16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ev sahipliğinde düzenlenen panelde, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konuları ele alındı.
TMMOB Gıda ve Ziraat Mühendisleri Odaları İl Temsilcilikleri ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda, “Gıdada Yeni Eğilimler: İzlenebilirlik ve Sürdürülebilirlik” konulu panel düzenlendi. Panele, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Tetik, BTSO Başkanı Türker Ateş, oda başkanları, sektör ve kooperatif temsilcileri ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, üniversite, sanayi ve kamu iş birliğiyle kendimiz ve gelecek nesiller için yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimin sağlanabilmesi ve enerji alanında güvenli bir gelecek oluşturulması gerektiğini ifade ederek, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir ülke ile güçlü bir ekonominin, doğru bir gıda politikası uygulanmasından geçtiğini vurguladı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Niyazi Kalfa ise, tarım ve gıdanın birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu belirterek, “Sağlıklı gıda için, üretim sürecinin sağlıklı olması gerekir. Eğer ülkemizi korumak istiyorsak, toprağımızı, suyumuzu, tohumlarımızı ve doğamızı çok iyi korumamız, bu kontrolü başkalarına bırakmamamız gerekmektedir. Özellikle de hazır gıdaların kontrolü çok iyi yapılmalıdır.” dedi.
Konuşmasına, AİBÜ’de Gıda ve Ziraat fakültelerinin olmasının tarım müdürlüğü için çok önemli bir kazanç olduğuna dikkati çekerek başlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Tetik ise, Bolu’nun gıda üretiminde önde gelen illerden biri olduğunu kaydederek, “Yeterli olmamakla birlikte, Bolu, gıda denetim sayısı ve ürünlerin güvenli denetimi açısından, Türkiye’deki ilk 5 il içerisinde yer almakta. Bakanlık olarak da ana felsefemiz, GDO’suz, organik ürün yetiştirmek.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularının ele alındığı panel gerçekleştirildi. Panelde ilk olarak söz alan Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye’nin ulusal bir tarım politikasına ihtiyacı olduğunu belirterek, kooperatifleşmenin devletin öncelikli politikası olması gerektiğini vurguladı.
“En Çok İsraf Eden Toplumlardan Biriyiz”
BARİLLA Gıda A.Ş. Tedarik Zinciri Direktörü Murat Bozkurt ise, dünyada tarımın sürdürülebilir olmaktan çıktığına aynı zamanda gıda tüketiminde korkunç bir israfın yaşandığına dikkati çekerek, “En çok israf eden toplumlardan biri de biziz maalesef. FAO’nun son verilerine göre, dünyada üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor. Yani, 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu israf edilmese şu anda açlık çeken insanların 4 katını beslemeye yetecek bir miktardan bahsediyoruz. Yani aslında dünyanın açlık sorunu yok, israf ve lojistik sorunu var diyebiliriz. İsrafı önleyip bu gıdaları ihtiyacı olanlara ulaştırdığınızda, 2050’de 9-10 milyar olması beklenen dünya nüfusu yeterli gıdaya ulaşabilir.” ifadelerini kullandı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Nuri Erikli ise, organik yumurta projesi hakkında bilgi verdi. Bolu’da üretilen organik yumurta projesi için en büyük sorunun, marketlerde yumurta ambalajlarında yazan gezen tavuk ya da köy tavuğu ifadeleri olduğunu kaydeden Erikli, “Organik tam anlaşılamadığı için gezen tavuk ya da köy tavuğu kavramları daha ön plana çıkıyor, talep edilebiliyor. Oysa bunlar farklı üretimler. Organik yumurta; doğayla uyum içinde, üretimden tüketime her aşaması kontrollü ve sertifikalı, hiçbir kimyasal kullanılmadan yapılan üretim biçimidir. Organik yumurtanın maliyetleri ve riski fazladır. Halkımızın bunu iyi bilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.
Balparmak Ar-Ge ve Kalite Güvence Uzmanı Gizem Duymaz ise, Balparmak üretim aşamaları ve gıda güvenliğinin sağlanması hakkında bilgi verdi.
Panel, konuklara teşekkür plaketleri takdim edilmesinin ardından sona erdi.