24 Kasım Öğretmenler Günü, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim Fakültesi tarafından İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlik kapsamında Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs, ‘Geçmişten Günümüze Bolu’da Öğretmen Yetiştiren Kurumlar’ konusunda konferans verdi; Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencilerinin verdiği Türk Halk Müziği konserinin ardından Eğitim Fakültesi’nden emekli olan öğretim üyelerimize teşekkür plaketleri sunuldu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahar, bugün bu salonu tamamen dolduran öğrencilerimizin, öğretmenliğin manevi değeri yüksek, çok önemli ve özverili bir meslek olduğunu bir kez daha bizlere gösterdiklerini söyledi. Konuşmasında, Atatürk’ün ‘Başöğretmen’ sıfatıyla büyük çalışmalar yaptığının altını çizen Prof. Dr. Bahar, bu nedenle 24 Kasım’ın diğer ülkelerdeki Öğretmenler Günü’nden çok daha fazla önem içerdiğini ifade etti.
Üniversiteden mezun olduktan sonra ülkemizin çeşitli illerinde 2 yıl öğretmenlik yaptığını anlatan Prof. Dr. Bahar, “Sınıfa girdiğinizde, öğrencilerinizin gözünüzün içine baktıklarını gördüğünüzde, annelerinden ve babalarından bile daha çok severek size bağlandıklarında, gözlerinin içindeki sevinci ve size olan hayranlıklarını gördüğünüzde öğretmenliğin ne kadar önemli bir meslek olduğunu çok daha iyi anlamıştım. İçlerinde şu anda hakim, savcı, öğretmen olan öğrencilerim var ve onlarla hâlâ haberleşiyoruz. O yılların hayatımın en güzel yılları olduğunu söyleyebilirim.” diye konuştu. Bahar, fakülteden emekli öğretim üyelerini burada görmekten ötürü onur ve mutluluk duyduğunu ifade etti; aramızdan ayrılan ve şehit olan öğretmenleri de rahmet ve minnetle andı.
Vali Yardımcısı Ömer Eru ise, herkesin öğretmenlik mesleğini yapamayacağını vurgulayarak, “Öğretmenler dünyada insan yetiştiren en usta mimarlardır. Onlar çocuklarımızı bilgileriyle, ilimleriyle, irfanlarıyla yoğururlar ve topluma faydalı bireyler olarak yetiştirirler. Devletimizin bekası, milletimizin tarih sahnesinde dimdik ayakta durması, onların emekleriyle gerçekleşir.” diye konuştu.
‘Bolu’da İlk Öğretmen Okulu 1889-1890 Yıllarında Açılıyor’
Açılış konuşmalarının ardından AİBÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs, ‘Geçmişten Günümüze Bolu’da Öğretmen Yetiştiren Kurumlar’ konulu konferans verdi. Kıbrıs, Bolu’daki öğretmen okulları hakkında bilgi vererek, “Bolu, Kastamonu’ya bağlı bir sancak olduğu için Bolu ile ilgili tarihi bilgileri Kastamonu salnamelerinden öğrenmekteyiz. Salnamelerden öğrendiğimize göre, Bolu’da ilk öğretmen okulu 1889-1890 yıllarında açılıyor. O yıllarda ülkemizde çok büyük bir siyasi istikrar olmadığı için okullar açılıyor fakat çok fazla mezun veremiyor. Ardından 1914 yılında Kız Öğretmen Okulu açılıyor. Erkek Öğretmen Okulu ise Belediye meydanına doğru giderken İzzet Baysal heykeli vardır, o heykelin karşısında eski İl Özel İdare binasının olduğu yerdedir. Okulun tek bir öğretmeni vardı, yani bugünkü anlamda çok donanımlı okullar değildiler. Sonra 1917 yılında bugünkü Hisartepe’de şu an Bolu Atatürk Anadolu Lisesi’nin olduğu yere vaktiyle Bolu İdadisi açılır. Fakat okul ülkede çok istikrar olmadığı için çok az mezun veriyor, hatta 3 yıl sonra da kapanıyor ve öğrencileri de İstanbul’a naklediliyor.” şeklinde konuştu.
Bolu Erkek Öğretmen Okulu’ndan AİBÜ Eğitim Fakültesi’ne…
Konuşmasında Cumhuriyetin ilk yıllarında Bolu’da açılan öğretmen okullarını da anlatan Yrd. Doç. Dr. Kıbrıs, “Cumhuriyet döneminde Bolu’da erkek öğrenciler için ilk öğretmen okulu 20 Haziran 1948’de yine Hisartepe’de açılıyor. 1964 yılında okulda bir yangın çıkıyor. Bu yangından sonra şimdiki AİBÜ Bolu Meslek Yüksekokulu’nun olduğu yerde Bolu Erkek Öğretmen okuluna ait binalar yapılıyor ve 1965-1966 eğitim öğretim yılından itibaren de burada eğitim vermeye başlanıyor. Bu okul 1974 yılında tüm öğretmen okulları gibi önce öğretmen lisesine daha sonra Bolu Eğitim Enstitüsü’ne dönüştürülüyor. Bir süre öğretmen lisesi ve eğitim enstitüsü bir arada eğitim yapıyor daha sonra lise kısmından mezun verildikçe öğretmen okulları kendiliğinden kapanıyor. Bolu Eğitim Enstitüsü, 1982 yılında Gazi Üniversitesi’ne bağlanarak Eğitim Yüksek Okulu adını alıyor. Ardından da 3 Temmuz 1992 tarihinde bir kanunla Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlanıyor ve Eğitim Fakültesi adını alıyor.” ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından AİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik AD öğrencilerinin Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu yönetiminde verdikleri Türk Halk Müziği konseri keyifle dinlendi. Öğrenciler, Aşık Daimi’den Mahsuni Şerif’e Aşık Veysel’den Neşet Ertaş’a kadar ünlü sanatçılarımızın türkülerini söylediler. Etkinliğin sonunda Üniversitemiz Eğitim Fakültesi’nden emekli olan Prof. Dr. Ali Güler, Prof. Dr. Mustafa Kepez ve Öğretim Görevlisi Hasan Dinç ile bu yıl kaybettiğimiz Öğretim Görevlisi Mahir Kayıkçı’nın oğlu Şafak Kayıkçı’ya Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahar tarafından teşekkür plaketleri verildi.