Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörlüğü’nün himayelerinde, Bolu Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü başta olmak üzere Uluslararası Öğrenci Topluluğu (ISA), Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü ve Öğrenci Dekanlığı katkılarıyla, üniversitemiz ev sahipliğinde Uluslararası Öğrencileri Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Bolu Valiliği İl Göç İdaresi Müdürü Derya Erdoğan ve müdürlük temsilcileri, Öğrenci Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül ve uluslararası öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Üniversitemizin tanıtım filmi gösterildi. Bilgilendirme toplantısı, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın açılış konuşmasıyla başladı.
“Gönüllü Çalışmak, Gönlünce Çalışmak Değil, Sorumluluk Bilinciyle Çalışmaktır.”
Rektör Alişarlı, toplantının sunuculuğunu da yapan Afganistanlı öğrencimiz Bahtiyar Rashidi’nin “Gönüllü çalışmak, gönlünce çalışmak değil; sorumluluk bilinciyle çalışmaktır.” sözünü beğendiğini vurgulayarak, “Afganistan’dan Bahtiyar öğrencimiz, güzel bir cümle yazmış. Bu cümle şunun için kıymetli: Biz, bu bilinci bazen kendi öğrencilerimize veremiyoruz. Çünkü gönüllü çalışma, gerçekten sorumluluk ister ve bir hedefinizin olduğunu gösterir. Hedefiniz yoksa gönüllü çalışmazsınız. Birçok şey beklersiniz ve onlar sağlanırsa ‘Ben varım’ diye ortaya çıkarsınız. Bu açıdan, doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum ve öncelikle seni tebrik ederek konuşmama başlamak istiyorum.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Biz, Hiç Kimseyi Yabancı Olarak Görmeyiz; Ötekileştirmeyiz.”
Rektör Alişarlı, toplantının amacı hakkında öğrencileri bilgilendirdikten sonra, “Biz, hiç kimseyi yabancı olarak görmeyiz, ötekileştirmeyiz. Bizim için öncelikle insan olmak büyük bir kıymettir. Üniversite olarak bunun bilincindeyiz. Karşımızdaki hangi milletten olursa olsun, ona bir yabancı gözüyle bakmayız. Bu, bizim Türk misafirperverliğimize de sığmaz; geleneğimize, örfümüze de sığmaz. Kadim medeniyetimizde böyle bir şey yoktur. O yüzden herkes bizim için öz evladımız gibidir, kıymetlidir. Böyle değerlendiririz. Bu şekliyle de ilişkilerimizi geliştirmeye çalışırız.” ifadelerini kullandı.
Rektör Alişarlı: “İnşallah Hem Azerbaycan Hem de Tüm Türki Cumhuriyetlerle İş Birliğimiz Kuvvetlenecek.”
Azerbaycan Avrasya Üniversitesi ile eğitimde iş birliği protokolü imzaladıklarını kaydeden Rektör Alişarlı, “İbrahim Kürtül hocamla birlikte Azerbaycan Bakü’deydik. Buradan Azerbaycanlı kardeşlerimize, Azerbaycanlı öğrencilerimizin şahsında selam göndermek isterim. İnşallah çok kısa zamanda Azerbaycan’daki üniversiteden, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne hem öğrenci, hem de akademisyenler gelecek. Keza aynı şekilde üniversitemizden de Azerbaycan’a hocalarımızı yönlendireceğiz. Büyük bir kapı açtığımızın farkındayız. İnşallah bu kapı, tüm Türki Cumhuriyetlere de açılacak ve iş birliğimiz giderek kuvvetlenecek. Bu ve benzeri etkinlikleri artıracağız. Derslerle birlikte aynı zamanda, hem kampüs içi, hem kampüs dışı etkinlikler düzenleyeceğiz.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Unutmayın, Pandemi Tedbirlerine Uymak Gönüllü Zorunluluktur.”
Üniversitemizde tüm etkinliklerin pandemi tedbirleri kapsamında gerçekleştirildiğini hatırlatan Rektör Alişarlı, tüm öğrencilerimizi bir kez daha, aşı olmaya ya da aşılarını tamamlamaya davet ederek, “Sizlerin aşılarınızın tam olması önemli. Bu nedenle eğer aşı yaptırmadıysanız, lütfen aşınızı ihmal etmeyin. Bunu sürekli dile getiriyoruz. Çünkü yüz yüze eğitimi, yani camdan değil candan eğitimi bununla sağlayabileceğimizi biliyoruz. Kampüs içerisinde uymanız gereken kurallarla ilgili, gönüllü zorunluluk bunlar, olmazsa olmazlar, görsel uyarılar var her yerde. Bunlara lütfen uyalım. Yüz yüze eğitim için bunlar gerekli. Sizden ricam kurallara uymanız, uymayanları tatlı dille uyarmanız.” dedi.
Rektör Alişarlı: “Rektörlüğümüzün Kapıları Tüm Öğrencilerimize Açıktır.”
Rektörlüğün kapılarının tüm öğrencilerimize açık olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle “Öğrencilerimizle ilgili çalışmalarımız oluyor. Üniversitemizde Öğrenci Merkezi kurduk ve burada Öğrenci Topluluklarına yerler ayırdık. Uluslararası öğrencilerimiz için de yer ayırdık. Aynı zamanda etkinlik salonları kurduk. Buraları dolu dolu kullanın. İbrahim hocam, Öğrenci Dekanı. Tüm topluluklar kendisine bağlı olarak çalışıyor. Hepsinin koordinasyonunu, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile birlikte sağlayacak. Sizin sorunlarınızı, bazen sizlerle birlikte gelerek bize iletecek. Kapılarımızın sizlere her zaman açık olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Göç İdaresi Müdürlüğümüze de düzenlemiş oldukları toplantı nedeniyle teşekkür ediyorum. Sizler, aklınıza takılan sorulara cevapları burada bulabileceksiniz. Hayırlı ve verimli bir toplantı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
“Bizimle Aynı Olmayan İnsanlara Sevgi Duymalı, Farklılıkları Zenginlik Kabul Etmeliyiz.”
Açılış konuşmasının ardından ilk konuşmayı Uluslararası Öğrenci Topluluğu (ISA) Başkanı Lancine Doumbia yaptı. Fildişi Sahilleri’nden ülkemize gelen ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü son sınıfta eğitim gören Doumbia, “Uluslararası öğrenci olmak, bir yerden başka bir yere gelip ve orada kendin gibi birini bulup, kardeş olmak demektir. Uluslararası öğrenci olmak, dertleşip sorunlarınızı gidermek demektir. Bu hayat, farklılıklarla ve çeşitliliklerle güzeldir. Çeşitlilik, farklılıkları hoş görmek ve anlamaktan çok daha fazlasıdır. Bu tamamen, bizimle aynı olmayan insanlara sevgi duymak ve farklılıkları birer zenginlik olarak kabul etmektir. Unutulmamalıdır ki, eğer birlikte huzur içinde yaşamak istiyorsak, kültürel ve etnik farklılıkları hoş görmeli ve kabul etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
“Uluslararasılaşma, Türkiye Cumhuriyeti’nin Stratejik Planının Bir Parçasıdır.”
Üniversitemiz Öğrenci Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül ise, konuşmasına “Uluslararası öğrenci konusu, Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikle son 10 yılına damga vurmuş bir meseledir. Çok değerli Cumhurbaşkanımızın, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişiminin, stratejik planının bir parçası olarak üniversitelerde uluslararasılaşmayı merkeze almasından sonra, özellikle son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde yaklaşık 250-300 bin arasında uluslararası öğrenci eğitim-öğretim görmeye başlamıştır. Şu anda üniversitemizde 70’den fazla ülkeden gelen öğrencilerimiz var ve bu öğrenciler, bu ülkeler için de çok ciddi bir kazanım haline gelmiş durumda.” diyerek başladı.
Yaklaşık 12 yıldır uluslararası öğrencilerle ilgilenen bir akademisyen olarak ilk günkü heyecanı duyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kürtül, özetle “Uluslararası öğrenciliğin ne demek olduğunu bilen biri olarak, sizler Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türkiye’yi, çok büyük bir mirasın sahibi olan bir ülkeyi seçmekle, aslında ne kadar büyük bir şansa sahip olduğunuzu, zaman içerisinde çok daha iyi anlayacaksınız. Bunun altını çizmek istiyorum. Neden söyledim bunu? Yıllar önce, Türkiye Cumhuriyeti bizi yurt dışına gönderirken, binlerce dolar para harcayarak gönderdi. Ne için gönderdi? Uluslararası mentalitenin ne olduğunu öğrenmemiz için gönderdi. Türkiye Cumhuriyeti ise, son yıllarda yaptığı çalışmalar sayesinde, Türkiye’nin herhangi bir üniversitesinde ücretsiz alabileceğiniz pek çok imkanı uluslararası öğrencilerine sunuyor.” diyerek, imkanlar hakkında öğrencilere bilgi verdi.
“Diline, Dinine, Irkına, Rengine Bakmaksızın Adeta Çekim Merkezi Olan Anadolu’nun Kucaklayıcı Tavrıyla Karşılaşacaksınız.”
Prof. Dr. Kürtül, bu önemli imkanlardan birinin ise, kadim Anadolu kültürü ve medeniyetiyle tanışmak olduğunu vurgulayarak, özetle “Bence en önemlisi, Sayın Rektörümüzün de bahsettiği gibi, Anadolu insanının o sıcak karşılaması ve kucağıyla tanışacaksınız. Diline, dinine, ırkına, rengine bakmaksızın adeta bir çekim merkezi olan Anadolu’nun, TÖMER’de eminim Anadolu kelimesinin ne anlama geldiğini, anlam derinliğini öğrenmişsinizdir, kucaklayıcı tavrıyla karşılaşacaksınız.” dedi. Kürtül, sözlerini “Daha yolun başındayız, sizlerle çok güzel programlar, projeler yapacağız. Bu bağlamda Uluslararası Öğrenci Topluluğumuzun organizasyonunu şekillendirdik. Biz gerçekten bu işe gönlümüzü verdik.” diyerek tamamladı.
“Göç İdaresi Müdürlüğü Olarak, Sizler İçin Güzel Bir Eğitim Hayatı Diliyoruz.”
Bolu Valiliği İl Göç İdaresi Müdürü Derya Erdoğan ise, “Öncelikle bugün burada düzenlediğimiz programa ev sahipliği yapan, bugün bizleri burada ağırlayan Üniversitemize ve Sayın Rektörümüze teşekkür ederiz. Dünyanın farklı ülkelerinden ülkemize gelen siz değerli öğrencilerimize, üniversitemize, ilimize ve ülkemize hoş geldiniz diyor; inşallah sizler için güzel bir eğitim hayatı diliyoruz. Bu süreçte, bizler de Göç İdaresi Müdürlüğü olarak, her sorununuzda sizlere destek olacağımızı, kapımızın sizlere açık olduğunu tekrar belirtmek isterim. İnşallah güzel anılar biriktireceğiniz, güzel bir üniversite hayatınız olur. Kendi ülkenize döndüğünüzde ya da başka ülkelere gittiğinizde, bizim ülkemizi de güzel bir şekilde temsil edersiniz.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Öğrencilerin Soruları Değerlendirildi
Konuşmaların ardından Bolu Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nde Uzman olarak görev yapan Özge Baray, “Göç İdaresi Müdürlüğü Penceresinden Uluslararası Öğrencilik Süreci” temalı sunumunda, uluslararası öğrencilerin ikamet durumlarından sağlık sorunlarına kadar geniş bir çerçevede konuştu; uluslararası öğrencilerin sorularını cevapladı.