Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (BAİBÜ) pandemi nedeniyle halen üniversitelerde uygulanan uzaktan eğitim modeli ve uzaktan eğitimde kalite güvencesinin ele alındığı güncel bir çalıştay programı düzenlendi.
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Kalite Koordinatörlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Uzaktan Eğitimde Kalite Güvencesi Çalıştayı”, online olarak gerçekleştirildi. Akademisyenlerin ilgiyle takip ettiği çalıştayın açılış konuşmasını, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı.
Rektör Alişarlı, konuşmasının başında, çalıştayın koordinatörlüğünü yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel’i ve çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen tüm akademisyenleri tebrik ederek, sevgi, saygı ve muhabbetle selamladı.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğitim camiasının yanı sıra işverenlerden çalışanlara herkesin, ansızın gelen bir salgınla sarsıldığını hatırlatan Rektör Alişarlı, bu noktada, görevlerini yerine getirirken en büyük özveriyi gösteren sağlık çalışanları ile pandemi sürecinin sağlıklı şekilde atlatılması için emeklerini esirgemeyen başta emniyet güçleri olmak üzere tüm kurumların yanında olduklarını ve her zaman canı gönülden desteklemeyi sürdürdüklerini vurguladı.
Rektör Alişarlı: “Yüz Yüze Eğitim ve Uzaktan Eğitim Modeli Arasında Birçok Farklılıklar Var.”
Alişarlı konuşmasına; “Bu edindiğim tecrübeler, birikimler bizlere şunu gösteriyor: Başlangıçta saydığım öğrenciye dokunma, yüz yüze konuşma, karşılıklı soru-cevap şeklindeki ders metodu ile şu anki online uzaktan eğitim şeklinde verdiğimiz ders metodu arasında birçok farklılıklar var. Birinde başarıyı kontrol edebiliyorsunuz, takip edebiliyorsunuz, ama çevirim içi süreçlerde bu kontrol örgün eğitime göre istenen seviyede olamıyor. Bunları tecrübe ediyoruz. Bu noktada bazı önlemler elbette alındı. Keza, Yükseköğretim Kalite Kurulu da, bazı kalite güvence sistemleri ile ilgili, süreç nasıl denetlenir, izlenir ve iyi bir noktaya getirilir? sorularını içeren rehberler yayımladı. Bu rehberlerden biri de, Uzaktan Eğitimde Kalite Güvencesi Ölçütleri ve Değerlendirmeleri 2020 ismini taşıyor. Burada gerekçe olarak, Kurumlardan beklenen, eğitim hizmetlerinin öğrencilere kazandırmayı taahhüt ettikleri öğretme çıktılarından bilgi, beceri ve etkinlikleri, taviz vermeden, sağlıklı biçimde uzaktan eğitim ortamlarına taşımalarıdır. ifadesi yer alıyor bizler de bunu sağlamak üzerine çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Hocalarımız Özveriyle, Gayretle Derslerini Veriyorlar.
“Biliyorum ki tüm hocalarımız elbette uzaktan eğitimi büyük bir özveriyle, birebir, yüz yüze oluyormuşçasına gerçekleştirmeye gayret ediyorlar. Elbet bazı aksaklıklar oluyor, çünkü bir hat üzerinden binlerce hatta milyonlarca öğrenci bu eğitimi takip ediyorlar. Tıkanıklığı, zorluğu elbette olacak. Hazırlıklı üniversiteler, bu zorlukları küçük hatalarla atlatıyorlar. O yüzden iyi bir hazırlık süreci önemli. Bu süreç, tamamen sizlerin bu işi ciddiye almanızla, önemsemenizle ilişkili bir süreç. Yani değerli hocalarımız bu işe ne kadar ehemmiyet veriyorlarsa, biz de bu işte o kadar başarılı olacağız. Bu süreç hakikaten bizim için önemli ve dediğim gibi sizlerin gayretleriyle yürüyecek. Sizler, ekran karşısında öğrencilere ne kadar sıcak ve samimi görünürseniz, ne kadar dersinize ilgi gösterirseniz, uzaktan eğitime katılım o kadar çok artacak. Bunun için daha iyi ve verimli olmak için çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.
“Uzaktan Eğitim Sürecini, El Ele Vererek, Başarıyla Geçeceğiz.”
Kasım ayında benzer bir çalıştay daha yapılacağını vurgulayan Rektör Alişarlı, “Bugün yapacağımız çalıştayda değerli katılımcılar sizlere önemli sunumlar yapacaklar. Kasım ayında gerçekleştireceğimiz eğitim çalıştayıyla da, bu konular çok daha geniş bir şekilde ele alınacak. O yüzden bu çalıştaya ve aynı zamanda Kasım ayında yapılacak eğitim çalıştayına katılmanız bizler için önemli ve değerli. Bu noktada, siz değerli hocalarımızdan ilginizi ve desteğinizi sürdürmenizi istiyoruz. Bu süreci hep beraber, el ele vererek başarılı bir şekilde geçirmek hepimizin arzusu.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı, sözlerini “Bizler tüm hazırlığımızı, bazı fakültelerin uygulamalı dersleri hariç, uzaktan eğitime göre yaptık. İnşallah önümüzdeki dönem, yüz yüze ders anlatarak öğrencilerimize kavuşmayı arzu ediyoruz. Şehrin beklentisi de bu yönde. Bu zor süreçlerden inşallah tez zamanda kurtuluruz ve özlediğimiz canlı, sosyal hayata hızlı şekilde dönüş yaparız.” diyerek tamamladı.
Açılış konuşmasının ardından BAİBÜ Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Zeki Arsal “Kalite Standartlarına Uygun Program ve Öğrenme Çıktılarının Oluşturulması”, Doç. Dr. İbrahim Alper Köse “Pandemi Sürecinde Ölçme ve Değerlendirme Uygulamaları”, Dr. Öğr. Üyesi Yasin Aydın “Uzaktan Eğitimde Öğrenmeyi Etkileyen Psikolojik Faktörler”, Dr. Öğr. Üyesi Meriç Tuncel “Uzaktan Eğitimde Kullanılabilecek Öğretim Strateji ve Yöntemleri” ve Dr. Öğr. Üyesi Nuh Yavuzalp “Uzaktan Eğitim İçin Kullanılabilecek Teknolojiler ve Uygulamalar” konularında sunum yaptılar.