Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) yeni kütüphane ve Teknokent binalarının temeli, düzenlenen törenle atıldı. Törene; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, rektör yardımcıları, il müdürleri, BTSO Başkanı Türker Ateş, İzzet Baysal Vakfı üyeleri, hayırsever iş adamları, daire başkanları, akademisyenler ve idari personel katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Hayri Coşkun yaptı. AİBÜ’nün 10 fakülte, 6 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu ve 15 Ar-Ge merkezi ile yaklaşık 30 bin öğrencisine yüksek öğrenim imkanı sunduğunu ifade eden Coşkun, “Üniversitemizin kuruluşundan 2010 yılına kadar 18 yılda üniversite bütçesinden yaptırılan binaların toplam alanı yaklaşık 92.000 m² dir. Göreve başladığım 2010 yılından bugüne 6 yılda bugün temellerini atacağımız binalar da dahil olmak üzere yaklaşık toplam 89.000 m² devlet yatırımı olmak üzere ilave alan kazandırılmıştır. Yani üniversitemize son 6 yılda, 18 yılda yapılan yatırım kadar yatırım yapılmış ve her yönüyle 2010 yılına göre 2 kat büyümüştür.” diye konuştu.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, üniversitemizin sürekli gelişiminden gurur duyduğunu ifade ederek, “Geleceğimizin umutlu olduğunu görüyoruz. Eğer ülkemiz güçlü olur, idarecilerimiz basiretli olursa bu yatırımlar çığ gibi büyüyecek. Bunlar hep geleceğimize yönelik çalışmalardır.” dedi ve Rektör Coşkun ve Vali Baruş başta olmak üzere emeği geçenlere şükranlarını sundu.
‘Bu Yatırımları Bolu Ekonomisi ve Türkiye Açısından Çok Önemli Görüyorum’
Bolu Valisi Aydın Baruş ise, son yıllarda büyük atılım yapan AİBÜ’nün 30 bini aşkın öğrencisiyle hem Bolu’nun ekonomik ve sosyal hayatı hem de bilimsel ve teknolojik seviyenin yükseltilmesi için çok ciddi katkıları olduğunu söyledi. “ Üniversitelerimizin kuruluş amacı bilimsel gelişmeye katkı sağlamaktır. Bunun için üniversitelerimizin çok iyi imkanlara sahip olması gerekiyor. Öğrencilerimizin bilim dünyasında çok iyi olanaklara sahip olması, bugün artık küresel hale gelmiş dünyada çok ileri teknolojilerin kullanılması gerekiyor. Aynı zamanda ürettiğiniz teknolojinin topluma ve ticaret hayatına faydası olması gerekiyor.” diyen Baruş, bu anlamda bu iki yatırımı Bolu ekonomisi ve Türkiye açısından çok önemli gördüğünün altını çizdi.
Türkiye’nin son yıllarda araştırma geliştirme faaliyetleri açısından son derece ileriye gittiğini vurgulayan Baruş, sözlerini “İlimizde de araştırma geliştirme faaliyetlerine ayrılacak harcamaların ve kaynakların artacağını düşünüyoruz. Teknokent de bu öncü faaliyetlerden biri olacaktır. Her iki yatırımın üniversitemize, Bolu’muza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek tamamladı.
Konuşmaların ardından kütüphane binasının temeli Bolu protokolü tarafından atıldı. Daha sonra AİBÜ’nün şehir kampüsüne geçen protokol, burada da Teknokent’in temelini attı.
Yeni Kütüphane ve Teknokent Binaları…
Bodrum dahil 4 kat ve teras kattan oluşacak yeni kütüphane binası, 13 milyon TL’ye yapılacak ve bu miktar üniversitenin yatırım bütçesinden karşılanacak. 14 bin 110 m² kapalı fiziki alana sahip olacak kütüphanede, öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarını yapabilecekleri 7 gün 24 saat açık olacak birimler bulunacak. Mudurnu ve Göynük Osmanlı mimarisini yansıtacak bina, 2017 yılı sonunda tamamlanacak.
AİBÜ’nün şehir kampüsünde yapılacak yeni Teknokent binası, 5.100.000 TL’ye mal olacak ve bedeli Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. Bodrum dahil 4 kattan oluşacak Teknokent’te üniversite sanayi iş birliği için önem arz eden 48 proje ofisi de yer alacak. 4 bin 200 m² alana sahip Teknokent önümüzdeki yıl bitirilecek.