Madde bağımlılığı tedavisinde ülkemizde az sayıda merkezde uygulanan ve halk arasında ‘çip tedavisi’ olarak bilinen ‘Naltrekson İmplantı’, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalara uygulanmaya başlandı.
Ağızdan ilaç uyumsuzluğu ve kontrol muayenelerine düzenli gelmeme gibi opioid bağımlılarında sık görülen tedavi uyumsuzluklarını aşmak için uygulanan özel bir tedavi yöntemi olan çip tedavisi, tekrar madde kullanımını kolaylaştıran yoksunluk semptomlarını da kesin biçimde kontrol altına alıyor.
Tedavide naltrekson, bir ya da iki dikiş gerektiren küçük bir kesi ile cilt altına yerleştiriliyor. Yavaşça kana karışarak eriyen ve etkisi 8 ila 10 hafta arasında süren tedavi, pellet (çip) formu ile eroin bağımlılığında uygulanıyor. Madde bağımlılığında sadece çip desteğinin yeterli olmadığı bilindiği için tedavi ve ayakta terapi birlikte yapılıyor.
“Çip Tedavisi, Şu Ana Kadar 6 Hastada Uygulandı”
Çip tedavisiyle ilgili bilgi veren BAİBÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hamid Boztaş; “Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde AMATEM kurulması ve Eylül 2019 tarihi itibariyle eğitim kliniği olmasıyla hem eğitim hem de tedavi hizmetlerinde nitelik artışı sağlanmıştır. SGK tarafından ödeme kapsamında olan bu tedavi ilk defa Aralık 2019 tarihinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanmaya başlamış olup, bu konuda Psikiyatri Anabilim Dalı, AMATEM Ünitesi ve Üniversitemiz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı ile yapılan başarılı iş birliği sayesinde şimdiye dek 6 hastamıza bu uygulama gerçekleştirilmiştir” dedi.
Bölge hastanesi olarak çevre illerdeki hastalara da tedavi hizmetlerini sürdüren BAİBÜ İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AMATEM Kliniği olarak da ülkemize hizmet etmeye devam ediyor.