Yazar, Yönetmen ve Karikatürist Behiç Ak, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) öğrencileriyle bir araya geldi. Yaratıcı Drama Topluluğu tarafından İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe salonda düzenlenen söyleşiye, öğrencilerin ilgisi büyük oldu. Çocuk Edebiyatı konusunun ele alındığı söyleşide Ak, çocuk kitapları aracılığıyla semboller, kavramlar ve gerçek hayat arasında ilişki kurmayı öğrenen çocukların, entelektüel bakış açısının temelini attıklarını söyledi.
Sembollerle gerçek hayat arasında kurulan ilişkinin düşünmenin temelini oluşturduğunu anlatan Ak, “Çocuk kitaplarında çizgiler çok önemli. Çocuk, sayfaları değiştirdikçe resimleri izleyerek öykünün değişimini algılayabilmeli. Bunların üzerinden kendisi yeni hikâyeler kurgulayabilmeli. Yetişkinlerin bir romanı bir kez okuyup kenara koyması gibi değil, çocuk kitapları çocuklar tarafından yüzlerce kez okunuyor. Yani bir tür oyuncak gibi onlar için. Çünkü kitabın tamamen farklı bir paradigması var ve çocuk onunla katmerli bir ilişki kuruyor. O kitabın öğelerinden faydalanıp yeni öyküler kurguluyor. Bu da çocuğun entelektüel hayata başlamasındaki ilk adımı oluyor.” diye konuştu.
Söyleşide teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerine de değinen Behiç Ak, “Kimi anne babalar çocuklarından biraz kurtulabilmek için onları televizyonun karşısına oturtuyorlar ve çocuk televizyondan birkaç kelime öğrendiği zaman onun düşünsel olarak geliştiğini zannediyorlar. Oysa televizyon onu pasifleştiriyor ve düşünsel olarak gelişimini engelliyor. Ya da eline bir tane laptop veya tablet veriyorlar. Küçücük yaşta tabletle oynayabiliyor çocuğum diye övünüyorlar. Oysa bunlar çocukları kavramsal olarak çok geriletiyor ve gelişimlerini engelliyor. Bu çocuklar bir şekilde gelişimlerini tamamlayamıyorlar.” dedi. Ak, sözlerini “Çocuğu asıl geliştiren şey edebiyat zevkidir. Çocuk, uzun metinleri okuyabilmeli, anlamalı ve yazabilmelidir. Oysa bilgisayarlardaki metinler kısa metinlerdir. Bunlar uzun bir metnin okunmasına müsait değillerdir.” diyerek tamamladı. Öğrencilerin sorularının yanıtlanmasından sonra Behiç Ak kitaplarını imzaladı.