Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğrenci Konseyi ile Türk Kızılayı Bolu Şubesi tarafından öğrencilere ‘Sosyal Medya’ eğitimi verildi. Eğitimi, Türk Kızılayı Dijital ve Kurumsal İletişim Uzmanı Alper Balibeyoğlu verdi. Programa Bolu Belediye Başkan Yardımcısı ve Türk Kızılayı Bolu Şubesi Başkanı Op. Dr. Hüseyin İka da katıldı. Eğitim sonunda öğrencilere katılım sertifikaları verildi.
Türk Kızılayı’nın tanıtıldığı açılış konuşmalarının ardından verilen eğitimde Balibeyoğlu, günümüzde yardıma ihtiyaç duyan insanlara ulaşılabilecek en etkin platformun sosyal medya olduğunu söyledi. Rakamlarla sosyal medya hakkında bilgi veren Balibeyoğlu, “50 milyon kullanıcıya ulaşmak için tarihte izlediğimiz süreçlere baktığımızda, radyonun 50 milyon kişiye ulaşması 38 yıl sürmüş tüm dünya çapında. Televizyon için bu süre 13 yıl. İnternetin 50 milyon kişiye ulaşması ise 4 yıl sürmüş. Ipod klasik 3 yıl… Facebook ise 9 ayda 50 milyona değil 100 milyona ulaşmış. Sosyal medyanın gücünü görmek açısından bu rakamlar çok önemli.” diye konuştu.
Sosyal medya uzmanı ya da dijital iletişim uzmanı mesleğinin günümüzün yeni mesleklerinden biri olduğunu anlatan Balibeyoğlu, bu mesleği yapmak isteyenlerin gazeteci, veri uzmanı, pazarlama iletişimi, web bilgisi, topluluk yönetimi, saha çalışması, müşteri ilişkileri uzmanlığı ve kriz yönetimi uzmanlığı becerilerine sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Konuşmasında sosyal medyada itibar konusuna ayrıntılı şekilde değinen Balibeyoğlu, özetle şunları kaydetti:
“İnternette saygı görmek istiyorsanız yapmanız gereken şeyler var. Yapılan araştırmaya göre itibarınızı 1 günde kaybediyorsunuz, 17 yılda ancak geri kazanabiliyorsunuz, toplam 17 yıl çalışmanız gerekiyor geri kazanmanız için. İtibar bireyler için de kurumlar için de önemli. Sosyal medyadaki hesaplarınızda paylaştığınız bütün içerikler… Dijital ayak izi diye bir kavram var, özellikle Amerikalılar kullanıyorlar. İnternet ortamında paylaştığınız her şey arkanızda iz bırakıyor. Yazdıklarınız silinmiyor ve veri tabanında saklanıyor. İş başvurularınızda artık internet üzerinden aranıyorsunuz. Kendi kimliğinizle, imajınızla uymayan paylaşımlar sizi geri götürür. Hesabınızda paylaştığınız yazıların imla hatalarından tutun da ahlak-hukuk dışı olan görsellere kadar sizin itibarınızı zedeliyor. Kendi kimliğinize zarar veriyorsunuz burada. Buna dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.”
Sosyal medya eğitiminin ardından öğrencilere katılım belgelerinin verildi.