Üniversitemiz 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un teşrifiyle gerçekleştirildi. Yeni akademik yılın ilk dersini, Diyanet İşleri Eski Başkanı ve İslâm Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez verdi.
Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törene; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, Bolu Milletvekilleri Yüksel Coşkunyürek ve Türker Ateş, Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Tankçı Komando Albay Cavit Nartop, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Eski Sağlık ve Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Coşkun Karaca, Genel Sekreter İhsan Ağcan, İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman, İl Jandarma Komutan Vekili J. Kd. Alb. Abdulkadir Eren, İzzet Baysal Vakfı üyeleri, il ve ilçe belediye başkanları, il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dekanlar, daire başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Törende Üniversitemizin tanıtım filmi gösterildi. Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Doğan ve ekibi müzik dinletisi sundu.
Ahmet Baysal’ın mektubu okundu
İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal’ın akademik yıl açılışı için gönderdiği mektubu, Başkan Vekili Fatih Yamaner tarafından okundu. Baysal mesajında, özetle “Sayın Bakanım, İzzet Baysal Vakfı her zaman devletinin yanında ve halkının hizmetindedir. Bilindiği gibi Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, vakıf destekli ilk devlet üniversitesidir. İzzet Baysal Vakfı’nın en önemli vasıflarından biri tanesi de bir şehrin halkına adanmış olmasıdır. İzzet Baysal Vakfı, bağışa dayalı bir vakıf değildir. Amcam İzzet Baysal, Devlet Üstün Hizmet Madalyası, kurduğu vakıfla Devlet Üstün Hizmet Ödülü ile onurlandırılmıştır. O büyük insana, ‘Tüm ödüller arasında sizin için en büyük ödül nedir?’ diye sorulduğunda, ‘Halkımızın ve gençlerimizin bakışlarında hissettiğim sevgi, bunların hepsine bedeldir.’ demiştir.” ifadelerini kullandı. Ahmet Baysal, mektubunda, son 5 yıl içerisinde vakfın tamamlayarak devlete teslim ettiği eserler hakkında bilgi verdi ve Üniversitemizin yeni akademik yılını tebrik ederek, başarı dileklerinde bulundu.
2024-2025 Akademik Yılı açılış konuşmasını, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı
2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin, devlet-millet dayanışması ve iş birliğinde Bolu’nun en önemli sembollerinden biri olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, “Bugün kendisini rahmetle yâd ettiğimiz İzzet Baysal’ın, başta geleceğimizin teminatı gençlerimize ve eğitime olan sevdasını kendimize rehber edinerek, O’nun Bolu’ya bıraktığı bu kıymetli mirası daha da ileriye taşımak için, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle göreve başladığımız Eylül 2017 tarihinden itibaren var gücümüzle çalışıyor; eğitime gönül veren hayırseverlerden aldığı güç ve akademik-idari kadrosunun özverili gayretleriyle, ülkenin yükseköğretiminde müstesna bir yeri olan üniversitemizi el birliği ile Türkiye Yüzyılı’na hazır hale getiriyoruz.” diye konuştu.
“Tam Bağımsız Türkiye idealini hedefleyen çalışmaları yürütüyoruz.”
Konuşmasında ulusal ve uluslararası öğrencilerimizin sayısı ile akademik ve idari personel sayılarındaki artış ile akademik çalışmalara değinen Rektör Alişarlı, özetle “Göreve geldiğimiz 2017-2024 yılları arasında Üniversitemizde 450 bilimsel araştırma projesi, 129 TÜBİTAK projesi, 9 Avrupa Birliği projesi, 3 MARKA geliştirme projesi, 5 Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı projesi ve 8 adet de Gençlik ve Spor Bakanlığı projesi yürütülmüştür. Biraz sonra kendilerine ödüllerini de vereceğimiz akademisyenlerimiz, son 1 yıl içerisinde yüksek bütçeli 9 adet dış kaynak sağlayan projeyle, 71 milyon liralık bütçe rakamı ortaya koymuşlardır.” dedi ve “Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonuna en büyük katkıyı sağlayacak kurumların başında, hiç şüphesiz üniversiteler gelmektedir. Bu bilinçle, verimliliği esas alan ve rekabet gücünü yükselten projelerle her açıdan ‘Tam Bağımsız Türkiye’ idealini hedefleyen çalışmaları yürütüyoruz. Yükseköğretimde kaliteyi gerek nitelik gerekse nicelik açısından geliştirmek için, uluslararası rekabet koşullarına uygun, dinamik ve esnek bir yönetim anlayışı ile hareket etmeyi sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Ülkemizin 2053-2071 hedeflerine ulaşmak yolunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonu ile ortaya koyduğu amaçlar ve 2053-2071 gibi önemli tarihlere endekslediği hedeflerin, ülkemizin sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasi, sosyal ve kültürel alandaki gelişimini de kapsadığına dikkati çeken Rektör Alişarlı, “Bu hedefler doğrultusunda Türkiye, dışa bağımlılığını azaltarak, kendi teknolojilerini geliştirerek ekonomik bağımsızlığını, inovasyon ve teknoloji alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmayı ve yine sosyal refah ve eğitim alanında sürdürülebilir bir kalkınma sağlanmasını hedeflemektedir. 2071 hedefleri ise, küresel liderlik, sürdürülebilir kalkınma ve kültürel miras ve değerlerdir. Bu anlamda, milletimizin değerlerine sahip çıkan, inancından güç alan, dünyaya açık, bilimin ışığı altında yürüyen, vatanperver gençler yetiştirmek ve ülkemizin 2053-2071 hedeflerine ulaşmak yolunda çalışacağımızı ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Görmez: “Bilimin gayesi anlamak idi; yerini güce bıraktı.”
Açılış konuşmasının ardından Diyanet İşleri Eski Başkanı ve İslâm Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Bilim, İnsan ve Üniversite” konusunda 2024-2025 Akademik Yılı’nın açılış dersini verdi. “Üniversitenin asıl gayesi bilim üretmek ve insan yetiştirmek ise, doğru bir ilim anlayışı ve ilim felsefesine, doğru bir insan tasavvuruna sahip olması gerekir.” diyen Prof. Dr. Görmez, özetle “Modern zamanlara kadar bütün medeniyetlerde bilimsel araştırmaların gayesi, ‘anlamak’ idi. İnsanı anlamak, varlığı anlamak, kâinatı, tabiatı keşfetmek, insanın potansiyelini keşfetmek ve evreni çözmek. Ama Çin medeniyetinden Hint medeniyetine, Mısır’dan Mezopotamya’ya, Greklerden Roma’ya ve tabii ki insanlığın ufkunu aydınlatan İslâm medeniyetinde bilimin gayesi, modern zamanlara kadar, aydınlanma çağlarına kadar ‘Anlamak’ idi. Ancak 18’inci asırlardan itibaren bilginin, bilimin gayesinde devrim denilebilecek büyük bir değişim yaşandı. Bu değişim, anlamanın yerini güce bıraktı. Güç sahibi olmak, tabiatı anlamak yerini tabiata hâkim olmak, tabiatı yenmek, tabiatla savaşmak neredeyse bilimin gayesine dönüştü. Bu değişim ve dönüşüm, ilk safhası tabii bilimlerde gerçekleşti. Fizikte, kimyada, biyolojide, fen bilimlerinde gerçekleşti. Bunun yanında, insanın tabiatla ilişkisi de değişmiştir; emanetten mülkiyet ilişkisine dönüşmüştür. Sosyal bilimlerde de aynı şekilde bir değişim yaşanmıştır. Bu da beraberinde silahı, serveti ve gücü öne çıkarmıştır. Silah, kitle imha silahları, savaşlar, sömürgeler, işgalleri beraberinde getirmiştir. Bu değişimler ise, tarım, sanayi, iletişim ve benzeri devrimleri doğurmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.
Vali Aydın: “Türkiye Yüzyılı vizyonuna sahip, onu özümsemiş değerli bilim insanlarının yetiştirilmesini diliyorum.”
Bolu Valisi Abdulaziz Aydın ise, “Türkiye Yüzyılı vizyonuna sahip, onu özümsemiş değerli bilim insanlarını yetiştirmesi niyaz ve dileklerimle, Üniversitemizin 2024-2025 Akademik Yılı açılışının özellikle öğrenci ve akademisyenlerine, ilimize, ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum. Bu vesileyle Üniversitemize ve Bolu’ya önemli hizmetleri olan hayırsever iş adamı İzzet Baysal’a şükranlarımı sunuyorum ve O’nu rahmetle anıyorum.” dedi.
Bakan Kurum: “Türkiye Yüzyılı’nın gençlerine sonsuz başarılar diliyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, davetlilere hitaben bir konuşma yaptı. Kıymetli akademisyenler ve öğrencilerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Bakan Kurum, özetle “Bugün Kanuni Sultan Süleyman’ın sancağı, medeniyetimizin ilim gücüyle burada mayalanan Akşemseddin ve Hayrettin Tokadi’nin şehri Bolu’muzdayız. Ben, daima milletimizin göğsünü kabartan projelerle öne çıkan Abant İzzet Baysal Üniversitemizin akademik yıl açılış töreninde sizlerle olmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Yeni akademik yılın, eğitim camiamız için, üniversitemiz için, hocalarımız ve öğrencilerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Türkiye Yüzyılı’nın gençlerine sonsuz başarılar diliyorum.” dedi.
Bizlerin 3 kıtada bayrak dalgalandırmış, ne yapmışsa bilimle yapmış, çağının en rasyonel ve akılcı insanlarının torunları olduğumuzu vurgulayan Bakan Kurum, özetle “İlim güneşi her zaman doğudan doğmuş; bilimin ışığı ise her zaman yine doğudan yükselmiştir. Batı’da karanlık geçen o çağlar, Türk-İslâm medeniyetinde altın değerler olarak tarihe geçmiştir. Bizi Batı’dan ayıran en büyük özelliğimizi ise, not etmeliyiz diye düşünüyorum. Biz, bilim ve tecrübeyi Batılı ve Doğulu diye ayırmadık. Bilimin ışığı kavramı, insanlığa bizim armağanımızdır. Tarihimize döneceğiz ama bu dönüş sadece geçmişimizi yüceltmek için olmayacak. Biz tarihimize, bugünümüzü düzeltmek için, mazlumların derdine derman olmak için döneceğiz. Türkiye Yüzyılı’nı yani insanlık yüzyılını, merhamet yüzyılını, vicdan yüzyılını kurmak için döneceğiz.” diye konuştu.
Bakan Kurum’dan Üniversitemize Millet Bahçesi müjdesi
Bakan Murat Kurum, konuşmasının sonunda hem Bolu’ya hem de Üniversitemize iki ayrı Millet Bahçesi müjdesi verdi ve özetle “Sizler için, gençlerimiz için hemen otobanın sınırında, vatandaşlarımızın yürüme mesafesinde gidebileceği, 86 bin metrekarelik Bolu Millet Bahçemizde artık son aşamaya geldik. İkinci müjdemiz ise, Üniversitemizde yapacağımız, içerisinde futbol, basketbol, voleybol sahalarından tenis kortuna, kafeterya ve okuma salonundan, yürüyüş ve bisiklet yollarına kadar her şeyin içerisinde olduğu bir Millet Bahçesi’ni de Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitemize inşallah kazandırıyor olacağız. Hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.
Profesörlük ve başarı belgeleri takdim edildi
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeynep Bodur Okyay ve Devlet Eski Bakanı Kazım Oksay’a ‘Fahri Doktora’ ünvanı verildi. Fahri Doktora Belgeleri, Bakan Murat Kurum, Vali Abdulaziz Aydın ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından takdim edildi.
Ulusal ve uluslararası spor müsabakalarında dereceye giren 4 milli sporcu öğrencimiz Karatede Elif Karaboğa, Paralimpik Okçulukta Merve Nur Eroğlu ve Cimnastikte Metehan Kartın ve Sevgi Seda Kayışoğlu’na başarı belgeleri de Bakan Kurum, Vali Aydın ve Rektör Alişarlı tarafından verildi.
Profesörlük ünvanı alan 55 akademisyene Profesörlük belgeleri, son 1 yıl içerisinde yüksek bütçeli dış kaynak sağlayan proje yürütücüsü, Stanford Üniversitesi dünyanın en etkili bilim insanları 2023 listesinde ilk yüzde 2’lik dilimde yer alan ve 2023 yılı en yüksek akademik teşvik puanını alan toplam 33 akademisyene ‘Akademik Başarı Belgesi’ ile üniversitemize katkı sağlayan 27 hayırsever firmanın yönetici ve temsilcisine ‘Başarı Belgesi’, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından takdim edildi.
2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.