Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) düzenlenen seminerde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kamu ve özel sektör ile sanayi ve üniversiteleri kapsayan ve bu yıl yasalaşan Ar-Ge Reform Paketi hakkında ayrıntılı bilgi verildi; Endüstri 4.0, İleri Üretim ya da Akıllı Sanayi olarak da adlandırılan 4’üncü Sanayi Devrimi’nin ne gibi yenilikler getireceği anlatıldı. İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde, AİBÜ Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz ilk olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge Reform Paketi’ni ayrıntılarıyla açıkladı.
Yasanın pek çok yenilik getirdiğini anlatan Yılmaz, “Özellikle Ar-Ge merkezleri ve öğretim üyeleri için çok değişiklikler var. Amaç aslında üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak. Ara mal dediğimiz küçük parçaların ithalatını azaltmak, ihracatı ise arttırmak. Pakette 2023 hedeflerine ulaşmak için önemli adımlar atılmış. Paket tam olarak amacına ulaşabilirse, Gayri Safi Hasıla içinde Ar-Ge harcaması yüzde 3’e, özel sektörün yüzde 15 olan Ar-Ge harcaması yüzde 66’ya, tam zamanlı araştırmacı sayısı toplamı 30 binlerden 300 binlere, özel sektördeki sayı ise 6 binlerden 180 binlere çıkacak.” dedi.
Yasanın en önemli maddelerinden birinin üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek ve kurumsallaştırmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, yasanın amacını, “Tasarım faaliyetlerini desteklemek, Ar-Ge yatırımlarını özendirmek, nitelikli üretim yapısına geçilmesini ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlamak, Ar-Ge personelinin niteliğini ve istihdamını artırmak, Ar-Ge faaliyetlerini ticarileştirmek, teknoloji şirketlerini ortaya çıkarmak ve desteklemek, Ar-Ge ve yenilik desteklerinin etkin bir koordinasyonunu sağlayarak üniversite- sanayi eko sistemini güçlendirmek.” olarak açıkladı.
Seminerde yasa maddelerini sıralayarak içerik hakkında ayrıntılı bilgi veren Yılmaz, Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısının özellikle yüksek teknolojili sektörlerde 30’dan 15’e düşürüldüğünü ve Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarına verilen maaşın brüt asgari ücret kadarlık kısmının 2 yıllığına devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Yılmaz, 100 bin TL’lik Teknogirişim Sermayesi Desteği’nin 500 bin TL’ye kadar arttırıldığını ve mezuniyet sonrası 5 yıl olan başvuru süresinin 10 yıla çıkarıldığını sözlerine ekledi.
4’üncü Sanayi Devrimi Hayatımızı Çok Değiştirecek
Seminerin ikinci bölümünde 4’üncü Sanayi Devrimi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ercan Yılmaz, hayatımıza pek çok yenilik katacak bu sürecin neler getireceğini anlattı. Yılmaz, “3D’yi geride bıraktık artık 4D yazıcılar var. Bunlarla artık her evde bir fabrika kurulmuş olacak. Birbiriyle konuşan ve arızalandığı anda durumu müşteri hizmetlerine bildiren sistemler olacak. Örneğin herhangi bir ürün buzdolabınızda bittiğinde otomatik olarak üretici veya sağlayıcıya bilgi gidecek ve bu ürünler kapınıza gelecek. Yani sipariş verebilen buzdolapları olacak. Artık gidip mağazadan elbise ya da ayakkabı almayacaksınız. Evde otururken internette beğendiğiniz bir kıyafeti, size verilen kodu 4D yazıcınıza girerek alacaksınız.” diye konuştu.
4’üncü Sanayi Devrimi’nde en büyük tehlikelerin ise işsizlik ve güvenlik açığı olduğunu ifade eden Yılmaz, yapılan araştırmalara göre önlem alınmazsa 2020’ye kadar 4 ila 7 milyon insanın işsiz kalacağının beklendiğini de sözlerine ekledi.