Üniversitemizin 2023-2024 Akademik Yılı açılış töreni, Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı ve Türk Devletleri Teşkilatı Ak Sakallar Heyet Başkanı Binali Yıldırım’ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
2023-2024 Akademik Yılı açılış törenimiz, saat 10.00’da Gölköy kampüsündeki Atatürk Anıtı ve İzzet Baysal Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu.
Törene; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Coşkun Karaca, Genel Sekreter İhsan Ağcan, akademik ve idari yönetici ve personel ile öğrenciler katıldı.
2023-2024 Akademik Yılı açılış töreni, Kongre Merkezi Bordo Salonda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece yönetiminde üniversitemiz Türk Ezgileri Orkestrası’nın konseri beğeniyle dinlendi.
Törene; Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı ve Türk Devletleri Teşkilatı Ak Sakallar Heyet Başkanı Binali Yıldırım, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Tnk. Komd. Alb. Cavit Nartop, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, önceki dönem milletvekilleri Arzu Aydın ve Fehmi Küpçü, İzzet Baysal Vakfı mütevelli heyet ve yönetim kurulu üyeleri, il müdürleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı
Törende ilk konuşmayı Ziraat Fakültesi’nden İklim Elçisi öğrencimiz Rumeysa Nur Tokan yaptı. İklim değişikliğinin ulusal ve uluslararası alandaki sonuçlarına değinen Tokan, “Yaşanan felaketler, can ve mal kayıpları doğanın dilsiz değil, insanın sağır olduğunun bir göstergesidir. İklim değişikliği ile mücadele etmek için küresel ısınmaya neden olan emisyonları azaltmak ve iklim dirençli bir toplum oluşturmak mümkündür.” dedi.
Ahmet Baysal: “Üniversitemiz bugün 35 binin üzerinde öğrencisiyle büyük bir eğitim ve öğrenim ordusu olmuştur.”
İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal’ın mesajını Başkanvekili Fatih Yamaner okudu. Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü kutlayan ve öğrencilerimize selamlarını ileten Ahmet Baysal mesajında, özetle “1992 yılında kurulan, merhum İzzet Baysal’ın ismini taşıyan, 7 binanın protokolünün imzalanmasıyla başlayan bu hikâye, bugün 35 binin üzerinde öğrencisiyle büyük bir eğitim ordusu olmuştur. Boluluların çok iyi bildiği gibi Hukuk Fakültesi rahmetli amcamın sağlığında bizlerden son vasiyetiydi. Bugün açılışını yapacağımız Hukuk Fakültesi, devletimize armağan ettiğimiz 146’ncı eserimizdir. Hem Mengen İzzet Baysal Aşçılık ve Gastronomi Kampüsü ve Hukuk Fakültesi, son 5 yılda tamamlanıp devletimize teslim edilmiştir. İzzet Baysal Vakfı, üniversitemizin gelişimini ve akademik başarılarını desteklemeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Rektör Alişarlı: “Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek için var gücümüzle devletimize ve milletimize hizmet etmek için çalışıyoruz.”
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, göreve geldiği günden bu yana geçen sürede yapılan akademik faaliyetleri değerlendirdi; 2023-2024 hedef ve yenilikleri hakkında bilgi verdi. Rektör Alişarlı, konuşmasına özetle “Üniversitemiz ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin yanında, vakıf destekli devlet üniversitesi olarak 3’üncü bir model oluşturmaktadır. İzzet Baysal Vakfı gibi eğitime gönül vermiş hayırseverlerle birlikte üniversitemizi müstesna bir yere taşıma gayretimiz sürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek için bizler de var gücümüzle devletimize ve milletimize hizmet etmek için çalışıyoruz. Ülkemizin kalkınmasına yönelik proje temelli akademik çalışmalar ile eğitim öğretim hizmeti vermekteyiz.” diyerek başladı.
“Her an ulaşılabilir bir yönetim olmak amacıyla Açık Kapı projesini uyguluyoruz.”
Konuşmasında Rektörlüğün Açık Kapı projesine değinen Rektör Alişarlı, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve siz değerli Başbakanımız liderliğinde gerçekleşen devlet-millet birlikteliğinin üniversiteler ekseninde uygulanabilirliğini göstermek, akademisyenlere yönelik fildişi kulelerde yaşayan ve ulaşılmaz kişiler ön yargısını yıkmak ve bu yargının tam tersi olarak her an ulaşılabilir bir yönetim olmak amacıyla, personel ve öğrencilerimize ve Bolu halkımıza yönelik Açık Kapı projesini uygulamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
“Stanford Üniversitesi’nin en etkili bilim insanları listesinde 7 öğretim üyemiz yer aldı.”
Üniversite olarak Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek için akademik çalışmalarımıza ve eğitim kalitemize büyük önem verdiğimizi vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle “Bu kapsamda dünyanın sayılı derecelendirme kuruluşlarından Times Higher Education Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2023 listesinde 4 alanda sıralamaya giren üniversitemiz, 2024’de 5 alanda sıralamaya girmeyi başarmıştır. Bu sıralamada Eğitim alanında 601+ bandında yer alan üniversitemiz, Türkiye’den bu alanda sıralamaya giren üniversiteler arasında 29’uncu sıraya yerleşmiştir. Üniversitemiz ayrıca, üniversitelerin akademik performansını özetleyen URAP 2023-2024 Türkiye sıralamasında, sıralamaya giren 188 üniversite arasında 46’ncı sırada yer almıştır. Bunun yanı sıra Stanford Üniversitesi, dünyanın en etkili bilim insanları listesinde ilk yüzde 2’lik dilimde üniversitemizden 7 öğretim üyemiz yer almıştır.” ifadelerini kullandı.
“Uluslararasılaşma faaliyetlerini önemsiyoruz.”
Üniversitemizin uluslarasılaşma faaliyetlerine çok önem verdiğinin altını çizen Rektör Alişarlı, “Uluslararasılaşma vizyonumuz kapsamında üniversitemiz, Türkî Cumhuriyetler başta olmak üzere 98 ülkeden 4000’in üzerinde yabancı uyruklu öğrencimiz, tamamen kendi imkânlarıyla öğrenim görmektedirler. Bu öğrencilerimiz üniversitemize harç olarak 50 milyon TL üzerinde ücret yatırmışlardır. Yabancı uyruklu öğrencilerimizin ülkemize ve üniversitelerimize olan talebi her dönem artmaktadır. Bu durumun en önemli kaynağı olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın dünya genelinde olan imajı ve liderliği ile üniversitelerimizin eğitim kalitesini artırdığını söylemek mümkündür. Bu öğrencilerimiz sayesinde Türk kadim kültürü dünyanın dört bir tarafında tanıtılmaktadır.” vurgusunu yaptı.
Rektör Alişarlı, tüm öğrencilerimize hayırlı ve başarılı bir eğitim öğretim yılı dileyerek konuşmasını tamamladı.
Bolu Milletvekili Coşkunyürek: “Üniversitemiz Bolu’nun lokomotifi konumundadır.”
Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek ise yaptığı konuşmada, “Üniversitemiz kurulduğu günden bugüne dengeli olarak büyümesini devam ettiriyor. Üniversitemizin gelişmesinde emek veren akademisyenlerimize, merhum hayırsever İzzet Baysal’a ve O’nun izinden giden Ahmet Baysal ve mütevelli ve yönetim kurulu heyetine, hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Hayırseverlerimizin büyük katkıları ve devletimizin verdiği destekler ile üniversitemiz inşallah Türkiye’nin yeni ikinci yüzyılında, Türkiye Yüzyılında gelişmesini devam ettirecektir. Bolu’nun lokomotifi konumundaki üniversitemizin gelişimi, ilimizin ve ülkemizin gelişmesine de vesile olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Vali Kılıç: “Üniversitemiz, merhum İzzet Baysal’ın bizlere emanetidir.”
Bolu Valisi Erkan Kılıç ise, yeni akademik yılına başlayan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin şehrimize bilimsel değer katan, son derece kıymetli bir kurum ve bilim yuvası olduğunu kaydederek, “Üniversitemiz, her daim rahmetle yâd ettiğimiz şehrimizin hayırseveri merhum İzzet Baysal’ın bize emanetidir. Bu emanete sahip çıkmak hepimizin görevidir. Kurulduğu günden bu yana devletimizin imkânlarına ek olarak İzzet Baysal Vakfı tarafından her alanda desteklenmektedir. Akademik yılın personelimize, öğrencilerimize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Binali Yıldırım: “Hidrojen ve hidrojen kristalleri konusunda üniversitelerimizden Ar-Ge çalışmaları yapmasını istiyorum.”
Konuşmaların ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı ve Türk Devletleri Teşkilatı Ak Sakallar Heyet Başkanı Binali Yıldırım’ın hitapları gerçekleşti. İklim elçisi öğrencimiz Rumeysa’nın konuşmasına atıf yaparak sözlerine başlayan Binali Yıldırım, iklim değişikliğine değinerek, yenilenebilir enerjinin önemine vurgu yaptı ve “Bütün bunlardan daha önemlisi, ülkemizin de bu konuda büyük bir avantaja sahip olduğu şey, hidrojendir. Gelecek hidrojende. Sıfır karbon içeriyor. Dünyanın gidişi bundan sonra hidrojen çiftlikleri kurulmak suretiyle sıfır karbon, yüksek kalori ile mevcut enerjiyi ikame etme üzerine kuruluyor. Almanya, Avusturalya’dan yıllık 50 milyar dolarlık hidrojen alımı için sözleşme imzalıyor. Karadeniz’in bizim sahillerimizde kalan kısmında hidrojen kristal miktarı, dünyanın 45 yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılayacak yataklara sahip. Bundan sonra üniversiteler olarak sizden talebim, hidrojen kristallerinden temiz enerji elde etme yönündeki Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeniz.” şeklinde konuştu.
“Yeni yüzyıl, Türk dünyasının yüzyılı olacaktır.”
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını coşkuyla kutladığımızı ve ikinci yüzyılımıza girdiğimizi vurgulayan Binali Yıldırım, özetle “Bu yeni yüzyıl, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye Yüzyılı olacak. Ben buna bir ilave daha yapıyorum: Yeni yüzyıl, Türk dünyasının yüzyılı olacaktır. Bunun ayak seslerini işitiyoruz. Bilgi iletişim teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle beraber son 50 yılda Batı’nın üstünlüğü durumu değişti. Artık bilgi, en büyük güç haline geldi. Bugün 150-200 yıllık şirketler listeye giremezken bilgi teknolojilerini kullanan şirketler dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alıyor. Bunların mazisi 40 yılı geçmiyor. Dolayısıyla alın terinin yerini artık akıl teri alıyor. Türkiye’nin bu konuda önü açıktır. Çünkü beşeri sermayesi sebebiyle ülkemiz birçok ülkenin önündedir. Genç bir nüfusumuz var. Öğrenmeye, araştırmaya, geliştirmeye hevesli bir beşeri sermayemiz var. Dolayısıyla bilgi teknolojisi ve iletişim çağında öne geçmemiz için her türlü alt yapımız var.” dedi.
“BM, küresel sorunlara çözüm olmuyor.”
İnsanlığı utandıran İsrail zulmüne değinen Binali Yıldırım, BM’nin küresel sorunlara çözüm olmadığını kaydederek, özetle “Önümüzde kanayan bir yara var. O da İsrail-Filistin savaşıdır. Ukrayna-Rusya savaşı da var. Bu iki savaşta da vekâlet savaşı yapılıyor. Arkada güçlü devletler var, onlar da bir tarafı destekliyor. İsrail’in yanında ABD ve Avrupa ülkelerinin tamamı var. Maalesef Arap âlemi ve Müslüman ülkelerde böyle bir organizasyon oluşmadı. Her iki savaşta da Batı’nın ikiyüzlülüğüne ne yazık ki şahit oluyoruz.” vurgusunu yaptı.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin faaliyetlerinden oldukça memnun olduğunu dile getiren Binali Yıldırım, merhum İzzet Baysal’ı ve hayırseverleri şükranla anarak Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal’a teşekkürlerini sundu.
Konuşmasının sonunda Binali Yıldırım’a Vali Kılıç, Bolu Milletvekili Coşkunyürek ve Rektör Alişarlı tarafından hediye takdiminde bulunuldu. Rektör Alişarlı, Yıldırım’a Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl kutlamaları kapsamında düzenlenen İlelebet Cumhuriyet İlelebet Türkiye Yüzyılı afiş yarışmasında birinci olan eseri takdim etti.
Akademisyenlerimize ve öğrencilerimize belge takdimleri yapıldı
Konuşmaların ardından Profesörlük unvanı alan 32 öğretim üyesine belgeleri, Stanford Üniversitesi dünyanın en etkili bilim insanları listesinde ilk yüzde 2’lik dilimde yer alan 7 öğretim üyemize, 2022 yılı en yüksek akademik teşvik puanına sahip 3 öğretim üyemize ve üniversitemizde 1.000.000 TL üzeri dış kaynaklı proje yürütmekte olan 6 öğretim üyemize başarı belgeleri ve ulusal ve uluslararası başarılarıyla bizleri gururlandıran sporcu öğrencilerimize başarı belgeleri, Sayın Binali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından takdim edildi.