Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), İzzet Baysal Vakfı’nın desteğiyle gelen ABD’li bir akademisyeni ağırlıyor. ABD’nin Indiana eyaletindeki Purdue Üniversitesi’nden Prof. Dr. David J. Ertmer, AİBÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ile Özel Eğitim Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta ‘İşitme Yetersizliği Olan Bireyler İçin Koklear İmplant Uygulamaları ve Erken Çocukluk Döneminde Dil-Konuşma Müdahaleleri’ konusunda bilgi verdi.
Konferansta koklear implant ve yeni doğanlarda işitme taraması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ertmer, elektronik bir cihaz olan koklear implantın işitme engelli çocuklarda nasıl uygulandığını ve nasıl çalıştığını ayrıntılarıyla anlattı. Koklear implantın artık her iki kulağa da uygulanabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ertmer, “ABD’de her 1000 bebekten 2 ya da 3’ü işitme kaybıyla doğuyor. 50 eyaletin 43’ü işitme testini zorunlu hale getirmiş. İşitme engeli tanısı konulduktan sonra öncelikle işitme cihazları deneniyor bu çocuklarda, işitme cihazı işitmeyi yeterli düzeye getiremiyorsa koklear implantı ameliyatı gerçekleşiyor. Daha sonra aile ve uzmanların iş birliğinde çocuğun konuşmasının gelişimi üzerine çalışılıyor.” diye konuştu.
Bebeklerin çıkardıkları seslerin ne kadar işittiklerine dair ipuçları verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Ertmer, “Babıldama (bebeklerde mırıldanma dönemi) bize genellikle bebeklerin işittiği işaretini veriyor. 2 ayla 26 ay arasında ses değişimlerini gösteren bir grafik…İşiten bebekler genellikle 10 aya kadar babıldama döneminde oluyorlar. İşitmeyen bebekler ise 12 aya kadar babıldamaya başlamıyorlar. Çocuğunuz konuşmasının yüzde 20’sinde babıldamıyorsa 10 aya kadar işitme testi yaptırmanızı öneriyorlar. Bu durum çocuğun konuşmasında bir problem olduğuna işaret ediyor. Çocukların çıkardıkları sesler genellikle bize ne kadar işittiklerine dair ipucu sunuyor. İşitme engeli olan çocuklara teşhis konulup erken eğitime başlanması çok önemli.” şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Prof. Dr. David J. Ertmer’e Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış ile Yrd. Doç. Dr. Müzeyyen Eldeniz Çetin tarafından üzerinde Üniversitemizin logosunun olduğu çini bir tabak ile çiçek ve çeşitli hediyeler takdim edildi.