Yunus Emre Enstitüsü’nün Güney Afrika’da eğitim verdiği kara kalem sanatçısı Alex Masvanganyi ve Fotoğraf Sanatçısı Marion Kate Smith’in eserlerinden oluşan “Güney Afrikalıların Gözünden Türkiye” sergisi BAİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Koridor Sergi Salonu’nda açıldı.
Açılışa BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, BAİBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Tekinarslan, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Recai Akkaya, Dr. Fatih Şen, Öğr. Gör. İlknur Karageyik, Ögr. Gör. Savaş İnciroğlu akademik ve idari personeller, öğrenciler ve sanatçılar Alex Masvanganyi ve Marion Kate Smith katıldı. BAİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Bölümü öğrencileri açılış öncesinde müzik dinletisi sundu.
Güney Afrika’nın 3 Başkent ve 11 Resmi Dili Var
Serginin açılışında kurdele kesiminden sonra konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başladı. Serginin açılış süreciyle ilgili bilgi veren Gündüz, Güney Afrika hakkında çeşitli bilgiler aktardı. Türkiye-Güney Afrika ilişkilerinin tarihsel olarak 19. yüzyılda Osmanlı döneme kadar gitmesine rağmen Soğuk Savaş döneminde ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını belirterek, 1994 yılında Pretoria’da Büyükelçiliğin, 2020 yılında ise Cape Town Başkonsolosluğunun açılması ile iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda çok önemli gelişme gösterdiğini, günümüzde Türkiye’nin siyasi, ekonomik, kültürel alanlarda Güney Afrika Cumhuriyeti’nde çok önemli faaliyetlerinin olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Yunus Emre Enstitüsü ile ilgili çalışmalarının kültürel alanda iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesindeki önemini vurguladı. Güney Afrika’nın 3 başkent ve 11 resmi dile sahip ulusal bir devlet olduğunu belirten Gündüz, katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı. Gündüz, sözlerini noktalamasının ardından Kara Kalem Sanatçısı Alex Masvanganyi ve Fotoğraf Sanatçısı Marion Kate Smith’e plaket vererek teşekkür etti ve sergi sanatseverlerin ziyaretine açıldı.
Yunus Emre Enstitüsü Sayesinde Yeni Bir Hayata Kavuştu
Serginin dikkat çeken detaylarından biri ise Güney Afrikalı Kara Kalem Sanatçısı Alex Masvanganyi’nin (24) hayat hikayesi oldu. Güney Afrika’da doğan Masvanganyi, yıllar boyunca anne ve babasını tanımadan ve herhangi bir kimlik ve pasaporta sahip olmadan yetimhanede büyüdü. Masvanganyi’nin hayatını değiştiren olay ise Afrika’da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü ile tanışması oldu. 2019 yılında Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü’nde geleneksel Türk Sanatları kurslarına katılan Masvanganyi, kara kalem portreler çizmeye başladı. Enstitüdeki yöneticilerin yardımıyla Masvanganyi hem kimlik ve pasaportuna kavuştu hem de sanatını geliştirme fırsatı buldu.
Smith ve Masvanganyi Ortak Bir Çalışmada Buluştular
Bir süre sonra yolları yine aynı enstitüde Türkçe dersleri alan Fotoğraf Sanatçısı Marion Kate Smith ile kesişti. Türkiye’de 40’a yakın şehir gezerek fotoğraf çeken Marion Kate Smith ve Alex Masvanganyi, ortak bir çalışma yapmaya karar verdi. Masvanganyi, Smith’in çekmiş olduğu fotoğrafların resimlerini çizmeye başladı.
Yunus Emre Enstitüsü Yurtdışında Önemli Faaliyetler Yapıyor
Yunus Emre Enstitüsü, Yunus Emre Vakfı’na bağlı bir kuruluş olarak 2009 yılında faaliyetlerine başlarken, yurt dışında kurduğu 63’ten fazla merkezde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütüp bilimsel çalışmalara destek veriyor.