7. Bolu Düzce Ar-Ge Proje Pazarı açılış programı yapıldı

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi iş birliğinde, TÜBİTAK desteği ve iki kardeş şehrin TEKNOKENT-TEKNOPARK merkezleri paydaşlığında düzenlenen 7. Bolu Düzce Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinin açılış programı gerçekleştirildi.

    Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin açılışına; Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Özdemir, TÜBİTAK ARDEB Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı, Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak; Ayrıca Proje Değerlendirme Jüri Üyeleri Prof. Dr. Sevim Aydın (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Prof. Dr. İrfan Aslan (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi), Prof. Dr. Ömer Faruk Keser (Necmettin Erbakan Üniversitesi), , Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Coşkun Karaca, Genel Sekreter İhsan Ağcan, TTMER Müdürü ve Bolu TEKNOKENT Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa İmren, Düzce TEKNOPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Resul Kara, Bolu Müftüsü Hüseyin Demirtaş,  BTSO Başkanı Abdullah Alemdar, akademisyenler, sanayici ve iş insanları, girişimciler ve öğrenciler katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Üniversitemiz TTMER Müdürü ve Bolu TEKNOKENT Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa İmren yaptı.

    Etkinliğin, bölgedeki Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını desteklemeyi, yenilikçi fikirlerin paylaşılarak yaygınlaşmasını ve bölgesel potansiyelin efektif bir şekilde kullanılmasını amaçladığını kaydeden İmren, 7. Bolu Düzce Ar-Ge Proje Pazarı hakkında bilgi vererek, özetle “Tarım ve çevre teknolojileri, mühendislik ve temel bilimler, tıp, sağlık ve spor teknolojileri tematik alanlarında proje başvuruları alınmıştır. Tarım ve çevre teknolojilerinde 47 proje, mühendislik ve temel bilimlerde 138 proje, tıp, sağlık ve spor teknolojilerinde 94 proje başvurusu yapılmıştır. Tüm kategoriler bazında 292 proje başvurusu yapılmış olup 279 proje ön elemeyi geçerek, proje pazarında yarışmaya hak kazanmıştır.” dedi.

    “Birincilerin birincisine İzzet Baysal Teşvik Ödülü verilecek.”

    Konuşmasında proje pazarı hakkında bilgi vermeyi sürdüren İmren, “Ön lisans ve lisans öğrencilerinin başvuruları için “Prof. Dr. Fuat Sezgin Genç Yenilikçiler Ödülü”, ön lisans ve lisans mezunu, lisansüstü öğrencileri ve akademisyenlerin başvuruları için “Ali Kuşçu Bilim ve Araştırma Ödülü”, şirket sahiplerinin ulusal ve uluslararası Ar-Ge projeleri için “El-Cezeri Teknoloji Liderleri Ödülü” başlığı kapsamında projeler değerlendirilecektir. Ayrıca 3 kategorinin birincileri arasından seçilecek birinciye “İzzet Baysal Teşvik Ödülü” verilecektir. Her bir kategori birincisine, 100 bin TL, ikincilere 75 bin TL ve üçüncülere 50 Bin TL olmak üzere toplamda 675 bin TL ödül verilecektir. İzzet Baysal Teşvik Ödülü de 100 bin TL olarak ayrıca verilecektir. Projeler, alanlarında uzman 74 bilim insanı tarafından değerlendirilecektir.” diye konuştu.

    Prof. Dr. Mustafa İmren, “Genç Beyinler Büyük Fikirler” yarışmasına ise, 105 başvuru yapılmış olup 84 proje başvurusunun yarışmaya katılmaya hak kazandığını, toplam 52 bin 500 TL para ödülü verileceğini söyledi.

    “Bu etkinlik, yenilikçi ürünlerin ve teknolojik gelişmelerin kapısını aralayacaktır.”

    Düzce TEKNOPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Resul Kara ise yaptığı konuşmada, Bolu ve Düzce’nin doğal güzellikleri kadar bilimsel ve teknolojik potansiyeli ile de öne çıkan şehirlerimiz olduğunu belirterek, “Bugün inovasyonun ve bilginin gücünü bir araya getiren, bölgemizin teknolojik ve sosyal kalkınmasına ışık tutacak bir buluşmaya şahitlik ediyoruz. Bu etkinlik, genç beyinlerin, üniversitelerimizin ve sanayi kuruluşlarımızın ürettiği projeleri sanayi ve toplumla buluşturarak, yeni iş birliklerinin, yenilikçi ürünlerin ve teknolojik gelişmelerin kapısını aralayacaktır. Bu etkinlik, yalnızca projelerin sergilendiği bir pazar değil, aynı zamanda fikir alışverişi, iş birlikleri ve yeni nesil çözümlerin filizlendiği bir platformdur. Bolu Düzce Ar-Ge Proje Pazarı’nın yeni projeler başlatmaya, üniversite-sanayi iş birliğini artırmaya, katma değeri yüksek ürünler ortaya koymaya vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

    “Projelerin sanayici ve iş insanları ile buluşturulmasında köprü görevi göreceğiz.”

    Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Abdullah Alemdar ise, özetle “Önemli olan birinci ya da beşinci olsun fark etmeksizin, bütün projelerin desteklenmesi; projelerin, ekonomiye, ticarete, sanayiye katkı sunmasının sağlanmasıdır. Bu anlamda bizler Bolu ve Düzce ticaret odaları olarak, her zaman bu projelerin yanında olacağımızı belirtmek istiyoruz. Bu projelerin, sanayici ve iş insanları ile buluşturulması noktasında bir köprü görevi göreceğimizi bilmenizi isterim.” dedi.

    Rektör Alişarlı: “Ülkemizi bilim ve teknoloji üzerinde yükseltecek iradenin ışığını görüyoruz.”

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, ülkemiz ve Bolu adına gurur verici günlerden birini yaşadığımızı vurgulayarak, “Türkiye’yi yeni ufuklara, daha ileriye taşıyacak olan gençlerimizdir. Bir asır önce Çanakkale’yi geçilmez kılan, Millî Mücadele’yi zafere ulaştıran, Cumhuriyet tarihi boyunca kalkınmanın, istiklal ve istikbalin yanında yer alan gençlerimizin, yarınlarımızın mimarları olacaklarından eminiz. Bu millet İbn-i Sina, Mimar Sinan, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Fuat Sezgin, Aziz Sancar, Selçuk Bayraktar ve daha nice isimleri bağrından çıkarmıştır. Bugün Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kendi teknolojilerini geliştiren, savunma sanayi ürünlerini tasarlayıp üreten ülkemizi herkes hayranlıkla izlemektedir. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi olarak, 7. Bolu Düzce Ar-Ge Proje Pazarı’nda ülkemizi bilim ve teknoloji üzerinde yükseltecek iradenin ışığını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

    “Sadece bugünün değil, yarının Türkiye’si inşa ediliyor.”

    Üniversite olarak sadece eğitim veren bir kurum olmanın ötesinde araştırma, inovasyon, girişimcilik ve toplumsal katkıyı teşvik eden bir bilim yuvası olmayı kendimize hedef olarak belirlediğimize dikkati çeken Rektör Alişarlı, “Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğine başvuruları olan ve geleceğin belirleyici teknolojileri üzerine çalışan öğrencilerimizin projelerini görmek, bizler için son derece büyük bir mutluluk kaynağıdır. Yapay zekâ, sağlık, tarım, enerji ve sanayi, sıfır atık ve karbon ayak izi gibi birçok alanda dönüşüm yaratacak projelerle burada olmak, sadece bugünün değil yarının Türkiye’sini inşa etmek anlamına da gelmektedir. Öğrencilerimizin bu gayreti, Ar-Ge Proje pazarı etkinliğinin çıkış noktası da olmuştur. Ülkemizde yerli ve milli teknoloji hamlesinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için kalıcı bir kültürün ve Ar-Ge havuzunun oluşturulmasında, üniversitelerimizin geleneksel hale getirdikleri Ar-Ge Proje Pazarı faaliyetleri, yeni Türkiye Yüzyılı’nda milli teknoloji hamlesinin ve tam bağımsız, güçlü Türkiye idealinin önemli bir unsuru haline gelmiştir.” vurgusunu yaptı.

    “Sanayi ve akademi arasındaki etkileşim güçlenerek, ülkemizin teknoloji odaklı dönüşümüne katkı sağlanacak.”

    Kardeş üniversitemiz ile gelenekselleştirdiğimiz Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği hakkında bilgi veren Rektör Alişarlı, “Ülkemizi daha ileriye taşımak hedefiyle bir araya gelen araştırmacılar projelerini sergileyecek ve sektör temsilcileri ile birebir görüşme imkânı bulacaklardır. Ülkemize katma değer sağlama özelliğine sahip olan bu etkinliğimizde, öğrencilerimizin inovatif ve özgün fikirleri veya çıktıları ortaya koymasını sağlamak, onlara multidisipliner çalışmaları da içeren araştırma becerisi kazandırmak, bir ekip içerisinde yer alarak takım ruhu ve yaklaşımı ile araştırma yapabilmelerini sağlamak, araştırmacı bireyleri sektörlerle buluşturarak istihdam, staj ve benzeri konularda sanayi ile bağ kurmalarına yardımcı olmayı hedeflemekteyiz.” dedi.

    Etkinliğimize 47 farklı üniversiteden ve 33 farklı sektörden girişimcinin katıldığını duyuran Rektör Alişarlı, “Bugün burada sergilenen projeler, akademik başarının ötesinde girişimcilik kültürünün gelişmesi ve ekonomik katma değer üretilmesi için büyük bir fırsat sunmaktadır. Sanayi ile akademi arasındaki etkileşimin güçlenerek ülkemizin teknoloji odaklı dönüşümüne katkı sağlayacağını ifade etmek isterim.” diye konuştu.

    “Ar-Ge Proje Pazarı, tüm paydaşlar için ilham verici bir ortam sunuyor.”

    Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ise, özetle “Bugün burada üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeyi, araştırma ve geliştirme kültürünü yaygınlaştırmayı ve yenilikçi girişimcilik ekosistemimizi desteklemeyi hedefleyen kıymetli bir platformda bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu etkinlik yalnızca proje sergilemenin ötesinde bilgiyi üretme, akademiyle uygulamayı buluşturmayı stratejik bir hedef olarak görmüştür. Düzce Üniversitesi olarak bizler, bilimsel üretimi toplum yararına dönüştürmeyi, bu doğrultuda araştırmacılara nitelikli imkanlar sunmayı kendimize görev edindik. Ar-Ge Proje Pazarı gibi buluşmaların başta genç araştırmacılar olmak üzere tüm paydaşlar için ilham verici, üretken ve iş birliğine açık ortam sunduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

    “Bolu Düzce Ar-Ge Proje Pazarı, bölgemiz için çok kıymetli bir sinerji oluşturuyor.”

    Bolu Valisi Abdulaziz Aydın ise, burada sadece projelerin sergilendiği bir alanı değil, aynı zamanda ortak aklın, bilimsel birikimin ve üretken iş birliklerinin buluştuğu bir platformu hep birlikte hayata geçirdiğimizi kaydederek, “Bu fuar, akademisyenlerimizin vizyonunu, araştırmacılarımızın emeğini, sanayi temsilcilerimizin tecrübesini ve girişimcilerimizin cesaretini bir araya getirerek, bölgemiz için çok kıymetli bir sinerji oluşturuyor. Bilim ve teknolojinin toplumla buluştuğu bu tür organizasyonlar, sadece üniversitelerimizin değil, aynı zamanda bölgesel kalkınmanın da temel yapı taşlarıdır. Bolu ve Düzce illeri, sahip oldukları akademik potansiyel, dinamik girişimci yapısı ve üretim kabiliyeti ile geleceğin güçlü ekonomi bölgeleri arasında yer alabilecek bir donanıma sahiptir. Kamu idaresi olarak bizler, bilimin ve üretimin yanında olmaya, üniversite-sanayi iş birliklerini desteklemeye, inovasyonu teşvik etmeye her zaman devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

    “2020-2024 arasında 11 bin projeye destek sağladık.”

    Açılış konuşmalarının ardından TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı, “ARDEB Destek Programları ve Yenilikler” konulu sunum gerçekleştirdi ve Türkiye’nin Ar-Ge kapasitesini artırmak, küresel gelişmeler ve ülke öncelikleri doğrultusunda bilgi ve teknoloji üretmek, sonuçların hizmet ve/veya ürüne dönüştürülmesi yoluyla topluma kazandırılması  amacıyla üniversite, eğitim araştırma hastaneleri ve araştırma enstitülerinde çalışan akademisyenlerle özel sektör ve kamuda çalışan araştırmacıların projelerine, geri ödemesiz finansal destek sağladıklarını söyledi. 2020-2024 arası ARDEB’e yaklaşık 60 bin proje başvurusu yapıldığını ifade eden Arıcı, “Projelerin 11 bini desteklenmiş. Yönettiğimiz destek bütçesi 43 milyar civarında büyük bir bütçe. Projelere aktardığımız miktar ise 32,7 milyar TL.” diye konuştu.

    1002-Hızlı Destek Programı, 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı, 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı, 3501-Kariyer Geliştirme Programı, 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı, 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı ile 1007-Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı, 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı ve 1071-Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İş Birliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı hakkında bilgi verdi.

    Soru cevap bölümünün ardından Doç. Dr. Cengiz Arıcı’ya Rektör Alişarlı ve Rektör Sözbir tarafından plaket takdim edildi. Türk Patent Kurumu tanıtım filmi ve Türk Patent Kurumu Akademi tanıtım filmi gösterildi.

    “Ar-Ge projeleri patentle koruma altına alınmalı.”

    Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak “Akademik Buluşlar ve Ticarileşme” konulu sunum yaptı. Fikri mülkiyetin ne olduğu ve neden önemli olduğunu anlatan Durak, şirketlerin değerinin önceleri fiziki varlıklarla ölçüldüğünü, günümüzde ise bu değerin fikri mülkiyetle ölçüldüğünün altını çizdi; Ar-Ge projelerinin mutlaka patentle koruma altına alarak geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

    Fikri mülkiyet haklarının, sınai mülkiyet hakları ve telif hakkı olarak ikiye ayrıldığını belirten Durak, Türkiye’nin sınai mülkiyet performansı hakkında bilgi vererek, “Türkiye, dünya genelinde tüm sınai mülkiyet aktiviteleri içerisinde 9’uncu sırada yer almaktadır. Dünya fikri mülkiyet göstergelerinde tasarım başvurularında 2’nci, marka başvurularında 6’ncı ve patent başvurularında 12’nci sırada yer alıyor. Küresel inovasyon endeksinde Türkiye, 2013’te 68’inci sırada yer alırken, 2024’te 31 basamak yükselerek 37’nci sıraya yerleşmiştir.” şeklinde konuştu ve akademik çalışmaların ticarileştirilmesinin önemini vurgulayan bir sunum yaptı.

    Sunumların ardından projeleri patent almaya hak kazanan akademisyenlere “Patent Tescil Belgeleri”, projelerinin patent süreci devam eden akademisyenlere teşekkür belgeleri takdim edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından açılış sona erdi.

    Protokol üyeleri, projelerin sergilendiği stantları ziyaret etti.

     

     

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/urvv
    Önceki İçerikBarilla Gıda kapılarını iş sağlığı ve güvenliği öğrencilerine açtı
    Sonraki İçerikProf. Dr. Basri Erdem Baskı Resim Koleksiyonu Sergisi ve Söyleşi