Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ‘1. Ulusal Bitki Biyolojisi Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Flora Araştırmaları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği kongre, bugün başladı. Kongreye, 58 üniversiteden yaklaşık 300 akademisyen ve öğrenci katılıyor.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Eş Başkanı ve AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Babaç; Köroğlu, Şair Dertli ve Üniversitemizin kurucusu büyük hayırsever İzzet Baysal gibi isimlerin şehri Bolu’da böyle bir kongre düzenlemekten Üniversitemiz adına kıvanç duyduğunu söyledi. Konuşmasında kongre hakkında bilgi veren Babaç, “Kongremizde 58 üniversiteden 300’e yakın katılımcı var. Bunlardan yaklaşık 80’i sözlü sunuma, diğerleri ise poster sunumuna katılıyorlar.” dedi.
AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ekrem Gürel ise, kongrenin önemine değinerek, “Sayın Rektörümüz başta olmak üzere bu etkinliğin düzenlenmesinde çok fazla kişinin emeği var. Bölümümüzdeki hocalarımızın yanı sıra özellikle Tekin hocam ve bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Eker canla başla, gece gündüz bütün mesailerini bu iş için harcadılar. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kongrenin verimli geçmesini diliyorum.” diye konuştu.
‘Kongre, Ülkemizin Bilimsel Gelişmesine Katkıda Bulunacak’
AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Coşkun ise, kongrenin ülkemizin bilimsel gelişmesine büyük katkılarda bulunacağını ifade ederek, “Bilim, bir toplum faaliyetidir; ülkeye, insanlığa büyük hizmetleri, katkıları olan faaliyetlerden biridir. Kongremizin bu anlamda sizlere büyük bir sinerji getirmesini, güzel işbirliklerine vesile olmasını, ülkemize, bilime, insanlığa katkılar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.
Kongrenin Onursal Başkanı AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise konuşmasına, kongreye katılan duayen öğretim üyelerini selamlayarak başladı. Başta Prof. Dr. Tekin Babaç olmak üzere kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür eden Rektör Coşkun, “Zor günler geçirdiğimiz bu günlerde bu tür etkinliklerle, daha çok çalışarak, memleketimize daha fazla sahip çıkarak, daha fazla birlik beraberlik içerisinde sıkıntıların da üstesinden geleceğimize inanıyorum. Güzel bir geleceğe, önümüzde güzel günler olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından biyoloji bilimine gönül vermiş işadamı ve kongrenin onur konuğu Ali Nihat Gökyiğit, ‘Doğa ve Barış’ konulu bir konuşma yaptı. Son yüzyılda doğanın çok hızlı tahrip edildiğini anlatan Gökyiğit, “Ormansızlaşma ve çölleşme, ekosistemde bozulma, iklim değişikliği ve doğal afetlerdeki artış, su sancısı ve gıda güvenliğindeki telaş. Bu tükenişin başlıca sebepleri ise çılgın tüketim ve israf, doğaya dost olmayan üretimler ve çok hızlı nüfus artışı. Eski çağlarda meydana gelen o büyük meteorolojik ve jeolojik değişimlerden insanoğlu sorumlu değildi. Ama bu tükenişten tek sorumlu sadece insanoğlu.” dedi.
‘Eko-ekonomi Konseptine İhtiyaç Var’
İnsanoğlunun yeşil bir çağa geçmesi gerektiğini, bu çağda ekonomide yeniden yapılanmaya ihtiyaç olduğunu anlatan Gökyiğit, “Fiyatlar, vergiler, teşvikler çevre lehinde yeniden düzenlenmeli. Bu yeni ekonomide, ekolojiyi merkeze alan ‘eko-ekonomi’ konseptine ihtiyaç var. 16’ncı asra kadar Güneş, Dünya’nın etrafında dolanıyor zannediyorduk. Şimdi de sanıyoruz ki ekoloji ekonominin bir peyki. Oysa doğa, ekosistemini bozan canlıları yok eder. Çareyi, tahrip etmekte olduğumuz doğa içerisindeki biyolojik çeşitlilikte ve doğayla barışta arayalım.” şeklinde konuştu.
‘Biyolojik Çeşitliliğin Korunmasında Botanik Bahçelerinin Önemi Büyük’
Günümüzde ise doğaya bakışımızın artık çok farklı olduğuna işaret eden Gökyiğit, “Örneğin biyolojik çeşitliliğin korunmasında botanik bahçelerinin rolünü biliyoruz. Gelişmiş ülkelerde korunacak 500’den az bitki var. Ülkemizde bu sayı 3 binden fazla. Gelişmiş ülkelerde 500 tehdit altında bitki var ama botanik bahçe sayısı bizden fazla. Botanik bahçelerinin biyolojik çeşitliliğin korunması kadar halkın bilinçlenmesinde de çok önemli rolü var. Bu bakımdan milli botanik bahçeleri kurulmasını öneriyoruz.” diye konuştu.
Konuşmanın ardından kongrede emeği geçen Ali Nihat Gökyiğit ile Prof. Dr. Adil Güner, Prof. Dr. Neriman Özhatay, Prof. Dr. Sadık Erik, Prof. Dr. İlter Uzel, Prof. Dr. Musa Doğan, Doç. Dr. Turgay Ünver ve Yrd. Doç. Dr. Erdal Uzel’e teşekkür plaketleri verildi. Kongre, 4 Eylül Cuma günü sona erecek.