Gönüllülük kavramı ve faydalarının geniş kitlelere duyurulması amacıyla her yıl 5 Aralık’ta kutlanan Dünya Gönüllüler Günü kapsamında, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde sportif faaliyetler başta olmak üzere her alandaki gönüllülük kavramının işlendiği panel düzenlendi.
Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi ile Üniversitemiz bünyesindeki Genç Ofis tarafından ortaklaşa düzenlenen panele; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Samettin Gündüz, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerafettin Çilkara, Bolu Gençlik Merkezi Müdürü İlhan Şimşek, Nişantaşı Üniversitesi Spor Yöneticiliği Programı Öğretim Görevlisi Cemal Özman, TEMA Vakfı Karadeniz Bölge Koordinatörü Duygu Salkım, Ulusal Ajans Eğitmeni Musa Akgül ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerafettin Çilkara, “Gönüllülük, bireyin maddi karşılık ve başka bir çıkar beklentisi olmadan, toplumun yararına olduğu düşünülen hedefte, kendi isteği doğrultusunda, toplumsal girişim bünyesinde yer alarak ya da bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında sürdürdüğü faaliyetlerdir.” tanımını yaparak, gönüllülük kavramının tanıtılması, benimsetilmesi, yaygınlaştırılması ve süreklilik kazanmasının sağlanmasına vurgu yaptı.
“Rektörlüğümüzün Sosyal Transkript Uygulamasına Katılabilirsiniz.”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him ise, gönüllülük kavramının önemine değinerek, Üniversitemizde gönüllülük çalışmaları içeren seçmeli ders ve Sosyal Transkript uygulaması olduğunu kaydetti; “Gönüllülük çalışmaları seçmeli dersi, 2020 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın YÖK ile yaptığı çalışma sonucunda, yükseköğretim müfredatına eklendi. Sosyal Transkript uygulaması ise, öğrencilerin, Üniversitemizde düzenlenen etkinliklerden elde ettikleri kazanımları ile özgeçmişlerini zenginleştirmelerini ve bunların belgelenmesini kapsayan Rektörlüğümüzün bir çalışması. Dileyen tüm öğrencilerimiz uygulamaya, sosyaltranskript@ibu.edu.tr adresinden başvuru yapılabiliyor.” diyerek, öğrencileri bu uygulamaya katılmaya davet etti ve ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Gönüllülük Kavramı Ele Alındı
Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde ilk sözü alan Nişantaşı Üniversitesi Spor Yöneticiliği Programı Öğretim Görevlisi Cemal Özman, gönüllülük kavramının önemi ve faydalarından bahsederek, öğrencilik yıllarındaki etkinliklerde gönüllü çalışmanın, mezun olduktan sonra istihdamda kolaylıklar sağladığını kaydetti. Gönüllü çalışmaların, bireyleri iyiye ve güzele teşvik ettiğinin altını çizen Özman, kişinin kendisini geliştirmesinde gönüllü çalışmaların önemine vurgu yaptı.
Erozyon ve Çölleşmeyle Mücadelede Gönüllü Çalışmanın Önemi Anlatıldı
TEMA Vakfı Karadeniz Bölge Koordinatörü Duygu Salkım ise, vakfın kuruluş ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, gönüllülük esasıyla çalışan TEMA’nın, 500 yıl gibi uzun bir sürede oluşan 1 santimlik toprağın korunabilmesi için, erozyon ve çölleşmeye karşı çalışmalar yürüttüğünü anlattı; ağaçlandırmanın önemine değindi. TEMA Vakfının 1 milyon gönüllü çalışan hedefi olduğunu vurgulayan Salkım, herkesi gönüllü çalışmaya davet etti.
“Gönüllülük Fedakârlık Değil Özveridir.”
Ulusal Ajans Eğitmeni Musa Akgül ise, 2007 yılında mezun olduğu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ndeki öğrencilik yıllarında gönüllü çalışmalara katıldığını belirterek, bu çalışmaların kendisine çok faydalı olduğunu vurguladı; gönüllü olarak katıldığı çalışmaların hayatını şekillendirip, mutlu olduğu işe yönelmesini sağladığını kaydetti. “Gönüllülük fedakârlık değil özveridir.” diyen Akgül, gönüllü çalışmanın, kişinin iletişim becerilerini ve sosyalleşmeyi geliştirdiğini de sözlerine ekledi. Mezun olduğu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Akgül, panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“Gönüllülük Faaliyetleri, Gençlik Merkezleri Aracılığıyla Yürütülüyor.”
Bolu Gençlik Merkezi Müdürü İlhan Şimşek ise, gönüllülüğün, milletimizin milli ve manevi değerlerine en uygun kavramlardan biri olduğunu belirterek, “Bolu’muzun en gönüllüsü, en gönlü yüce insanı da merhum İzzet Baysal olsa gerek.” dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gönüllülük çalışmaları ile ilgili yetki ve görevler verildiğini ifade eden Şimşek, bu kapsamda Gönüllülük Daire Başkanlığı kurulduğunu, gönüllülük faaliyetlerinin Gençlik Merkezleri aracılığıyla yürütüldüğünü söyledi.
“Gencizbiz ve Sporcuyuzbiz Uygulamalarını Takip Edebilirsiniz.”
Acil Durum ve Afet, Çevre, Eğitim, Sıfır Atık, Sevgi ve Merhamet, Sağlık gibi başlıklar altında gönüllülerden oluşan timler kurduklarını anlatan Şimşek, ‘Gencizbiz’ ve ‘Sporcuyuzbiz’ adlı iki uygulamayı hayata geçirdiklerini kaydederek, uygulamaların içeriği ve amacı hakkında bilgi verdi; gençlerden bu uygulamaları takip etmelerini istedi. Genç Gönüllüler platformunda ise, gönüllü olma ve gönüllü bulma faaliyetleri gerçekleştirildiğini söyledi.
Panel, soru-cevap bölümü ve konuşmacılara teşekkür plaketi takdiminin ardından sona erdi.