılar sağlamaktadırlar. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesile ile Sayın Solmaz Baysal, Sayın Mebrure Bağışgil ve tüm Baysal ailesine teşekkür ediyor, Allah’tan kendilerine hayırlı, sağlıklı, uzun ömürler diliyorum.” diye konuştu.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, özetle “Osmanlı Devleti, bir vakıf medeniyetiydi. Cumhuriyet döneminin ise vakıf medeniyetini devam ettiren en büyük temsilcisi, bana göre İzzet Babadır. O’nun sayesinde Bolumuzda ve ülkede nice vakıflar oluşmaya başladı. O’nu örnek alan ve yolundan gidenler var artık. İzzet Baba sadece bir vakıf insanı değil, insanımızın yetişmesi ve sağlıklı olması için bu vakfı kurmuş. Anaokulundan üniversiteye ve hatta huzurevine kadar pek çok hayırları olmuş. Allah böyle manevi büyükleri, ülkemizin her ilinin başından eksik etmesin.” dedi.
Vali Baruş: “İzzet Baysal İsmi, Bolu’nun Hafızasında ve Yüreğinde Kıyamete Kadar Ebedi Kalacaktır”
Bolu Valisi Aydın Baruş ise, İzzet Baysal’ı rahmet, minnet ve şükranla anarak, “İnsanın fani hayatında bırakmış olduğu eserler, kendi ölümünden sonra onu ölümsüz kılabilmektedir. Dünyada bunu başarabilen insan sayısı çok sınırlıdır. Bunun için, içinde yaşadığınız toplumun hafızasında ve yüreğinde çok derin izler bırakmanız gerekir. İzzet Baysal, bu izleri bırakabilen müstesna şahsiyetlerden birisidir. Bugün görüyoruz ki, her geçen yıl vefat yıldönümlerinde Bolu halkı, İzzet Baysal’ı daha büyüyen kalabalıklarla ve gençlerimizin çok daha fazla teveccühüyle anmaktadır. Bu da şunu gösteriyor ki, İzzet Baysal ismi, Bolu’nun hafızasında ve yüreğinde kıyamete kadar ebedi kalacaktır.” şeklinde konuştu.
Bolu halkının İzzet Baysal’ın ismini şehrin dört bir yanındaki okullara, hastanelere ve huzurevlerine vererek, O’nun eserlerinin Bolu’nun kalkınmasında ne kadar önemli olduğunun idrakine her geçen gün daha iyi vardığının altını çizen Baruş, sözlerini “Büyük insan, ölümünün 18’inci yılında seni tekrar rahmetle yâd ediyoruz. Hayırlarını devam ettiren İzzet Baysal Vakfı değerli başkanına ve yönetim kurulu üyelerine, Bolu halkı adına çok teşekkür ediyoruz.” diyerek tamamladı.
Törende daha sonra Bolu Müftüsü Orhan Genç merhum için yapılan hatimlerin duasını yaptı. Konuşmalarından ardından, İzzet Baysal’ın kabri, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar tarafından dualar edilerek çiçeklerle süslendi.
İzzet Baysal Vakfı’ndan 41 Akademisyene Ödül…
AİBÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda devam eden törende ise, Zeytin Dalı Operasyonu’nda şehit düşen kahraman askerlerimiz ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı’mız okundu. Buradaki programda ilk olarak İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Genel Sekreteri Mustafa Yaman, İzzet Baysal Vakfı’nın 2017 faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı. Yaman, sunumuna “Vakfımızın kurucusu İzzet Baysal’ı minnet, şükran ve saygıyla anarken, vakfımızda görev yapmış, şu anda aramızda bulunmayan mütevellilerimizi, özellikle her sene bu sunumu yapan vakfımız Mütevelli ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mesut Kalaycıoğlu’nu minnet ve şükranla anıyorum.” dedi. Yaman ,vakfın devam eden yatırımları hakkında protokol üyelerine bilgi sundu.
Törende daha sonra Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından hazırlanan “Yöneticilerin Dilinden İzzet Baysal” adlı belgesel film gösteriminde ise, eski Devlet Bakanı Kazım Oksay, İzzet Baysal Vakfı ve üniversitemizin kuruluşu ile İzzet Baysal ve Baysal ailesini anlattı.
Tören, İzzet Baysal Vakfı tarafından 2017 yılında uluslararası yayın yapan 41 öğretim elemanına verilen ödüllerin takdimi ile sona erdi.