BAİBÜ’de 6. Uluslararası Öğrenciler Günü Gerçekleştirildi

    Üniversitemiz Uluslararası Öğrenci Topluluğu ve TÖMER iş birliğinde 6. Uluslararası Öğrenciler Günü düzenlendi.

    Kongre Merkezi Bordo Salondaki etkinliğe; Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Uluslararası Öğrenci Koordinatörü ve Öğrenci Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kundakcı ve Müdür Yardımcısı Yılmaz Bacaklı, il protokolü, akademisyenler ve uluslararası öğrenciler katıldı.

    Vali Ümit ve Rektör Alişarlı, 40’ı aşkın ülkeden üniversitemize gelen uluslararası öğrencilerimizin, ülkelerinin tarihi, doğal ve kültürel özelliklerini tanıttığı stantları ziyaret ederek, öğrencilerle sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.

    “Gönül Coğrafyamızın Her Köşesinde Kendi İzlerimizi ve Benzerliklerimizi Görüyoruz.”

    Stant ziyaretinin ardından saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Uluslararası Öğrenci Koordinatörü ve Öğrenci Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül yaptı. 15 yıldır uluslararası öğrencilerle çalışmalar yaptığını anlatan Kürtül, “Edindiğim tecrübelerle sizlere şunu ifade etmek istiyorum; Bosna Hersek’teki bir Osmanlı eseri üzerindeki yazılarla, Yemen’deki, Azerbaycan’daki ya da Çanakkale’deki bir şehitlik veya bir eser üzerinde yazılanlar aynıdır. Gönül coğrafyamızın her köşesinde kendi izlerimizi, benzerliklerimizi, eşitliklerimizi ve kalpten kalbe giden bir yol bağlamında kendimizi görüyoruz aslında. Son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, Türkiye’deki uluslararası öğrenci stratejisi kapsamında, çok şükür ki, Hakkari’den Edirne’ye her üniversitede bu çerçevesini çizdiğim genişlikte isimler, insanlar, renkler, kokular, şekiller ve değerler kendine yer edinmiş durumda. Bunun en güzel örneklerinden birisi de, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi. Özellikle son yıllarda sayısı düzenli bir şekilde hızla artan uluslararası öğrencilerimizle biz, Bolu’ya ve Üniversitemize neşe, renk, çeşitlilik ve zenginlik kazandırma azmindeyiz.” diye konuştu.

    Rektör Alişarlı: “Farklılıklarımızı İyi Niyet, Dostluk ve Kardeşlikle Geliştirerek Pekiştirme Niyetindeyiz.”

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, birçok ülkeden uluslararası öğrencimizi üniversitemizde misafir ettiğimizi belirterek, bu noktada Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü ve TÖMER’e, katkıları ve gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

    Uluslararası Öğrenciler Günü benzeri etkinlikleri sadece bir faaliyet olarak görmediklerini vurgulayan Rektör Alişarlı, “Biliyoruz ki dünyanın dört bir yanından Üniversitemize gelen öğrenciler, beraberinde aynı zamanda kültür ve alışkanlıklarını da getiriyor. Yani bir medeniyetle buraya geliyor. Burada 84 ülkeden kardeşimiz var ve 84 medeniyet burada buluşuyor. Tabii ki birçok ortak yönümüz var. Dili, yemek alışkanlıkları ortak olanlar var. Elbet farklılıklar da olacak. Ama biz bu farklılıkları, iyi niyet, dostluk ve kardeşlikle geliştirerek pekiştirme niyetindeyiz.” dedi.

    Gönül Köprüsü Projesi

    Genel Sekreterlik ve Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından Ramazan ayında düzenlenen Gönül Köprüsü projesinin önemine değinen Rektör Alişarlı, her akşam yaklaşık 10 uluslararası öğrencinin, Bolulu ailelerin evine, iftara misafir olduklarını kaydederek, “İftarlarda küçük çekimler olmuş; bunları bana gönderdiler. İnanın çok duygulandım. Bu projenin, çok yerinde bir adım olduğunu gördük. İnşallah benzeri etkinliklerin sayısı daha da artacak.” diye konuştu.

    “Uluslararası Öğrencilerin Sevgi ve Kardeşliği, Tıpkı Askerlik Arkadaşlığı Gibi Yaşanmalı.”

    Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü ve TÖMER’in yaptığı faaliyetlerin, sadece bir lisanı öğretme ve ortak bir kültürü paylaşma olmadığını kaydeden Rektör Alişarlı, vatani görevini yaparken aşından silahına pek çok şeyi paylaştığın ve yıllar sonra karşılaştığında bile hiçbir şey değişmemiş gibi, kaldığın yerden aynı şekilde devam edebildiğin askerlik  arkadaşlığı gibi, karşılıklı sevgi ve kardeşliğin yaşanmasının önemini vurguladı.

    Rektör Alişarlı, konuşmasının ardından etkinliğe katkı sağlayan uluslararası öğrencilere teşekkür belgelerini verdi.

    Vali Ümit: “Bu Salonda, Tarih Bilgilerimle Gördüğüm Gerçekler Birbirlerine Kavuştu.”

    Bolu Valisi Ahmet Ümit ise konuşmasına, “Böylesine güzel bir toplulukla beni buluşturduğu için Rektör hocamıza ve Koordinatör hocamıza gönülden teşekkür ediyorum. Kapıdan girdiğim andan itibaren duygularım ve hayallerim birbirine karıştı. Tarih bilgilerimle gördüğüm gerçekler birbirlerine kavuştu. Dolayısıyla kendimi biraz heyecanlı hissediyorum. Çünkü siz çocuklarımızı, gençlerimizi bu şekilde görmekten gerçekten çok mutlu oldum ve gurur duydum.” diyerek başladı.

    “100-200 Sene Öncesine Kadar Gönül Coğrafyamızda Hep Beraber İdik.”

    Duayen Türk Bilim İnsanı Mazhar Osman’ın, bacağı kesilmiş olmasına rağmen topuk ağrısı yaşayan bir hastasıyla olan hikayesini anlatarak konuşmasını sürdüren Vali Ümit, özetle “Topukla beyin ayrılmış; topuğu kesip atmışlar. Ama topuğun damarlarının devamı beyinde mevcut. Dolayısıyla ağrı hâlâ devam ediyor. Biz bundan 100-200 sene öncesine kadar, hakikaten bu salonda gördüğümüz bütün evlatlarımızla, aynı bayrağın altında, aynı duygu ve düşünceler çevresinde, gönül coğrafyamız olarak hep beraber idik. Topuklar kesildi ama beyindeki damarlar devam ediyor. Onu hiç kimsenin çıkarmasına imkan yok. Aynı zamanda çıkarılmasına da müsaade etmeyiz.” dedi.

    “Yeni Dünyanın Aktörleri İnşallah Sizler Olacaksınız.”

    “Batı medeniyeti iflas etmiş durumda. Kendi aslını inkar eden, kendi neslini dahi yok eden ve önüne gelen herkesi ezen, öldüren bir gerçekle karşımızda duruyor.” diyen Vali Ümit, özetle “Ama ortada bir gerçek var. Dünya evriliyor, yeni bir dünya kuruluyor. Bu yeni dünyanın aktörleri inşallah sizler olacaksınız. Bir kere öncelikle sizleri tebrik ediyorum; çok doğru bir seçim yaptığınız için. Beyninizde var olan ve beyninizin bağlı olduğu bir ülkeyi seçerek buraya geldiniz. Bundan 400-500 sene öncesi hatta 1000 sene öncesi, bu topraklara bütün dünyadan öğrenciler akıyor idi. İnşallah bundan sonra da aynı şekilde olacak. Bağdat da olacak, Şam da olacak. Türkistan, Özbekistan, Arnavutluk, Makedonya olacak. Bunu sağlayacak olan  sizlersiniz; bunu yapacak olan bizleriz. Bugün burada bizim evlatlarımız olarak misafirlerimizsiniz. İnşallah sizler burada en güzel şekilde eğitim alıp, memleketlerinize döneceksiniz ve oralarda insanlara hizmet sunacaksınız. Kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi anlatacaksınız. Bunun sonunda, Akdeniz kıyılarına vuran bebekler olmayacak. Bunun sonunda, Ege denizinde botu zorla batırılarak, denize gömülmek istenen insanlar olmayacak. Bunun sonunda okyanusta batan gemiden tekneye ulaşmak için yüzerek tekneye gelen, ama parmakları kesilerek okyanusun derinliklerine gömülen Koca Yusuf’lar olmayacak. Bunun sonunda kardeşlik, dostluk, insanca yaşam olacak.” ifadelerini kullandı.

    “Türkler, Hiçbir Ülkeyi Sömürmemiştir.”

    Bir başkasına zarar vermeden, herkesin inandığını ve düşündüğünü yaşamasına önem veren bir medeniyetin evlatları olduğumuza dikkati çeken Vali Ümit, “Oysa bazen  ülkenizde ya da Avrupa ülkelerine gittiğinizde, bizimle olan diyaloglarınızı kesebilmek için ‘Türkler sizi sömürdü’ diyorlar. Eminim sizler böyle bir şey olmadığını gönülden, yürekten biliyorsunuz.” dedi.

    “Bu Topraklarda Sadece Takvayla Üstünlük Vardır.”

    Konuşmasına, yüzyıllar boyunca Türk hakimiyeti altında barış ve huzur içinde yaşayan topam 71 ülke hakkında bilgi vererek devam eden Vali Ümit, özetle “Şimdi size soruyorum. Bu kadar ülke içerisinde, bir tanesinin gelenek göreneklerinde zerre kadar bir değişiklik var mı? Yok. Yunanistan’da, Bulgaristan’da, Hırvatistan’da nasıl bir değişiklik var? Bilmemiz gereken bir şey var. Bizim topuklarımızı beynimizden koparmışlar. O zaman biz, bu topukları yeniden ihdas edeceğiz. Gittiğiniz ülkelerde insanlığı anlatacaksınız. Kardeşliği, dostluğu anlatacağız. Suriye’yi ezemeyecekler; Filistin her gün zulüm çekmeyecek. Bu topraklarda siyahın beyaza, esmerin sarıya, kadının erkeğe hiçbir üstünlüğü yoktur. Bu topraklarda sadece kardeşlik ve dostluk vardır. Bu topraklarda sadece takvayla üstünlük vardır.” şeklinde konuştu.

    “Dünya’nın Neresinde Bir İnsan Varsa, Osmanlı’nın Bir Kolu Vardı; Bu Kolu Kırdılar.”

    Bu topraklarda zaman zaman değişik sözler söylense de, gönül coğrafyamız ve gönlümüzün her zaman zengin olduğuna işaret eden Vali Ümit, özetle “Bu toprakların her bir kilometresinde şehit kanı var. Bahsettiğim bu topraklar 24 milyon kilometrekare idi. Çanakkale’de şehitliğe gittiğiniz zaman, Şam’dan, Halep’ten, Gazze’den, Türki Cumhuriyetlerinden, Mezopotamya’dan, Makedonya’dan, Kırım’dan şehitlerimiz olduğunu görürsünüz. Sonuç itibariyle biz, sadece milleti adına mücadele eden değil, Allah’ın adaletini dünyanın her tarafına götürmeye çalışan, Allah’ın adaleti adına mücadele eden bir milletin evlatlarıyız. Dünyanın neresinde bir insan varsa, Osmanlı’nın bir kolu vardı. Bu kol, 40 bin kilometreden uzundu. Zalime tokat, mazluma destek idi. O kolu kırdılar. Ama sizler o kolları tekrar ihdas edeceksiniz. Bizler büyük bir medeniyetin evlatlarıyız. Temelinde Farabi’nin felsefesi, İbn Haldun’un sosyolojisi, Biruni’nin astronomisi, Cabir’in kimyası, İbn Sina’nın tıbbiyesi, Cezeri’nin sibernetiği, Itri’nin musıkisi, Uluğ Beyin, Ali Kuşçu’nun astronomisi, Abdülkadir Geylani’nin, Muhyiddin Arabi’nin, Bayezid Bestami’nin, Hoca Ahmet Yesevi’nin, Yunus Emre’nin, Mevlana’nın, Hacı Bektaş Veli’nin sevgisi ve muhabbetinin olduğu bir medeniyetin insanlarıyız. Bu medeniyet, sevgi ve insan eksenli bir medeniyettir.” değerlendirmesinde bulundu.

    Vali Ahmet Ümit, konuşmasının ardından etkinlikte emeği geçen TÖMER Öğr. Gör. Umut Erdoğan ve Öğr. Gör. Oğuzhan Yıldırım’a teşekkür plaketi takdim etti.

    Açılışın ardından uluslararası öğrencilerimiz; geleneksel danslar, şarkılar, şiirler, tiyatro oyunları ve moda gösterileri sundukları renkli bir etkinlik gerçekleştirdiler.

    Önceki İçerikRektör Alişarlı, Uluslararası Öğrencilerimizin Renkli Etkinliğine Katıldı
    Sonraki İçerikBolu Teknik Bilimler MYO Kariyer Günleri’nin Konuğu: TEİN Yazılım A.Ş.