‘Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları’ AİBÜ’nün Ev Sahipliğinde Düzenleniyor

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) modern mimarlık, tasarım ve şehir plancılığı ürünlerini belgelemeyi ve korumayı amaçlayan uluslararası kuruluş DOCOMOMO bünyesindeki Türkiye Çalışma Grubu’nun, ‘Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları’ konulu etkinlikler dizisinin 11’incisine ev sahipliği yapıyor.

    AİBÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Leyla Alpagut’un koordinatörlüğünü yaptığı DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu’nun 2 gün sürecek etkinliğinde, poster sunumları gerçekleşecek ve ‘Kentsel Dönüşüm ve Modern Mimarlık Mirası: Bağdat Caddesi Örneği’ konulu panel düzenlenecek.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun yaptı. Coşkun, bunun üniversitemizde ilk kez düzenlenen önemli bir etkinlik olduğunu ifade ederek, başta Doç. Dr. Leyla Alpagut olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti; konukları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Konuşmasında öğrencilere seslenen Rektör Coşkun, “Burada sahip oldukları tüm bilgi ve tecrübeleri sizlerle paylaşacak çok değerli büyükleriniz, duayenleriniz, meslektaşlarınız ve hocalarınız var. Bunun önemi, kıymeti çok büyük. Bu etkinliklerden edineceğiniz bilgiler bilhassa mesleğin de gereği hayal gücünüzü, düşünce boyutlarınızı daha farklı konumlara getirebilecektir. Bu açıdan öğrencilerimizin bu tür etkinlikleri önemsemesini kendilerinden bekliyoruz. Çünkü öğrencilerimizin iyi şekilde yetişmesi bizim temel hedefimiz, gayemiz.” diye konuştu.

    ‘Elimizde Ciddi Bir Envanter Oluştu’

    DOCOMOMO Eşbaşkanı Yıldız Salman ise, AİBÜ’ye teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Özellikle mimarlık eğitiminde her zaman çok fazla üzerinde durulmayan konulardan bir tanesi modern mimarlık mirası ve bu mirasın korunması. Yaptığımız etkinliklerle konuyu gündeme taşıyabildiğimizi düşünüyorum. Türkiye’nin modern mimarlık mirası konusundaki envanterinin gelişmesine katkıda bulunan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Çünkü elimizde çok fazla sayıda ülkenin çeşitli kentlerinden farklı yapı gruplarına ait çok ciddi bir envanter oluştu. Bunları da en kısa zamanda yayınlayacağız.” ifadelerini kullandı.

    Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Leyla Alpagut, ağırlıklı olarak 19’uncu yüzyıldan Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Bolu’daki bazı yapıların mimari özellikleri hakkında sunum yaptı. Alpagut, Bolu merkezinin Osmanlı’nın batılılaşma döneminden itibaren Yıldırım Bayezid Camisi’nin olduğu yerden tam aksi istikamete doğru kaymaya başladığını ve zamanla etrafında kamu yapılarının oluştuğu tipik bir Anadolu kenti kimliği kazandığını anlattı. 2 gün sürecek etkinlik, poster sunumları ve panelle devam edecek.

    Önceki İçerikBehiç Ak’la Çocuk Edebiyatı Üzerine Söyleşi…
    Sonraki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Taziye Mesajı