Bolu Valiliği, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uyuşturucu Maddesiz Yaşam Derneği (UMAY), İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Yeşilay Bolu Şubesi iş birliğinde gerçekleştirilen “Eğiticilerin Eğitimi Bağımlılıkla Mücadele Alanında Görevli Personel ve Yöneticilere Farkındalık Eğitimi” projesi açılış töreni ve ilk eğitimleri BAİBÜ Kültür Merkezi Pembe Salonda başladı. Eğitim programı 11-13 Ocak 2023 tarihlerinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan eğitim programının açılışına; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Haluk Saygılı, Uyuşturucu Maddesiz Yaşam Derneği (UMAY) Başkanı Prof. Dr. Dündar Yener, bağımlılıkla mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Bolu Valiliği’ne bağlı kurum ve kuruluşlar ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde bağımlılıkla mücadele alanında görev yapan yönetici ve personeller katıldı.
Eğitim programının açılış konuşmasını Uyuşturucu Maddesiz Yaşam Derneği (UMAY) Başkanı ve Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dündar Yener yaptı. UMAY’ın kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Yener özetle; “Bağımlı gençlere ulaşarak onları bağımlılıktan kurtarmak, bağımlılığı olmayan bireyleri bağımlılıktan uzak tutmak, onlara alternatif yararlı faaliyetler sunmak öncelikli amaçlarımızdandır. Projemizin konusu, bağımlılıkla mücadele alanında görevli personel ve yöneticilere yönelik farkındalık eğitimleridir.” diye konuştu.
Projenin içeriği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yener, “Uzman eğitim kadrosuyla, bağımlılık ve bağımlılık türleri, alkol bağımlılığından koruma, önleme, tedavi ve rehabilitasyon, narkorehber eğitimi, madde bağımlılığının tedavi ve rehabilitasyonu, kumar bağımlılığından, tütün bağımlılığından, teknoloji bağımlılığından koruma, önleme, tedavi ve rehabilitasyon, bağımlılık konularında sağlık eğitimi planlama, uygulama ve değerlendirme başlıklarında eğitimler verilecektir. Ayrıca eğitimler arasında drama atölyesi, afiş, broşür hazırlama, atölye eğitimlerimiz olacaktır. Katılımcılarımız toplam 21 saat eğitim alacaklardır. Her eğitim sonunda katılımcılara eğitim değerlendirme formu verilerek, eğitimin verimliliği, güçlü ve aksayan yönleri tespit edilerek, katılımcıların görüşleri alınacaktır.” şeklinde konuştu.
“Bağımlılıkla Mücadele Eden Yöneticilerin Eşgüdüm Halinde Çalışmaları ve Aynı Şevk ve Azimle Görev Yapmaları Önemlidir.”
Üniversitemiz Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin ise, bağımlılıkla mücadele eden yetkililerin bağımlılığı önleme konusunda önemli bir güç olduğunu vurgulayarak, “Bağımlılıkla mücadele konusunda görev yapan kişilerin, yöneticilerin, il yönetiminden sorumlu olanların, konuyla ilgili ortak dil kullanmaları, kurumların birlikte eşgüdüm halinde çalışmaları, topluma yönelik bu değerli sorumluluğu yerine getirirken aynı şevk ve azimle görev yapmaları çok önemlidir. Projenin amacı, bağımlılıkla mücadele konusunda görevli personel ve yöneticilerine farkındalık eğitimleri düzenleyerek, bu kişilerin bağımlılıkla mücadele konusunda hizmet verdikleri kurum ve topluma yönelik daha etkili çalışmalar yapmalarını sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.
“Bağımlılıkla Mücadelenin Kolay Olmadığını Biliyoruz Ama Birlikte Çok Güçlü Olduğumuzu da Biliyoruz.”
Rektör Yardımcısı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyon Başkanı Prof. Dr. Aydın Him ile yapılan çalışmalar kapsamında, üniversitemizin bağımlılıkla mücadele konusunda yaptığı faaliyetlerini Bolu Valiliği Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısında sunduğunu belirten Doç. Dr. Kesgin, özetle “Sayın Valimiz Erkan Kılıç, Eğiticilerin Eğitimi projesini Uyuşturucu Maddesiz Yaşam Derneği ile birlikte yürütmemizi önerdi. Bunun üzerine proje detayları dernek ile paylaşıldı ve derneğin yürütücülüğünde İçişleri Bakanlığı’na verilen proje önerisi kabul edilerek, bu program hayata geçirildi. Projenin başarıya ulaşmasında en büyük emek, değerli eğitimcilere, atölye çalışmacılarına, katılımcılara ve kurumların yöneticilerine ait olacaktır. Bağımlılıkla mücadelenin kolay olmadığını biliyoruz ve bunun yanında birlikte güçlü olduğumuzu da. Unutmayalım, kendini ve düşmanını tanımıyorsan her savaşta yenilmeye mahkumsun. Düşmanını ve kendini biliyorsan 100 savaş da olsa korkma.” diye konuştu.
Vali Kılıç: “Sivil Toplumun Olmadığı Yerde Bağımlılıkla Mücadele Etmek Mümkün Değil.”
Bolu Valisi Erkan Kılıç da yaptığı konuşmada, bağımlılıkla mücadele alanında önemli bir projenin hayata geçirildiğini vurgulayarak, özetle “Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve Bolu Valiliği olarak uyuşturucuyla mücadelenin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Valilik olarak ilimizde öncelikle bu alanla ilgili çalışacak bir derneğin olması gerektiğini düşündük. Çünkü sivil toplumun olmadığı yerde çalışmaları yürütmek ve tam anlamıyla sonuç almak mümkün olmuyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitemizde görev yapan Dündar hocamızla beraber bu çalışmayı başlattık. Üniversitemizin de bağımlılıkla mücadele merkezi bizleri destekledi.” dedi.
“Ülkemizde Son Yıllarda Uyuşturucu İle Mücadelede Önemli Noktalara Gelindi.”
“Her şeyin başı eğitim diyerek bağımlılıkla mücadele çalışmalarına daha fazla ağırlık vermeyi hedefliyoruz.” diyen Vali Kılıç, özetle “Ülkemizde özellikle son yıllarda uyuşturucu ile mücadelede İçişleri Bakanlığımız ve sivil toplumun topyekün mücadelesi sonucunda gerçekten çok önemli noktalara gelindi. Yıllık ölüm sayıları 800-900’lerden şu anda 100-200’lere kadar düştü. Bu gerçekten verimli bir çalışmanın sonucu oldu. Bir insan bile bizim için önemli. Uyuşturucuyu özellikle gençler kullanıyor. Gençler ülkemizin geleceği ve onları mutlaka koruyup kollamamız gerekiyor. Aynı zamanda bizim bu bölgede güçlü durmamızı engellemeye çalışan birçok odaklar var. Başta terör odakları var. Bunlar hem terör faaliyeti yapıyorlar hem de uyuşturucu ticareti yaparak gençlerimizi zehirliyorlar ve ülkemizde karışıklık çıkarmaya çalışıyorlar. Askerimizi, polisimizi şehit ediyorlar. Dolayısıyla uyuşturucunun sadece tek boyutu yok. Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin sağlıklı bir gençlikle güçlü olmasında bağımlılıkla mücadele önemli. Bolu’da hem Jandarmamız hem Emniyetimiz bu konuda güzel çalışmalar yapıyor; sürekli denetimler yapıyor. Hiçbir gencimiz buna bulaşmasın. Neticesinde yaşanan sağlıkla ilgili sorunlar, aile içi şiddet, boşanmalar, ailevi sorunlar hem gençleri hem de toplumu olumsuz etkiliyor. Bizlerin iyi bir şekilde organize olup bu eğitim faaliyetlerini güçlü bir şekilde vermemiz son derece önemli. Gençlerimizi uyuşturucudan korumak ve uzak tutmak için bundan sonra da sahada olacağız ve elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından eğitim programına geçildi. Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi’nden Uzman Psikolog Evgin Miçooğulları “Bağımlılık ve Bağımlılık Türleri” hakkında sunum yaptı. Sunumun ardından Miçooğulları’na Vali Erkan Kılıç tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Eğitim Programı
Eğitim programı kapsamında ilk gün Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hamid Boztaş “Alkol Bağımlılığından Koruma, Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon” , İl Emniyet Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi’nden Komiser Filiz Ceyhan “Narko Rehber Eğitimi”, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’nden Uzman Dr. Ayşegül Koç “Madde Bağımlılığının Tedavi Rehabilitasyonu” ve “Kumar Bağımlılığından Koruma, Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon” başlıklarında sunum yaptılar.
Eğitimin ikinci günü, Sağlık Bilimleri Fakültesi’den Öğr. Gör. Uzm. Seher Zengin “Tütün Bağımlılığından Koruma”, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahat Gücük “Tütün Bağımlılığında Tedavi ve Rehabilitasyon” ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Songül Çağlar “Teknoloji Bağımlılığından Koruma, Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon” başlıklarında sunum yapacak.
Eğitimin son günü ise, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Öğr. Gör. Uzm. Hacer Alpteker “Planlama, Uygulama ve Değerlendirme Yönüyle Bağımlılık Konularında Sağlık Eğitimi” başlığında sunum yapacak.
Eğitim Programı Kapsamında Atölye Çalışmaları da Yapılacak
3 günlük eğitim programı kapsamında atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek. Çalışmalara; Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’nden Uzman Hemşire Hümeyra Hançer Tok, Bolu Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Elif Nur Konuk, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Dr. Öğr. Üyesi Songül Çağlar, Öğr. Gör. Uzman Seher Zengin ve Öğr. Gör. Uzman Hacer Alpteker, İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Uzman Hemşire Keziban Türken Gel ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dündar Yener katılacak.
Eğitimlerin sonunda katılım ve teşekkür belgeleri verilecek. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’nce fidan dikim etkinliği gerçekleştirilecek. AMATEM ve YEDAM stantları açılacak.