Üniversitemizde 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı Gerçekleştirildi

    Üniversitemizde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikâlinin 81’inci yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

    Ulu Önder Atatürk için ilk tören, 10 Kasım Pazar günü Gölköy kampüsündeki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Saat 9’u 5 geçe sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu; bayraklar yarıya indirildi.

    10 Kasım Atatürk’ü Anma programı kapsamında ise, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Avcı, “Fikir ve Düşünceleri ile Atatürk” konulu konferans verdi.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salondaki konferansı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz, akademisyenler ve öğrenciler izledi.

    Sunumunda, Atatürk’ün okumaya olan merakına vurgu yapan Prof. Dr. Avcı, “Genç subaylık yıllarında askerlikle ilgili tercümeler yapmıştı. 1927’de hacimli bir eser olan Nutuk’u 3 ay içinde kaleme almıştı. O’nun savaş sırasında bile ciddi felsefe ve tarih kitapları okuduğu görülmektedir. Devlet Başkanı olduktan sonra Çankaya’da 10.000 cildi aşan bir kitaplık oluşturmuştur. Eline aldığı kitabı bitirinceye kadar okur, önemli gördüğü yerleri kırmızı ve mavi kalemle işaretlerdi. İlgi duyduğu konularda yurt dışından kitaplar getirtmiştir. Kendisini en çok memnun eden hediyenin de kitap olduğu bilinmektedir.” dedi.

    Atatürk’ün düşünce yapısının oluşmasındaki etkenleri sıralayan Prof. Dr. Avcı, özetle “1905-1918 yılları arasında uluslararası alanda yaşanan siyasi olaylar sonucunda Atatürk, tek çarenin milli hudutlar içinde yeni bir devlet oluşturmak olduğu sonucuna varmıştır. Yeni devletin aynı duruma düşmemesi için, geleneksel Osmanlı yapı ve düşünce sisteminden ayrılması gerektiğini görmüştür. Bağımsız yaradılışının gereği olarak hiçbir zaman peşin yargılara kapılmamış, model ve teorilere iltifat etmemiştir. Her türlü düşünceyi kendi akıl ve mantık süzgecinden geçirdikten sonra, ülke gerçeklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan pragmatik bir yol izlemiştir.” diye konuştu.

    Prof. Dr. Cemal Avcı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk tarihinde kendi dönemi kadar, sonrasını da etkileyen çığır açıcı bir yeri olduğunu vurgulayarak, özetle şunları ifade etti:

    “Milli Mücadele’yi hiçbir şeyden yılmayan iradesiyle organize etmiştir. Bitip tükenmek bilmeyen enerjisi, ileriyi görme kabiliyeti, pratik ve berrak zekası, hiçbir şeyi tesadüfe bırakmayan kararlı hareketi, üstün komutanlık ve teşkilatçılık özellikleri, gerçekçi tutumu, zaman, mekân ve imkân faktörlerini iyi birleştirme yeteneği ile 1. Dünya Harbi’nin galipleri olan süper devletlerin istilacı güçlerini, kutsal Anadolu topraklarında boğarak son bağımsız Türk Devletini yok olmaktan kurtarmış milli bir kahramandır. Sadece bu muazzam hizmet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk tarihinde emsalsiz yer alması için yeterlidir.

    Atatürk’e göre, çağdaşlaşmanın tek bir yolu vardır. O da bilim ve fenni rehber edinmektir. 15 yıl gibi kısa sayılabilecek bir süre içinde gerçekleştirdiği inkılaplarla, yurttaşlarının çağdaşlaşma yolunda yeni ve geniş ufuklara yönelmelerini sağlayarak Türk Rönesansı’nın kapılarını ardına kadar açmıştır.

    Atatürk, Türkiye’nin kendi öz değerlerinden kopmaması ve Batı’nın ruhsuz bir kopyası haline gelmemesi, çağdaşlaşma ve milli kimliğin belirginleşmesi, Türk kültürünün halk kaynağından beslenerek kendi öz değer ve özellikleri ile çağdaş medeniyet içinde layık olduğu yeri almasını amaçlamıştır.

    Atatürk ilke ve inkılaplarının Türkiye için ne derece önemli olduğu, 1. Dünya Savaşı’na kadar aynı sınırlar içinde yaşadığımız Ortadoğu ülkelerinin içinde bulundukları kaos ve çağdaşlık düzeyleri göz önüne alındığında daha iyi anlaşılmaktadır. Böyle bir lidere ve o liderin fikir ve düşünceleri üzerine inşa edilmiş Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip olmakla Türk milleti büyük bir şans yakalamıştır.”

    Konferansın sonunda Prof. Dr. Cemal Avcı’ya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

    Önceki İçerikAKİMER – Tefekkürde Model Davranışlar / Konferans
    Sonraki İçerikMühendislik Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Yapıldı