Üniversitemiz Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi’nce 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri düzenlendi.
Spor Bilimleri Fakültesi Kapalı Spor Salonunda düzenlenen etkinliklere; Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümid Karlı, akademisyenler, engelli bireyler ve sporcular ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Sansi, 3 Aralık gününün, engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla BM tarafından kabul edilen bir gün olduğunu hatırlatarak, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, kutlanacak ve bayram yapılacak bir gün değil, karşılaşılan sorunların gündeme getirileceği ve bunların çözümü için yapılabileceklerin ele alınacağı bir tarihtir.” dedi.
“Asıl Engel, Hayatın Her Alanının Eşit Olarak Düzenlenmemesi ve Önyargılardır.”
Günümüzde engelliliğin görmemek, duymamak, yürüyememek ya da başka bir fonksiyon kaybı olmadığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sansi, “Hem ülkemizde hem de dünyada engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu artık kabul görmüştür. Yani sizler bir yerden bir yere rampa, asansör olmadığı için gidemiyorsanız, sokakta kaldırımlar erişilebilir olmadığı için hareket edemiyorsanız, toplu taşıma araçları size uygun olmadığı için kullanamıyorsanız, araçlarınız için ayrılmış otoparklara başka araçlar park ediyorsa ve siz ne yapacağınızı bilemez duruma düşüyorsanız, işe girmek istediğinizde reddediliyorsanız, insanların ‘Sen bunları yapamazsın.’ cümlelerine maruz kalıyorsanız, asıl engel hayatın her alanının eşit olarak düzenlenmemesi ve ‘Sen bunları yapamazsın.’ şeklinde ortaya çıkan önyargılardır.” diye konuştu.
“Düzenlemeler, Günün Birinde Engelli Olma İhtimaline Karşı Yapılmamalıdır.”
Dr. Öğr. Üyesi Sansi, “Yapılacak her düzenleme günün birinde engelli olma ihtimaline karşı değil de, bireysel farklılıklar dikkate alınarak toplumda yaşayan her bireyin, hayatın her alanına eşit ve özgür bir şekilde erişimini sağlamak bakış açısıyla yapıldığında daha iyi sonuçlar vermektedir.” ifadelerini kullandı.
Vali Yardımcısı Abdullah Şen ise yaptığı konuşmada, engelli kelimesinin bu kardeşlerimizi ifade eden, uygun bir kelime olmadığını vurgulayarak, özetle “Biz kendilerine aslında gerçek mânâda engelsiz diyoruz. Çünkü fiziki kayıp bir engel değildir. Fiziki kayıpları kendi âlemlerinde bir güç ve şükür vesilesidir. Bizim âlemimizde de ne kadar çok şüküre ihtiyacımız olduğunu bize hatırlatır. Bu yüzden de çok özel insanlardır onlar. Onların yaşama sevinci, zihinlerinden hiç eksik olmasın. Gönülleri hep sevgiyle dolsun ve bir ömür boyu sağlık ve mutluluk içinde yaşasınlar.” dedi.
3 Aralık Engelliler Günü Etkinlikleri Beğeniyle İzlendi
ZİÇEV bünyesinde özel öğrencilerin halk oyunları gösterisi ile Bolu Gündüz Bakımevi sakinlerinin bocce gösterisi sunuldu. Engelli bireylerin haklarına dikkat çekmek amacıyla ilk olarak Spor Bilimleri Fakültesi ile Eğitim Fakültesi öğrencilerinden oluşan takımlar, oturarak voleybol müsabakası gerçekleştirdi. Güzel bir mücadelenin verildiği müsabakada dostluk kazandı.
İkinci oyunda, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan takımlar, görme engellilere özgü bir takım sporu olan golbol yarışması yaptı. Topun içindeki çıngırak sesini takip edip karşı takımın attığı topu yakalayarak gol yememeye çalışılan oyun da beğeniyle izlendi.