Dünya üniversiteleri arasında sayılı, Türkiye’de ise sadece Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) bünyesinde faaliyet gösteren, Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme Merkezi (YENİGIDAM) tarafından geliştirilen cihaz, tohum ve baharatlarda ekonomik kayba sebep olan zararlı organizmaları, uygulaması kolay bir yöntemle yok ederek gıda güvenliğini sağlamada çığır açtı.
BAİBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek’in yürütücülüğünü yaptığı “Tohum Dezenfeksiyonu ve Organik Tohum Üretiminde Atımlı Elektrik Alanı Uygulaması” başlıklı TÜBİTAK projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Dr. Ali Torun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Toplantıda, proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, tohum ve baharatların yüzey dezenfeksiyonunu sağlamak amacıyla pilot ölçekli atımlı elektrik alan cihazı geliştirdiklerini vurgulayarak, projenin, organik tarım, gıda ve tohum sektörlerinde özellikle tohum güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
Atımlı elektrik alan teknolojisi kullanarak buğday, arpa, mısır gibi tahıllar ile domates, salatalık, lahana vb. tohumlar üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Evrendilek, “Yapılan uygulamalarda, tohum yüzeyinin dezenfeksiyonunun sağlandığı, tohumların çimlenme gücü ve farklı streslere karşı dayanıklılığının arttığı görüldü. Atımlı elektrik alanı, kırmızı pul biber ve susam gibi baharatlarda problem olan aflatoksinlerin bertarafında da etkili olan bu yöntem aynı zamanda çevre dostu ve ekonomik” dedi.
Prof. Dr. Evrendilek, her yıl tarımsal ürünlerde zararlılar ve mikroorganizmalar nedeniyle milyonlarca ton ürünün ziyan olduğunu, bu mikroorganizmaların ortadan kaldırılması için kullanılan kimyasalların insan sağlığına ve çevreye zarar verdiğini, dolayısıyla yeni ve çevre dostu teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Proje kapsamında geliştirdikleri pilot ölçekli atımlı elektrikli alan cihazının iki prototipi için, Türk Patent Enstitüsü ile Avrupa Birliği Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını belirterek, bu yeni teknolojinin ülkemiz açısından büyük ve önemli fırsatlar sunacağını sözlerine ekledi.
Proje tanıtımının ardından protokol üyelerine, pilot ölçekli atımlı elektrik alan cihazı tanıtıldı ve tohum dezenfeksiyonu uygulaması yapıldı.