BAİBÜ’de “Covid-19 Sonrası Turist Tercihlerinde Yeni Eğilimler ve Destinasyon Yönetimi” E-Paneli Düzenlendi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Turizm Fakültesi ile Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği (TDGD) tarafından, “Covid-19 Sonrası Turist Tercihlerinde Yeni Eğilimler ve Destinasyon Yönetimi” başlıklı online panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Turizm Fakültesi Dekanı ve TDGD Kurucu Üyesi Prof. Dr. Asım Saldamlı’nın yaptığı panele, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, University of Central Florida Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Okumuş, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan konuşmacı olarak katıldılar.

Panelin açılış konuşmasını BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Kongre, konferans ve benzeri sosyal, kültürel ve bilimsel etkinliklerin genelde turizm çalışmalarında, özelde ise Bolu ilinin potansiyel kaynaklarının turizme kazandırılmasında önemli rol oynadığını kaydeden Rektör Alişarlı, Kovid-19 sonrası turist tercihlerinin ele alındığı güncel bir e-panelin üniversitemizde düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Rektör Alişarlı, Bolu denilince ilk akla gelen turistik bölgelerden biri olan Yedigöller’in, pandemi sonrası büyük talep göreceğini, bu yoğun talep karşısında, ziyaretçilerin herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için gerekli alt yapı ve hizmetlerin şimdiden iyi organize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen panelde konuşan Bolu Mudurnu doğumlu, University of Central Florida Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Okumuş, Kovid-19 salgınının dünya turizm endüstrisini olumsuz etkilediğini ve turizm hareketlerinde önemli bir daralmaya sebep olduğunu söyledi.

“Bolu’ya Ulaşım Süresini Kısaltacak Hızlı Tren Projeleri Bir An Önce Hayata Geçirilmeli.”

Pandemi sonrasında insanların daha çok yakın bölgelere özel araçlarıyla seyahat etmeyi tercih edeceklerine dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, doğal güzellikleri ve turizm kaynakları ile Bolu’nun, salgın sürecinde yapacağı alt yapı yatırımlarıyla, turizm sektöründe önemli bir avantaj yakalayabileceğini belirterek, “Özellikle İstanbul ve Ankara’daki hava limanlarından Bolu’ya ulaşım süresini kısaltacak hızlı tren projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve Bolu ili ve çevresindeki turizm destinasyonlarına, ileride artacak turist talebine cevap verecek nitelikte yol ve otopark yatırımlarının şimdiden gerçekleştirilmesi gerekiyor.” dedi.

“Bolu, Avantajlı Bir Turizm Destinasyonuna Sahip.”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker ise yaptığı konuşmada, pandemi sonrası insanların öncelikle doğa temalı seyahatlere yöneleceklerini, Bolu’nun sahip olduğu doğal güzellikleri ve uluslararası kara yolu üzerindeki konumundan ötürü avantajlı bir turizm destinasyonu olduğunu söyledi.

Bolu’nun özellikle yaylaları, gölleri, yeraltı suları ve iklimiyle, son yıllarda önemi hızla artan ve gelişen “Sağlık Turizmi” ve “Sağlıklı Turizm” taleplerine karşılık verecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Eker, ancak, bunun için gerekli olan nitelikli yatak kapasitesinin Bolu’da olup olmadığı konusunda şüpheleri olduğunu belirtti. Hasan Eker, Ankara ve İstanbul gibi metropollere ve iş merkezlerine yakınlığı nedeniyle Bolu’nun önemli bir kongre şehri olabileceğini, bunun için öncelikle Bolu’da kamu ve özel kuruluşların destekleriyle, bağımsız ve özerk bir turizm ve tanıtma örgütünün olması gerektiğini vurguladı.

“Turizm ve Tanıtma Komisyonu Kuruldu.”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise, salgın sürecini ve salgın sonrası olası tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini, Bolu’nun mevcut imkanları ve potansiyel kaynaklarını kullanarak, turizm hareketlerinden daha büyük pay almak istediklerini ve bunun için belediye bünyesinde Turizm ve Tanıtma Komisyonu kurduklarını kaydetti. Özcan, Bolu’daki tüm sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışarak, Bolu turizmini geliştireceklerini, turist sayısını artıracaklarını ve Bolu’yu turizm geliri açısından hak ettiği seviyeye getireceklerini dile getirdi.

“Her İl, Turizm Konusunda SWOT Analizi Yapmalı.”

Turizm ve Otelcilik Lisesi Öğrenciliği ve ilk gençlik yıllarını Bolu’da geçiren Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise, bir bölge ile ilgili turizm tanıtım ve pazarlama faaliyetleri kapsamında destinasyon yönetiminin çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Konuşmasında, turistik ürünü oluşturan çekicilikler, ulaşım tesisi ve işletmeler, etkinlikler, iletişim, sağlık hizmetleri, tur organizasyonları ve ilin imajı kavramları hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Karamustafa, her ilin bu konuda bir SWOT analizi yapması gerektiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Karamustafa, “Marka Kent” olmak ve insanların hafızalarında kalıcı olabilmek için, Bolu iline özgü bir hikayeye ve cıngıl olarak da ifade edilen bir tanıtım müziğine gerek olduğunu da sözlerine ekledi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Asım Saldamlı ise, hem Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi olarak, hem de Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği olarak, Bolu ilinin sahip olduğu doğal çekiciliklerin, kültürel mirasın ve tarihi değerlerin korunarak turizme kazandırılması ve kullanılması için her türlü projede aktif görev alacaklarını ve katkı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Panelin video kaydı https://youtu.be/ZkN_YnpsbEw bağlantı adresinde bulunmaktadır.

Önceki İçerikTaziye Mesajı (Fatih İşleyen’in Babası Cemil İşleyen’in Vefatı)
Sonraki İçerikBAİBÜ Desteğiyle, Uluslararası CEO Sosyal Bilimler Kongresi Düzenlendi