BAİBÜ’de 21. Ulusal Sinirbilim Kongresi Düzenleniyor

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinirbilimleri Derneği (TÜBAS) tarafından düzenlenen 21. Ulusal Sinirbilim Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. 8-11 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongre, kurslar, bilimsel ve sosyal programların yer aldığı zengin bir içeriğe sahip.

    Üniversitemiz Kongre Merkezi Bordo Salondaki açılış törenine; Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, TÜBAS Başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Kamil Gürel, ulusal ve uluslararası bilim insanları, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrenin açılış konuşmasını Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinirbilimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz yaptı. Pandemi öncesindeki gibi yüksek katılımlı kongreleri bir daha düzenleyebileceklerini hiç sanmadığını ama yanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, bugün kongrede yaklaşık 500 katılımcının olduğunu kaydederek, bundan duyduğu mutluluğu ifade etti.

    Kongrede emeği geçenleri tek tek sıralayarak teşekkür eden Yılmaz, “Bu kongreye ev sahipliği yapan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne, Türkiye Bilimler Akademisi’ne, TÜBİTAK’a ve tüm sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

    Rektör Alişarlı: “Tedavisinde Zorlanılan Nörolojik ve Psikiyatrik Hastalıkların Neden Olduğu Yaşamsal İşlev Kayıplarının Önüne Geçebilecek Tedavi Yöntemleri Geliştirilebilecek.”

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, sinirbilim alanının sürekli gelişen ve sınırları zorlayan geniş bir bilimsel araştırma alanını kapsadığını belirterek, nörobiyolojiden bilişsel nörobilime, nörogörüntülemeden hesaplamalı nörobilime kadar birçok disiplini içerdiğini söyledi.

    Kongrenin, sinirbilim alanında yapılan çığır açıcı bilimsel araştırma sonuçlarının paylaşıldığı bir platformu temsil ettiğinin altını çizen Rektör Alişarlı, “Bu kongrenin aracılığı ile tüm araştırmacılar, evrendeki en karmaşık yapı olarak bilinen beynin içindeki gizlenmiş sırları açığa çıkaracak ve hâlâ tedavisinde zorlanılan nörolojik, psikiyatrik ve nörodejeneratif hastalıkların neden olduğu yaşamsal işlev kayıplarının ve ölümlerin önüne geçebilecek medikal tedavi yöntemlerinin geliştilirmesi için üstün gayretlerle bilimsel araştırmalar yapmakta ve araştırma bulgularını siz değerli katılımcılarla ve bilim camiasıyla paylaşmaktadırlar.” diye konuştu.

    “Kongredeki Fikir Alişverişleri Sinirbilimini Şekillendirecek Yeni Bilimsel Yaklaşımların Ortaya Çıkmasına Yol Açacak.”

    Üniversitemizin bu tür bilimsel etkinliklere şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da destek olacağını vurgulayan Rektör Alişarlı, “Bu salonlarda yapılan sunumlar, tartışmalar, fikir alışverişleri hiç şüphesiz yeni iş  birliklerinin doğmasına ve gelecek yıllarda sinirbilimini şekillendirecek yeni bilimsel yaklaşımların ve projelerin ortaya çıkmasına yol açacak ve tedavi bekleyen pek çok hasta için ümit olacaktır.” dedi.

    Rektör Alişarlı, uluslararası camiada tanınan araştırmacıların da yer aldığı 4 gün sürecek kongrede, 15 bilim insanının yürüttüğü 6 kurs, 10 konferans konuşması, 48 sempozyum ve panel konuşması, 84 sözlü sunum ve 109 poster sunumunun olacağını söyledi.

    TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın kongreye gönderdiği mesaj okundu.

    TÜBA Başkanı Şeker: “Sinirbilimin Ufuk Açıcı, Ender Disiplinlerden Biri Olduğunu Bilmek Gerekiyor.”

    Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise yaptığı konuşmada, sinirbilim alanında emek veren akademisyen ve araştırmacıları kutlayarak, bu tür platformların kolay kolay kurulmadığını, sürdürülemediğini ve uzun soluklu olmadığını ancak bu aşamaya gelinmesinin büyük bir başarı olduğunu söyledi.

    Prof. Dr. Şeker, özetle “Gençlerin sinirbilimi alanında kendilerini yetiştirebilmeleri ve bir noktaya taşıyabilmeleri için temel bilimlerin sağlam olması, temel bilimlere gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Devlet, yükseköğretim kurumları bu alanda yeni kapılar açıyor ve yeni teşvikler oluşturuyor ama alanı sevmek ve sinirbilime gönül vermek ayrı bir şey, bunu biliyoruz. Sinirbiliminin ufuk açıcı, dünyada ve ülkemizde ender disiplinlerden biri olduğunu bilmek gerekiyor. Başarılı ve verimli bir toplantı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

    Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in yaptığı konferansın konuğu Hilal Lashuel oldu.

    21. Ulusal Sinirbilim Kongresi Programı

    Kongre kapsamında Tıp Fakültesi’nde “Nörolojik Hastalıkların Deneysel Hayvan Modelleri-I”, “Nöro-Mikroskopi”, “Kognitif Sinirbilim Araştırmalarında EEG Sinyal Analizi”, “Beyin Mikrodiyaliz Tekniği”, “Nörolojik Hastalıkların Deneysel Hayvan Modelleri-II” ve “Nöro-Görüntüleme” konularında 6 kurs programı gerçekleştirilecek.

    11 Haziran Pazar günü akşamı sona erecek kongrede; sözlü ve poster sunumlar, sempozyumlar, konferanslar ve paneller ile sosyal programlar yer alacak.

    Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/ma4i
    Önceki İçerikTÜBİTAK-ARDEB “Okul Öncesi Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras ve Teknoloji Çalışması” Kapanış Programı
    Sonraki İçerikYabancı Dil Eğitiminde Sorunlar, Çözüm Önerileri ve İyi Uygulamalar Çalıştayı Gerçekleştirildi