24 Kasım Öğretmenler Günü, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen programla kutlandı. Programda konuşan Dekan Prof. Dr. Güngör Karauğuz, “Dünyada her şeye değer biçilebilir ama öğretmenin eserine değer biçilemez.” dedi.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salondaki programa; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Samettin Gündüz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, dekan yardımcıları, bölüm başkanları, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Bu yıl 39’uncusu düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü programı, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından, Dekan Prof. Dr. Güngör Karauğuz’un açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Karauğuz, öğretmenin tarih ve kültürümüzdeki önemine vurgu yaparak, “Hz. Peygambere ilk gelen vahiy, ‘Oku’ olmuştu. Hz. Ali de kendisine bir harf öğretenin kölesi olduğunun altını çizmişti. Dolayısıyla tarihimizin ve kültürümüzün her safhasında öğrenmek ve öğretmek öncelikli ilkelerimizden olmuştur. Şüphesiz öğretmek ve öğretmenlik mesleği de kültürümüz içinde ‘anne baba gibi’ deyişinin daha da ötesinde bir konuma oturtulmuştur. Şair bu durumu şöyle dizeleştirmiştir: ‘Öğretmenim ben de sevgin / Can içinde bir can gibi…’ ” dedi.
“Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi, öğrencilerinin içlerini aydınlatmayı, onların yeteneklerine uygun bilgili kişiler olmasını sağlamayı, onlara yeniliği, gelişmeyi, bilimi anlatıp, doğruluk, dürüstlük ve yardımseverlik gibi evrensel değerler ile öğrencilerine anne, baba ve kardeş olma ilkelerini benimsemelerini hiç ara vermeden aşılamaya devam etmektedir.” diyen Prof. Dr. Karauğuz, konuşmasında şunları dile getirdi:
“Bu duygularla bütün meslektaşlarımın, 1981 yılından bu yana kutlana gelen ve Millet Mekteplerinin açılışı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Başöğretmen’ olduğu bugünü, yani Öğretmenler Günü’nüzü canı gönülden kutluyorum.
Bolumuz, Darülmuallimat yani Kız Öğretmen Okulu adıyla öğretmen yetiştirmeye, 1914 yılında başlamıştı. Osmanlı döneminde, günümüz Bolu il sınırları içinde 33 medrese bu necip millete hizmet vermiş ve Anadolu çocuklarının yetişmesine katkı sunmuştu. Bolu’da yetişmiş ya da Bolu’ya hizmet sunmuş olanlar içinde Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya ile Şair ve Romancı Nazım Hikmet’i de anmamız gerekiyor şüphesiz. Şimdi ise merhum İzzet Baysal Bey’in bu üniversite kampüsü ile Bolu halkına ve ülkemize kazandırdığı Eğitim Fakültemiz ise, 8 bölüm ile ülkemiz için öğretmenler yetiştiriyor. İzzet Baysal Bey’i, Bolu ve üniversitemize yaptığı tüm hizmetleri için saygıyla anıyorum.”
“Ben Bir Öğretmenim…”
“Dünyada her şeye değer biçilebilir ama öğretmenin eserine değer biçilemez.” diyen Prof. Dr. Karauğuz, “Sözlerimi bir dörtlükle bitirmek istiyorum: ‘Ben bir öğretmenim / Zamana dur diyecek kahramanlar yetiştirmeye geldim / Yağız delikanlılara hasret kalmış milletime / Şeyh Şamiller, Sütçü İmamlar, Şahin Bey’ler ve Nene Hatun’lar / Hediye etmeye ant içtim, gözünüz arkada kalmasın diye…’ Gözümüz arkada kalmasın diye var gücüyle çalışan öğretmenlerimize, şehit düşmüş öğretmenlerimiz ve ahirete intikal etmiş olanlara, Rabbimden rahmet, gazilerimize ve tüm öğretmenlerimize sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum. Dünyanın en saygın insanları olan siz öğretmenlerimin huzurunda hürmetle eğiliyorum.” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Hakkı Akyoloğlu, bağlaması eşliğinde Bolu yöresine ait türküleri icra etti.
Üniversitemiz tarafından hazırlanan ve çekimleri gerçekleştirilen, Eğitim Fakültesi’nin kuruluşu ve tarihsel süreci ile Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden Sabiha Özar’ın hayatını konu alan belgesel film gösterildi. 24 Kasım Öğretmenler Günü programı, 3 kısa film gösteriminin ardından sona erdi.