Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) eğitim gören 33 uluslararası öğrencimiz, İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende, mezuniyet sevinci yaşadı. Geçtiğimiz yıl üniversitemizde eğitim görmeye hak kazanan uluslararası öğrencilerimiz, 1 yıl boyunca TÖMER’de aldıkları Türkçe eğitimin ardından mezun oldular. 21 Haziran 2016’da yapılan Türkçe sınavını başarıyla veren öğrencilerimiz, 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde üniversitemizin çeşitli bölüm ve programlarında eğitimlerini sürdürecekler.
Mezuniyet törenine, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Bahar ve Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, Genel Sekreter Prof. Dr. Erdal Bekiroğlu, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Halit Karatay ile akademisyenler, öğrenciler ve bazı aileler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Halit Karatay, eğitim görmek için üniversitemize gelen öğrenci sayısının yıldan yıla arttığını vurgulayarak, Rektörümüz Prof. Dr. Hayri Coşkun himayesinde 2013 yılında kurdukları TÖMER’den bu yıl 3’üncü mezunları vermenin gururunu yaşadıklarını söyledi. 3 yılda 120 uluslararası öğrenciye Türkçe öğrettiklerini belirten Karatay, öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere düzenlenen 3 sertifika programı ile de 60 öğretmen yetiştirdiklerini ifade etti.
“Umarım Ülkemizde Aldığınız Eğitimle, Ülkenizin Yönetiminde ve Kalkınmasında Pek Çok Katkı ve Girişimleriniz Olur.”
Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise konuşmasına, uluslararası öğrencilerimizi ve onları yetiştiren öğretim elemanları ve ailelerini tebrik ederek başladı. TÖMER’in fiziki şartları ve eğitim kapasitesini arttırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Coşkun, özetle “Çünkü amacımız üniversitemize çok daha fazla uluslararası öğrenciyi kabul etmek. Bugün mezun olan öğrencilerimize, üniversitemizde ya da başka üniversitelerde devam edecekleri eğitim hayatlarında başarılar diliyorum. Umarım ülkenize döndüğünüzde, ülkenizin yönetiminde ve kalkınmasında pek çok katkı ve girişimleriniz olur. Üniversitemizde aldığınız Türkçe ve lisans eğitiminin sizlere sağlayacağı katkılarla, ülkemizi ve üniversitemizi her zaman hatırlamanız ve bizleri ailenizin mensubu olarak görmeniz en büyük gurur kaynağımız olacaktır.” diye konuştu.
Bolu Belediye Başkanı Yılmaz, Yurt Dışında Eğitim Almanın Önemine Değindi
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise konuşmasına, Moğolistan’daki bir anısını paylaşarak başladı. Moğolistan ziyareti sırasında bakan yardımcısının kendisiyle Türkçe konuştuğunu ve bunun kendisini çok mutlu ettiğini anlatan Yılmaz, bir dönem milletvekilliği de yapan bakan yardımcısının Moğalistan’dan Türkiye’ye gelen ilk öğrencilerden biri olduğunu söyledi. Yurt dışında eğitim almanın ve o ülkenin kültürünü tanımanın önemine değinen Yılmaz, özetle “Sizler bizim için çok önemlisiniz. Değişik ülkelerden üniversitemize geldiniz. Bolu’da okurken edindiğiniz arkadaşlıkları kaybetmeyin, sürekli birbirinizle irtibat halinde olun. Bolu’yla da temasınızı hiç eksiltmeyin. Unutmayın, sizler bizim elçilerimizsiniz ve Bolu sizin eviniz. İnşallah sizin açtığınız bu yolda, Dünya’nın birçok ülkesinden çok daha fazla öğrencinin buraya geleceğini, eğitim alacağını ve bu eğitim birlikteliği sayesinde de kucaklaşacağımızı, yeni bir medeniyet oluşumunda birlikte hareket edeceğimizi ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından mezuniyet töreni, uluslararası öğrencilerimizin etkinlikleri ile devam etti. Türkiye’de yaşadıkları komik anıları Türkçe anlatan öğrenciler, Cahit Sıtkı Tarancı ve Mehmet Akif Ersoy’dan şiirler okudular, merhum İzzet Baysal’ı anarak 10 altın öğüdünü söylediler. Tören, mezuniyet belgelerinin verilmesi ve kep atılmasının ardından sona erdi.