BAİBÜ’nün Örnek Projesi Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin 6’ncısı Başladı 

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü’nün ana sponsor Ziraat Bankası ve Türk Kızılay Bolu Şubesi’nin desteğiyle bu yıl 6’ncısını düzenlediği kültür sanat projesi Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin açılış programı gerçekleştirildi.

    İletişim Fakültesi Konferans Salonundaki açılış programına; Genel Sekreter İhsan Ağcan, Bolu Milli Eğitim Şube Müdürü Uğur Sönmezel, Ziraat Bankası Bolu Girişimci Şube Müdürü ve Portföy Yöneticisi Suat Ördek, Şiir Atölyesi Eğitmeni Adem Karafilik, Hikaye Roman Atölyesi Eğitmeni Zeynep Sati Yalçın, Deneme Portre Atölyesi Eğitmeni Fahri Tuna ve Kısa Film Atölyesi Eğitmeni Fatih Peker ile Türk Kızılay Bolu Şubesi ekibi, öğrenciler ve mezunlar katıldı.

    Açılış programında Köroğlu Yazarlık Mektebi hakkında bilgi veren Kısa Film Atölyesi Eğitmeni ve sunucu Fatih Peker, 6 yıl önce Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı öncülüğünde başlayarak bugünlere gelen projenin hedefi, usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yürütülen atölye çalışmalarıyla bir kez daha usta eğitmenler ile öğrencilerini bir araya getirdiklerini vurgulayarak, özetle “5 yıl önce bir grup hocamız, üniversite öğrencilerinin kültürel ve sanatsal yetkinliklerini artırmak, kendi medeniyet kodlarımıza göre kültürel ve sanatsal gelişimlerini sağlamak üzere bir yola çıkmışlardı. O öğrencilerimizin çoğu bu tedrisattan geçip mezun olduktan sonra şimdi ülkesine, milletine ve ailesine katkı veriyor. Bugün de 6. Köroğlu Yazarlık Mektebi’nde yine bir arada olmaktan ve sizler gibi değerli öğrencilerimizi ve hocalarımızı yine aramızda görmekten dolayı çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı ve sözü atölye eğitmenlerine bıraktı.

    “Edebiyat Dergilerinde Onlarca Şair, Yazar, Hikaye, Deneme, Portre Yazarı Mezunumuz Var.”

    İlk olarak Şiir Atölyesi Eğitmeni Adem Karafilik, amaçlarının yazarlık kabiliyeti olmayan insanlara yazarlık öğretmek olmadığını kaydederek, özetle “Burada amacımız, yazma kabiliyeti olan, yazan, üreten insanlara bir bakış açısı kazandırmak. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, atılan tohumlar çok güzel filizler verdi ve hatta fidan olmaya başladı. Türkiye’de edebiyat camiasındaki dergilerde isimlerini gördüğünüz onlarca şair, yazar, hikaye, deneme, portre yazarı mezunumuz var. Emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

    Şiire farklı bir bakış açısı oluşturma noktasında keyifli çalışmalar yaptıklarını belirten Karafilik, “Bu çalışmalarımız akademik çalışmalar değil. Yazma kabiliyeti olan, kaleminde bir cevher olan arkadaşlarımızı çıkarıyoruz ve parlatıyoruz. Biliyorsunuz yerin altındaki cevher işlenince muhteşem eserler çıkıyor. Burada da Rektörlüğümüz bizleri bu cevherlerle tanıştırdılar ve birlikte keyifli çalışmalar yapıyoruz.” diye konuştu.

    “Belki Buradan Çok Kıymetli Yazarlar Yetişecek.”

    Hikaye Roman Atölyesi Eğitmeni Zeynep Sati Yalçın ise, eğitimlere geçen yıl başladığını anlatarak, “Az bir öğrenci sayımız vardı ama çok nitelikli öğrencilerdi, çok heveslilerdi. Ben onlardan çok memnun kaldım. Bu yıl da öyle hevesli, heyecanlı bir şekilde başladık. İnşallah bu süreç bu yıl da devam eder diye ümit ediyorum. Elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Zaten buradaysanız, katılmak istiyorsanız sizlerde de o heyecan vardır diye düşünüyorum.  Belki buradan çok kıymetli yazarlar yetişecek. Bunun için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

    “Biz Sizlere Yol Arkadaşlığı Yapıyoruz.”

    Projenin fikir babası ve Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin uzun süre koordinatörlüğünü yapan Deneme Portre Atölyesi Eğitmeni Fahri Tuna ise, projenin nasıl ortaya çıktığını anlatarak, özetle “Bu projeye önceki Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın desteğiyle liselerde başlamıştık. Ardından kendisinin Başkan Yardımcısı değerli dostum İhsan Ağcan, bizleri ve bu güzel projeyi, edebiyata ve sanata düşkün  Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yla tanıştırdı. Projeyi kendisine anlattık ve Rektör hocamız ‘Tamam, yapalım.’ dedi. ‘Ben bu görevde olduğum sürece bu proje uygulanacak.’ diye ekledi.  Nitekim şu an projenin 6’ncı yılına başlamış bulunuyoruz. Bu projenin asıl mimarları İhsan Ağcan ve Rektör Mustafa Alişarlı’dır. Kendilerine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

    “Yazarlık okulundan yazar yetişir mi?” sorusuyla konuşmasına devam eden Tuna, özetle “Yazarlık okullarından yazar yetişmez. Peki neden buraya gelip çaba harcıyorsunuz kaç yıldır? Şunun için: Biz sizi yazar yapmıyoruz, siz zaten yazar olacaksınız. Biz size yol arkadaşlığı yapıyoruz. Hiç kimse kimseyi yazar yapamaz. Öyle bir yetenek, öyle bir beceri yok. Esas olan, özne olan sizsiniz; yetenekli olduğunuz için sizler buradasınız. Şiir’de Adem Hoca, Öykü’de Zeynep Hoca, Sinema-Fotoğraf’ta Fatih Hoca ve Deneme-Portre’de ben, sizlere yol arkadaşlığı ile 10 yılda alacağınız yolu 2 yılda aldırtmaya çalışıyoruz. Deneyim paylaşımı yapıyoruz. Bir de bu eğitimlerden sonra artık kül yutmayacaksınız. Giriş paragrafı nasıl olmalı, hangi zamanları kullanmalı, örneğin 7 cümleden oluşan bir paragrafta kaç cümle kurallı, kaç cümle devrik olmalı, imge var mı, şiirsellik katılmış mı? Artık bir yazıya nasıl bakacağınızı öğreniyorsunuz. İyi bir yazar öncelikle çok iyi bir okur olmalı. Yazarlık kadar iyi bir okur olmayı da öğretmeye çalışıyoruz. Bir güzel şey de, derginiz ve kitabınız oluyor.” ifadelerini kullandı.

    Fatih Peker, Ölüm Yıldönümünde Çağrı Filminin Yönetmeni Mustafa Akkad’ı Andı

    Kısa Film Atölyesi Eğitmeni Fatih Peker ise konuşmasına, değerli bir sinemacı olan merhum Mustafa Akkad’ı anarak başladı. 11 Kasım 2005 tarihinde uğradığı bir bombalı saldırıda yaşamını yitiren Akkad’ın şehadet yıl dönümü olduğunu hatırlatan Peker, Mustafa Akkad, Çağrı filminin de yönetmeni. Akkad çok büyük prodüksiyonlu İstanbul’un Fethi ve Kudüs’ün Fethi projelerinin hazırlıklarını yapıyordu. Tam bu aşamada birileri tarafından suikaste uğradı ve şehit oldu. Bu vesileyle değerli yönetmen Mustafa Akkad’ı saygı ve rahmetle anıyorum.” dedi.

    “Çok İyi Birer Sinema Okur Yazarı Olabiliriz.”

    “Sinema denildiğinde ilk aklımıza gelen şey maalesef eğlencelik ve zaman harcamaya dönük, popcorn bir imge. Ama sinemanın daha büyük bir evreni var aslında.” diyen Peker, özetle “Sinema, sözlü ve yazılı sanatların ötesinde kendisine ait oluşturduğu ve kullanabildiği katmanları ile yani oyunculuk, müzik, mekan, dekor oluşturduğu atmosferi aracılığı ile bambaşka bir sanat dalı. Bizlere düşen bu evrenin tanıtılması ve bu evren çerçevesinde kendi kültürel ve medeniyet kodlarımıza dair ürünler vermemiz. Bunun için çok geç kalınmıştı. Birçok sivil toplum örgütü kısafilm atölyeleri ve festivaller düzenliyor. Çok güzel eserler çıkmaya başladı. Bizler de burada buna küçük bir katkı verebilirsek, içimizden güzel filmeler üretebilirsek ne mutlu bize.’” diye konuştu.

    Köroğlu Yazarlık Mektebi Öğrencileri Duygularını Anlattı

    Atölye eğitmenlerinin ardından Köroğlu Yazarlık Mektebi 5’inci Dönem Öğrencileri Adına Hayriye Kaya ve Hakan Yavuz konuşma yaptılar.

    Hayriye Kaya, özetle “Üniversitemizde geleneksel hale gelen ve bizleri kültürel ve sanatsal anlamda geliştiren, eğitimlerimize ve kişisel gelişimlerimize katkıda bulunan Köroğlu Yazarlık Mektebi, gönül coğrafyamızda bulunan birçok değerli insanı burada bir araya getirmekte. Bizler de bu konuda kendimizi onurlu, mutlu ve gururlu hissediyoruz. Biz bu mektepte Yunus’un da deyimiyle, ‘Geldik, tanış olduk.’ Hocalarımıza işi kolay kıldık. Sevdik ve sevildik. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız Deneme Portre Atölyesi’nde Fahri hocamız ve arkadaşlarımızla birlikte gelecekte mutlulukla yâd edeceğimiz güzel arılar biriktirdik. Derslerimizde yeri geldi Mardinli bir amcamızın hayat hikayesine şahit olduk. Yeri geldi Gagavuz Türkü Hakkı Amcamızın hayat maceralarını kendi ağzından dinledik. Yeri geldi Fahri hocamızdan atalarımızın kışın kendi aralarında oynadığı yüzük oyununu öğrendik. Milli duygularımızı yeniden canlandırdık. Derslerimize vatan, millet, bayrak bahsi geçince gözümüzden yaşlar süzüldü, hep birlikte hüzünlendik.” ifadelerini kullandı.

    Hakan Yavuz ise, özetle “Şiirin, şehrin, tarihin, kültürün ve daha birçok alanın konuşulduğu bir projeden daha fazlasıydı bizim için. Bu atölyede biz, belki de 4 sene boyunca edinemeyeceğimiz tecrübeyi, sevgiyi, kardeşliği, içtenliği ve samimiyeti Fahri hocamızdan öğrendik. 12 hafta boyunca çok güzel vakit geçirdik. Birlikte projeler ürettik. Deneme ve portreler yazdık. Fahri hocamızın bizim de kulağımıza küpe olan  bir sözü var. ‘Okuyorsanız varsınız, yoksa yoksunuz.’ İşte bizler bu yüzden bu atölyeden mezun olmak istemiyoruz. 6. Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin yeni başlayan arkadaşlarımıza faydalı olmasını temenni ediyoruz. Bizlere en çok destek veren ve bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı beyefendiye, Üniversitemiz Genel Sekreteri Sayın İhsan Ağcan beyefendiye, Adem Karafilik hocamıza, Fahri Tuna hocamıza, Zeynep Sati Yalçın hocamıza ve bu programda emeği geçen Rektörlük Basın ve Halkla İlişkiler Müdürümüz Fatih Peker ve ekibine şükranlarımızı arz ediyoruz.” diye konuştu.

    Ağcan “Yeşeren Çiçekleri, Meyveye Duran Ağaçları Gördükçe Ne Kadar Doğru Bir İş Yaptığımızı Anlıyorum.”

    Genel Sekreter İhsan Ağcan ise yaptığı konuşmada, Köroğlu Yazarlık Mektebi projesini çok önemsediğini vurgulayarak, özetle “Projenin asıl mimarı Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI Hocamız ve Fahri kardeşimiz aslında. Bu proje 2016 yıllarında, şehirde devam ediyor idi. Üniversitede de devam etmeli dedik. Rektör hocamla bir araya geldik, kendisi de hemen kabul etti ve proje başladı.

    Tohum saç, bitmezse toprak utansın demiştik. Saçılan hiçbir tohum eğer çürümemişse, toprak da bir kaya değilse mutlaka yeşerecektir. Yeşeren bu çiçekleri görünce, ağaçların meyveye durduğunu görünce ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz. Ben, başta Rektörümüze, emek veren Fahri Bey kardeşimize, Sayın Karafilik’e, yeni katılan Zeynep Hanım kardeşimize ve baştan beri bu projenin içinde yer alan Fatih Bey kardeşimize, maddi destek sağlayan Ziraat Bankamıza teşekkür ediyorum.” dedi.

    “Türkiye Yüzyılı Vizyon Belgesi ile Hedeflerimizi de Büyütmemiz Gerekiyor.”

    Gençlerin daha iyi yetiştiğinin altını çizen Ağcan, Rektörlük ve Üniversite Yönetimi olarak her zaman akademisyenlerin ve öğrencilerin emrinde olmaya devam edeceklerini söyledi. Hocalarımızdan bir ricası olduğunu dile getiren Ağcan, özetle “Vites yükseltmemiz lazım. Biliyorsunuz iki hafta önce sayın cumhurbaşkanımız ‘Türkiye Yüzyılı’ diye vizyon belgesi açıkladı, elhamdülillah. Türkiye artık dünyada hatırı sayılır bir yerde. Her konuda bölgede Türkiye Cumhuriyeti Başkanı ne diyor noktasına geldik. Bu özgüvenle, bu duygu ve düşüncelerle hedefleri büyütmemiz lazım. Biz çağ açıp çağ kapatan bir milletiz.1453’te karanlık çağı kapatıp, zincirleri kırıp aydınlık bir çağ açmışız. Bu vesileyle dedelerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Mevlâm bizleri de onlara layık torunlar eylesin.

    Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yeni bir yüzyıl açtık. Bu yüzyılın adı ‘Türkiye Yüzyılı’. Sadece İslâm coğrafyasının yüzyılı olmayacak, sadece Türk dünyasının da yüzyılı olmayacak. İnsanlığın yüzyılı olacak. Adil bir yüzyıl olacak. Kanın, gözyaşının, sömürünün, kapitalizmin kol gezdiği bir yüzyıl olmayacak. Adaletin, sevginin, muhabbetin yüzyılı olacak. Teknolojinin yüzyılı olacak. Savaşlar bitecek, yüzler gülecek. İnsan çığlıkları, bomba sesleri bitecek; edebiyat hakim olacak, şiir hakim olacak, sanat hakim olacak. Gençler özgür ve özgün olacak. Bu projenin meyveleri de Köroğlu Yazarlık Mektebi benzeri projelerden çıkacak. Sizlerle gurur duyuyoruz, her zaman yanınızdayız. Sayın Rektörümüz il dışında olması gerektiği için bu açılışa gelemedi. Onun selamlarını, muhabbetlerini, saygılarını iletiyorum. Yeni sezonun hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” ifadesini kullandı.

    5. Dönem Atölye Eğitmenlerine Teşekkür Belgesi

    Konuşmaların ardından 5. Köroğlu Yazarlık Mektebi eğitmenlerine teşekkür belgeleri takdim edildi. Şiir Atölyesi’nden Adem Karafilik ile Hikaye Roman Atölyesi’nden Zeynep Sati Yalçın’a Genel Sekreter İhsan Ağcan tarafından teşekkür belgesi verildi. Mukadder Gemici’nin teşekkür belgesi de Zeynep Sati Yalçın’a verildi. Deneme Portre Atölyesi’nden Fahri Tuna’ya ana sponsorumuz Ziraat Bankası’ndan Girişimci Şube Müdürü ve Portföy Yöneticisi Suat Ördek ve Kısa Film Atölyesi’nden Fatih Peker’e Milli Eğitim Şube Müdürü Uğur Sönmezel tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Diksiyon Atölyesi’nden Mehmet Önder’in teşekkür belgesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selami Özsoy tarafından Fatih Peker’e verildi.

    1. Köroğlu Yazarlık Mektebi Mezunlarına Katılım Sertifikaları Verildi

    5.Köroğlu Yazarlık Mektebi mezunlarına ise katılım sertifikaları atölye eğitmenleri tarafından verildi. Şiir Atölyesi mezunu PDR öğrencimiz Azerbaycanlı Metanet, duygu ve düşüncelerini ifade etmek istedi. Metanet, özetle “İki senedir Bolu’dayım. Yüreğim, gönlüm çok dolu. Azerbaycan Cumhuriyeti Yazarlar Derneği üyesiyim. İlk kitabım yayımlandı. Buna rağmen yine de içimde yazmaya karşı bir güvensizlik vardı. Bu yaşıma kadar kendime hiç şair dememiştim. Yazmak çok zor bir iş ama yazmamak da öyle. Değerli Adem hoca sayesinde kendime ‘Şair’ diyebildim. Özgüvenim yerine geldi. Sadece şiir ve edebiyat değil hayata dair çok şeyler öğrendim. Zaman planlaması, ben kimim, amacım ne, nasıl yaşayabilirim diye. Gerçekten çok teşekkür ederim emeği geçen herkese. Bunu sağladığı için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne de çok teşekkür ediyorum.” dedi.

    Açılış programı, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından açılış programı sona erdi. Açılışın ardından Şiir, Hikaye Roman, Deneme Portre ve Kısa Film Atölyelerinde dersler başladı. Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilecek dersler, 5 Mayıs 2023 tarihinde son dersler ve kapanış töreni ile 6. Köroğlu Yazarlık Mektebi sona erecek.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/sz90
    Önceki İçerikBir Fidan da Senin Olsun Etkinliği Gerçekleştirildi
    Sonraki İçerikGlobal Hemşirelik / Söyleşi