Öğrencilerin kariyer hedeflerine yol göstermek amacıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mezunlar Derneği (İBUMED), Türkiye İş Kurumu (İşkur) ve Elginkan Vakfı tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Kariyer Günleri, ünlü Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’in ‘Osmanlı’yı Doğru Anlamak’ konulu konferansıyla başladı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Şimşirgil, Osmanlı tarihi kadar yanlış anlatılan, iftiraya ve hakarete uğrayan, yanlış bilinen bir tarih daha olmadığını söyledi.
İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kariyer Günleri’nin açılış konuşmasını yapan Kariyer Günleri Koordinatörü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. İbrahim Çakır, 2010 yılından bu yana gerçekleştirilen Kariyer Günleri ile öğrencilerin meslek hayatına hazırlanmalarını sağlamayı ve kariyerlerine yön vermelerini desteklemeyi amaçladıklarını belirterek, “Üniversitemizden mezun olup kariyerlerinde belli bir aşamaya ulaşmış mezunlarımız ile sektörün duayen isimlerinden destek alarak öğrencilerimizin kariyerlerine yön vermelerini sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.
İBUMED Başkanı Nihal Öğten ise ‘En büyük eserim’ dediği Üniversitemizin her gün biraz daha geliştiğini ve büyüdüğünü görmenin İzzet Baysal’ın ektiği tohumlar olarak mezunlarına ayrı bir sevinç ve onur verdiğini dile getirerek, “AİBÜ kimliğini mezunlarımız vasıtasıyla güçlendirmek istiyoruz. Kariyer günleriyle de öğrencilere yardımcı olmak ve yol göstermek istiyoruz.” diye konuştu.
‘Öğrencilerimizin Eğitiminden ve Kültürel Gelişimlerinden Sorumluyuz’
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, öğrencilerimizin eğitiminden ve kültürel gelişimlerinden sorumlu olduklarını vurgulayarak, “Bu çerçevede, gelişen yüksek öğretim konsepti içinde öğrencilerimizin okudukları süre boyunca en iyi şekilde eğitim almalarını sağlamak amacıyla yoğun bir gayret içindeyiz. Bununla da yetinmeyip meslek hayatlarına atılmadan önce öğrencilerimizin istihdam alanı bulabileceği sahalarda ve iş dünyasında önemli başarılara imza atmış mezunlarımızla buluşturarak gelişimlerine katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.
Mezun olduktan sonra iş yaşamlarında karşılarına pek çok sorun çıkacağını kaydeden Rektör Coşkun, öğrencilerin kendilerini her alanda geliştirmelerinin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Her konuda bilgi sahibi olmanız gerektiğini vurgulamak isterim. Şu anda bu sıralarda okumaktasınız ama mezun olduktan sonra kiminiz yurtiçinde kiminiz yurtdışında pek çok farklı yerde görev alacaksınız. İster bankada çalışın ister elektrik mühendisi ya da öğretmen olun. Hangi bölümde okursanız okuyun unutmayın kültürel birikiminiz büyük önem taşıyor. Bu bizim olmazsa olmazımız. Bunun için ilk hedefiniz transkriptiniz yüksek olsun ikinci hedefiniz ise kitap okuma alışkanlığınızı pekiştirmek olsun.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil: “Tarih Bir Milletin Hafızasıdır”
Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, ‘Osmanlı’yı Doğru Anlamak’ konusunda konferans verdi. Tarihin, insanın gönül gözünü açtığına işaret eden Prof. Dr. Şimşirgil, “Tarih aynı zamanda milletlerin hafızası olarak değerlendirilir. Zira tarihi unutan insanlar hafızasını kaybeden bir garip insana döner. Ya tarihini yanlış bilen mankurt edilmiş insanlar? Onları istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz. Dolayısıyla çok daha kötüsü tarihi yanlış öğrenmektir. Osmanlı tarihi kadar yanlış anlatılan, iftiraya ve hakarete uğrayan, yanlış bilinen ikinci bir örnek göremezsiniz.” ifadelerini kullandı.
Bilim insanlarının bile Osmanlı’yı tanımadığını ve yanlış anlattığını örneklerle açıklayan Prof. Dr. Şimşirgil, son zamanlarda yapılan dizi ve sinema filmlerini eleştirdi. Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın yanlış anlatıldığına dikkati çeken Şimşirgil, “Peki Osmanlı ile ilgili gerçekleri nasıl öğreneceğiz? Osmanlı ile ilgili olumsuz, aleyhte bir şey duyduğunuzda önüne koskoca bir soru işareti getirin. Bu ne demektir? ‘Benim bunu araştırmam ve sorgulamam lazım.’ demektir. Hepimiz sorgulamak ve araştırmakla mükellefiz. İnanıyorum ki bu konuda hocalarımızın çok güzel araştırmaları var, biz sadece okuyalım.” diye konuştu.
‘Osmanlı’nın temel değerleri neydi?’ diye soran Prof. Dr. Şimşirgil, “Osmanlı’nın yazılı anayasası yoktu. Ama Osman Gazi’nin, oğlu Orhan Gazi’ye yaptığı nasihat yazılı bir anayasaydı, Osmanlı’nın değişmez anayasasıydı. Bu nasihatı ezbere bilmemiz lazım. ‘Nihai akıbet herkese budur ki; ölüm rüzgarı genç yaşlı demez, herkese eser. Ey oğlum, ben görüyorum ki bir ayağım çukurda, ben gidiyorum artık. Ben gözlerimi kapayacak olursam sen izzet ve ikballe kal. Yerime öyle bir evlat bırakıyorum ki artık ben gözlerimi rahat bir şekilde kapatabilirim.’ demiştir Osman Gazi. Bizim de birinci düsturumuz iyi insan yetiştirmektir. Asıl olan budur ve bu, Osmanlı’nın birinci prensibidir.” şeklinde konuştu.
Şimşirgil’e Sorular…
Konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Şimşirgil, bir soru üzerine, 2. Abdülhamit’le ilgili bilinenlerin çoğunun yanlış bilgi ve yönlendirmelerden kaynaklı olduğunu dile getirdi. Şimşirgil, bir başka soru üzerine ise, “Bir devlet ki 6 asırdan fazla yaşadı. Dünya’da bunun ikinci örneği yok ama bizim devletimiz dün Selçukluydu, devamı Osmanlı geldi. Bugün Türkiye Cumhuriyeti. Devletin adı değişir. Osmanlı benim devletimdi. Selçuklu, Karahanlı benim devletimdi. Gazneli, Hun benim devletimdi. Türkiye Cumhuriyeti de benim devletim. O dönemden ibret alan, dersler çıkaran çok daha ileri hamleleri gerçekleştirmeliyiz.” cevabını verdi. Konferansın sonunda Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’e Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından teşekkür plaketi ve çeşitli hediyeler takdim edildi. Şimşirgil, daha sonra kitaplarını imzaladı.