Uluslararası Öğrencilerimiz Mezuniyet Sevinci Yaşadı

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (BAİBÜ) Türkçe hazırlık dahil 5 yıllık lisans eğitimlerini başarıyla tamamlayan uluslararası öğrencilerimiz için mezuniyet töreni gerçekleştirildi.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen törene; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürü Erol Erdem,  Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Halit Karatay, Uluslararası Öğrenci Topluluğu Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, Abant Yurt Müdürü Abdullah Gürel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Tören Makina Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Musa Mwanza’nın Ev Yolu isimli gitar dinletisiyle başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Uluslararası Öğrenci Topluluğu Başkanı Karamo Faruk Konneh, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin kendisi için bir aile olduğunu vurgulayarak, Üniversitemiz yönetici ve çalışanlarına emekleri için teşekkür etti.

    5 yıl önce geldikleri üniversitemizdeki eğitim hayatları boyunca çok şey öğrendiklerini kaydeden Konneh, “5 yıl önce ‘Merhaba’ diye söylemeyi bile bilmiyorduk ama bugün burada konuşma yapabiliyoruz. Buraya anne ve babalarımızla gelmedik ama burada kocaman bir aile olduk. Uluslararası Öğrenci Topluluğu Başkanı olarak bugün, uluslararası öğrencilerin mezuniyet töreninde bir arada olmanın mutluluğu içindeyim. Uluslararası öğrenciler, geldikleri ülkelerden ayrılarak başka bir ülkede adaptasyon zorluğu çekerler. Ancak hiçbirimiz burada kendimizi yalnız hissetmedik. Bizler ırkı ve dini ne kadar farklı olsak da, aslında hepimiz birlikteyiz ve bir bütünüz. Uluslararası bir öğrenci olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde eğitim görmekten ve burada olmaktan memnuniyet duyuyorum.” diye konuştu.

    “Dünyadaki Zulümlerden Haberimiz Olup da Sesimizi Çıkarmıyorsak, Bize İnsan Olmak Yakışmaz.”

    Uluslararası Öğrenci Abdul Satar Kawa ise, İslam dünyasının ünlü alim ve sanatçılarının eserlerinden örnekler verdiği konuşmasında, özetle “Türkiye’de bulunan uluslararası öğrenciler olarak çok büyük bir sorumluluğumuz var. Sahip olduğumuz ve sahip olmamız gereken sorumluluğumuz çok önemli. Sadece kendimize ve ailemize karşı değil, içinde bulunduğumuz ülkeye ve tüm dünya ülkelerine karşı bir sorumluluğumuz vardır. Başka insanlardan daha büyük ve farklı işler yapabiliyor olmalıyız. Bu sorumluluğu ancak çok fazla çalışmakla ve elimizde var olan eserleri en iyi şekilde değerlendirmekle yerine getirebiliriz. Bu dünyada insan olmak ve insan kalmak önemlidir. Bugün dünyada gerçekleşen, örneğin Afganistan’da insanlık dışı gerçekleşen olaylar, Filistin’deki kabul edilemez gelişmeler, Afrika’da, Irak’ta, Suriye’de, dünyanın herhangi bir yerinde bir zulüm varsa, bizleri acıtan bir gelişme varsa, bütün bunlardan haberimiz olup da sesimizi çıkarmıyorsak, bize insan olmak yakışmaz. Burada dünyanın her yerinden öğrenciler var. Bizim yapabileceğimiz işler çok fazla. Bizler dünyanın temsilcisi olarak burada bulunuyoruz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önemli bir sözü var: ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ Evet, asıl dünya biziz. Bizim bunu gerçekten pratiğe döküp, temsil etmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

    Köroğlu Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Seyit Ali  Aydın ise, “Bu kardeşlerimizle beraber çok güzel zamanlarımız geçti. Bugün öyle güzel bir gün ki benim için, 4 yılda neler oldu. Uluslararası öğrencilerimiz ilk geldiklerinde Türkçe bilmiyorlardı. Bugün görüyorum ki, hem Faruk’un hem diğer arkadaşlarımızın Türkçeleri çok güzel. Uluslararası öğrencilerimize başarılar diliyorum. Türkiye’yi unutmasınlar. Eğitim konusunda Üniversitemiz hocalarının dört dörtlük olduklarına eminim. Çok güzel yetiştirdiler öğrencilerimizi. Hepinize gelecek hayatınızda başarılar diliyorum.” dedi.

    Üniversitemiz Uluslararası Öğrenci Topluluğu Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül ise, “Bu programı düzenleyen, bu programın oluşmasında emeği geçen tüm kardeşlerimizi kutluyorum. Burada mezuniyet aşamasında olan, mezun olan tüm uluslararası öğrencilerimiz için, geleceklerinin hayırlı ve mübarek olmasını temenni ediyorum. Kendilerine ömür boyu başarılar diliyorum.” dedi.

    “Türkiye ile İlişkilerinizi Koparmayacağınıza Eminim”

    TÖMER Müdürü Prof. Dr. Halit Karatay ise, Cemal Süreya’nın ‘Hayat Kısa, Kuşlar Uçuyor’ dizelerini hatırlatarak, “Gerçekten de hayat kısa ve kuşlar bugün uçuyor. 5 yıl önce geldiğiniz memlekete geri dönüyorsunuz. Burada gördüğünüz her bir iyiliği, gördüğünüz terbiyeyi, görgüyü, sevgiyi, iletişimi, saygıyı memleketinizde sürdüreceğinize, Türkiye ile ilişkilerinizi koparmayacağınıza eminim. Hepinizi bütün kalbimle seviyorum. Allah’a emanet olun.” dedi.

    Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürü Erol Erdem, 1991-1992 yıllarından itibaren uluslararası öğrencilerimizi ülkemizde misafir etmeye başladığımızı kaydederek, “O yıllardan sonra uluslararası öğrencilerin sayıları artarak yüzbinleri buldu ve devam etti. Çoğu memnun olarak ülkemizden ayrıldılar ve kendi ülkelerinde bizlerin temsilcileri, elçileri oldular. Bu nedenle, mezun olan kardeşlerimizi ülkemizde ağırlamış olmaktan ve bugün de uğurlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bundan sonraki yaşamlarında inşallah ülkemizi unutmazlar, ülkemizden güzel anılarla ayrılırlar. Kendilerine başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

    “Şu An 81 Ülkeden 1500’e Yakın Öğrencimiz Oldu.”  

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him ise, 10 uluslararası öğrencimizi mezun ettiğimizi kaydederek, “Sayı az gibi görünebilir ama sizlerin arkanızdan gelecek öğrenciler çok daha farklı olacak. Şu an 81 ülkeden 1500’e yakın öğrencimiz oldu. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız mezuniyet programlarında muhtemelen öğrencilerimiz bu salona sığmayacak. Mezun olan öğrencilerimize başarılar diliyorum. Umarım güzel hatıralarla ülkemizden ayrılacaklar. Gittikleri yerlerde ülkemizi ve bizleri en iyi şekilde temsil edecekler. Burada kurdukları bağlantıları devam ettirecekler. Üniversitemizle olan ilişkilerini devam ettirecekler. Bizim mezunlarımız olarak da artık, mezun sistemimize kayıt olmanızı bekliyoruz. İrtibatı koparmayıp sürekli iletişim halinde olun. Türkiye’de kurduğunuz bu bağlantılar sizler için çok güzel hatıralar bırakacak, belki yeni yollar açacak. Bunların da kıymetini bilelim. Hepinize başarılar diliyorum.” diye konuştu.

    “Üniversitemizde Sadece Bir Diploma Almadınız; Aynı Zamanda Çok Büyük Beceriler Elde Ettiniz. Dostluklar Kurdunuz.”

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, konuşmasına uluslararası öğrencilerimizi canı gönülden selamlayarak ve mezuniyetlerinden dolayı kutlayarak başladı. Uluslararası öğrencimiz Abdul Satar’ın konuşmasına işaret eden Rektör Alişarlı, “Abdul Satar, Şair Şirazi’den bir şiir okumak için çıktı ama İslam dünyasının sıkıntıları can yakıcı olunca, Şair Şirazi gibi dertlenmiş oldu kendisi de. Maalesef anlattıkları gerçek ve herşey göz önünde oluyor, saklanacak durumda da değil. Bir İslam ülkesinde eğitim aldınız. Elbette bu, büyük bir şanstır. Buralara kadar geldiniz. İnşallah ümit ediyorum, hem öğretim üyesi arkadaşlarım adına, hem de sizlere arkadaşlık eden öğrenciler olarak iyi örnek olmuşuzdur. Bu bizim için oldukça önemli. Çünkü burada sadece bir diploma almadınız; aynı zamanda çok büyük beceriler elde ederek buradan ayrılıyorsunuz. Farklı bir medeniyet tanıdınız, farklı kültürden insanlarla tanıştınız. Herkes kendi yöresinin adet ve örfleriyle buraya geldi. İnşallah güzel şeyler torbanıza doldurmuşsunuzdur. Güzel hatıralarla buradan ayrılırsınız. Tabii ben buna ayrılık demek istemiyorum. Bunun lisansüstü eğitimi de var. Fırsatlar çıkar, iş dünyası size fırsatlar sunar, burada kalırsınız. Bu birliktelik, bu kardeşlik, bu dostluk ilelebet inşallah devam eder. Bir fakülte bitirdiniz. İnşallah aldığınız bu diplomalarla ülkenizde faydalı çalışmalar yaparsınız. Gönül isterdi ki, aileleriniz de burada sizlerin mezuniyet mutluluğunuza ortak olabilsinler. Ama sınırlı sayıda öğrenciyle bu programı yaptık. Ev sahipliğiyle, dostlukla, kardeşlikle inşallah bunu giderdiğimizi ümit ediyorum. Burada bulunan kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Allah her daim yanınızda olsun, korusun, gözetsin inşallah. Yolunuz açık, başarılarınız daim olsun.” ifadelerini kullandı.

    Törenin sonunda, uluslararası öğrencilerimize mezuniyet belgeleri, teşekkür plaketleri ve sertifikaları, protokol üyeleri tarafından verildi.

    Önceki İçerikBAİBÜ Öğrencilerinin Projeleri TÜBİTAK Desteği Aldı
    Sonraki İçerikMakale Yazma Eğitimi Veren Akademisyenlere Rektör Alişarlı’dan Teşekkür Plaketi