Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle düzenlenen programda, TÜBİTAK’ın Bilim ve Toplum Destek Programları tanıtıldı.
Programa, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Murat Ar, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkan Vekili Prof. Dr. Şemsettin Türköz, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz, Bolu’daki ilk, orta ve liselerin okul müdürleri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Alişarlı, TÜBİTAK’ın 4 asli işlevine işaret ederek, “Bunlardan biri, bilim politikalarını üretmek ve uygulamak, diğeri üniversitelerin ve sanayinin Ar-Ge potansiyelini arttırmak, toplumu bilimle buluşturmak ve stratejik projeleri desteklemek ve yönetmek.” dedi.
TÜBİTAK’ın bugün tanıtımını yapacağı 4004, 4005 ve 4007 çağrılı destek programlarının hedefinin toplumu bilimle buluşturmak olduğunu ifade eden Alişarlı, bu kapsamda üretilecek bilimsel projelerin üniversitelere ve topluma sağlayacağı katkıların önemine dikkat çekti.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Murat Ar’ın TÜBİTAK çalışmaları hakkında yaptığı kısa sunumun ardından TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkan Vekili Prof. Dr. Şemsettin Türköz, 4004 TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları destekleme programı, 4005 TÜBİTAK Yenilikçi Eğitim Uygulamaları destekleme programı ve 4007 TÜBİTAK Bilim Şenlikleri destekleme programı hakkında akademisyenlere aydınlatıcı bilgiler verdi, soruları cevaplandırdı.
“Kalkınmış Ülkelerde Sıkça Rastladığımız Bilim ve Teknoloji Merkezleri Dolup Taşıyor, Ülkemizde de Böyle Olmalı”
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi olarak toplumda bilim kültürünü yaygınlaştırmayı, bilim ve teknoloji farkındalığı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Türköz, bu görevi, destek programları geliştirerek, mevcut destek programlarını yürüterek, uluslararası iş birliklerini geliştirerek, bilimsel etkinlikler düzenleyerek ve bilim merkezleri kurarak yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Kalkınmış ülkelerin toplumu bilimle buluşturdukları için daha müreffeh ve daha zengin bir ülke haline geldiklerini vurgulayan Türköz, “Bu ülkelerde, hemen hemen her yerde bir bilim merkezi, bir bilim ve teknoloji müzesi, kısaca bilimle alakalı, insanları bilimle buluşturan merkezlere sıkça rastlıyorsunuz ve bu yerler dolup dolup taşıyor. Bunun neticesinde toplumda oluşan bu bilim duyarlılığı, katma değer olarak topluma geri dönüyor. Ülkemizde de insanlarımızı bilimle buluşturursak, insanlarımızın bilime bakış açılarını değiştirirsek, insanlarımızın davranışlarında bilimsel metodolojiyi, prensipleri ve eleştirel düşünceyi yerleştirebilirsek, toplumumuzun daha huzurlu ve daha müreffeh olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.
TÜBİTAK’ın akademisyenlerle birlikte çalışarak toplum-bilim birlikteliğini oluşturmayı hedeflediğini belirten Türköz, ardından söz konusu 3 destek programı hakkında ayrıntılı bilgi vererek, soruları cevaplandırdı. Programın sonunda Prof. Dr. Şemsettin Türköz ve Doç. Dr. İlker Murat Ar’a Rektör Alişarlı tarafından hediye takdimi yapıldı.
Üniversitemize konuk olan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Murat Ar ile TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkan Vekili Prof. Dr. Şemsettin Türköz, program öncesinde Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı makamında da ziyaret ettiler.