Dericilik sektörünün merkezi Gerede’de, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Gerede Meslek Yüksekokulu’na bağlı saraciye atölyelerinde yerli saya, ayakkabı, cüzdan ve kemer imalatı ve istihdamı hız kazanıyor.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü, Ünder Ayakkabı firmasıyla yapılan protokol ile üniversite-sanayi işbirliğinde yeni bir sayfa daha açıyor. Projede hedef, üniversitenin akademik birikimini, sanayicilerin tecrübeleriyle birleştirerek katma değeri yüksek ürünlerle ekonomiye katkı sağlamak, öğrencilere saha ortamında tecrübe kazandırmak, hem öğrenci hem de vatandaşlar için istihdam oluşturmak. Kısa süre içinde başlayacak imalat çalışmalarıyla, deri ve deri ürünleri sektörünün talep ettiği iş gücü ihtiyacı karşılanacak, yerli üretim artacak.
Bu kapsamda, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaman, Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him ile birlikte, Gerede Meslek Yüksekokulu saraciye atölyelerinde çalışmaları inceledi. Heyete, Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ferudun Kaya da eşlik etti.
Özel Üretim Ayakkabılar Sağlık Çalışanlarına Hediye Edilecek
Gerede Meslek Yüksekokulu saraciye atölyelerinde, günlük ortalama 500 çift saya, 400 çift ayakkabı ile 200 cüzdan ve kemer üretimi gerçekleştirilecek; ardından ürünlerin satışı yapılacak. Üretimi yapılacak ilk ürünler, Kovid-19 salgınıyla canları pahasına başarıyla mücadele eden sağlık çalışanlarımıza armağan edilecek.
Öğrenciyken Burs, Mezuniyet Sonrası İş
Bu kapsamda, Gerede Meslek Yüksekokulu Tekstil-Giyim-Ayakkabı-Deri Bölümü öğrencileri, uygulamalı derslerinde atölyelerdeki imalat çalışmalarına katılabilecek; başarılı öğrenciler, deri ve deri ürünleri sektöründe öncelikli istihdam edilecek. İstihdam olanaklarından mezun öğrencilerimiz de yararlanabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavını (YKS) kazanarak, bölümü tercih eden 10 öğrenciye, eğitim bursu verilecek.
Halk İçin İstihdam Ortamı Sağlanıyor
İstihdam seferberliği, kadınları da kapsayacak. İlk olarak 30 kadına, saya ve ayakkabı üretimi konusunda kurs verilecek. 3 ay sürecek kurs sonunda adaylar, Gerede Meslek Yüksekokulu saraciye atölyelerinde, işçi statüsünde istihdam edilecekler. Çalışanlar, eğitim süreci ve sonrasında asgari ücret alacaklar.
Üretim ve satışın artmasıyla, eğitim verilecek ve istihdam edilecek çalışan sayısı artırılacak.