Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (NÜRDAM) önemli bir toplantı yapıldı. NÜRDAM’da NürFET adı verilen ve çip teknolojisiyle üretilen nükleer radyasyon dedektörleri hakkında ASELSAN A.Ş ile görüş alış verişinde bulunuldu. Toplantıya; Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz, ASELSAN Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hezarfen Oruç ile ASELSAN’ın sanayi ve tedarik müdürleri, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) yetkilileri, sanayi temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Toplantıda, ASELSAN yetkililerine NÜRDAM’ın kuruluşu ile amaç ve hedefleri hakkında sunum yapan ve soruları yanıtlayan Prof. Dr. Ercan Yılmaz, Üniversitemizde üretilmeye başlanan ve NürFET adı verilen nükleer radyasyon dedektörlerini tanıttı. NürFET’in kullanım alanlarını anlatan Yılmaz, “Bunların en büyük avantajları; tekrar okunabilir olmaları, düşük enerji tüketimleri, çok küçük ebatlarda olmaları, ucuz maliyeti, veriminin piyasadakilerden 7 kat daha fazla olması.” dedi. Yılmaz, sunumunda NÜRDAM’ın teknik altyapısı hakkında da ayrıntılı bilgi verdi.
ASELSAN Destek Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hezarfen Oruç ise, hem Abant İzzet Baysal Üniversitesi’yle hem de Bolu sanayisiyle verimli bir iş birliğinin temelini atmayı temenni ederek başladığı konuşmasında, üniversite-sanayi ortaklığının önemine değindi. Üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarının mutlaka üretime dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Oruç, daha fazla katma değer sağlamak için çip teknolojilerinden yararlanmak gerektiğine dikkati çekti ve bu konuda da en büyük katkıyı üniversite-sanayi iş birliğinin sağlayacağını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, üniversitelerin ülke gelişmesine katkı sağlayabilecek teknolojileri geliştirmesinin önemine işaret ederek, “Üniversitemizde de son 4-5 yıldır bu tür merkezlerin kurulması için çalışılıyor. NÜRDAM Türkiye’de önemli bir merkez durumunda, bu anlamda da NÜRDAM’ı çok önemsiyoruz. İleri teknolojileri kurumlar arası iş birliğiyle yaygınlaştırmak gerekiyor. Üniversitenin tüm birikiminin teknolojiye aktarılması ve ülkenin geleceğine katkı sağlanması bakımından da önemli bir merkez.” diye konuştu. Toplantının sonunda Prof. Dr. Ercan Yılmaz, ASELSAN yetkilileri ile diğer konuklara NÜRDAM’ı gezdirdi. Konuklar daha sonra Bilimsel Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni de gezerek BETUM Müdürü Prof. Dr. Ömer Zorba’dan bilgi aldılar.