Türk Tarihinde İz Bırakan Bolulular Çalıştayı Başladı

    Türk Dünyasından akademisyenler “Türk Tarihi’nde İz Bırakan Bolulular Çalıştayı” vesilesi ile Bolu’da bir araya geldi. 8’i yurt dışından olmak üzere 28 akademisyenin bildirileriyle katıldığı çalıştayın açılışı, Bolu Belediyesi Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde yapıldı. Açılışa törenine Bolu Valisi Aydın Baruş, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

    Çalıştayın Düzenleme Kurulu Başkanı AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Öztürk, 2013 ve 2014 yıllarında gerçekleştirdikleri ‘Köroğlu Sempozyumlarının ardından bu yıl Bolu’nun isimi yapmış tarihi, edebi ve dini büyüklerini ele almayı planladıklarını belirtti. Öztürk, “çalıştaya katılan akademisyenlerimiz, Ümmi Kemal, Akkadıoğlu, Davud-i Halveti, Geredeli İshak, Dertli ve diğer isimler hakkında bildiriler sunacak. İki gün süerecek çalıştayımızda ikinci gün halk kahramanımız Köroğlu hakkında sunumlar gerçekleştirilecek.” diye konuştu.

    Çalıştayın açılışında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) adına konuşan Timur Daryetov ise bu tür akademik ve ilmi çalışmalarla Bolu’nun, türk dünyasının kalbinin attığı bir şehir konumuna gelmeye başladığını belirterek TÜRKSOY adına çalıştayı düzenleyen herkese teşekkür etti.

    Çalıştay’da Birlik ve Beraberlik Mesajları

    AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise Şehitlerimize rahmet dileyerek başladığı konuşmasında terörü lanetledi. Coşkun, “ PKK terör örgütü ve uzantısı olan mihraklar bilmelidir ki tarih boyunca millet olarak ayakta dimdik durduk ve vatanımızı parçalatmadık.”diye konuştu. Tarihimizin çok iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, “Özellikle gençlerimizin tarihlerini ve tarihlerinde yaşamış kahramanları öğrenmesi ve bilmesi gerekiyor. Türk Tarihinde İz bırakan Bolular Çalıştayını bu manada çok önemli ve değerli buluyorum. Çalıştayda emeği geçen herkesi kutluyor ve kendilerine teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

    Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise konuşmasına ilk olarak terör faaliyetlerinde hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet ve ailelerine baş sağlığı dileyerek başladı ve şöyle devam etti:

    “Bolu’nun Kültürel ve Tarihi Zenginliklerine Katkıda Bulunmaya Çalışıyoruz”

    “Bolu Belediyesi olarak bugün, bu topraklarda yaşayan ve Milletimizin kültürel değerlerine çok değerli katkılar veren ilim ve fikir insanları, divan şairleri, dini büyüklerimizin ve eserlerinin ele alınacağı bu Çalıştay’a Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile birlikte ev sahipliği yapıyor olmanın onurunu yaşıyoruz. Bolumuz, Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Geçmişte Türk boylarını sınırlarında barındıran, Osmanlı’nın kuruluş coğrafyasında da yer alan Bolu, o günlerden bugünlere sahip olduğu kültürel ve tarihi değerleri, ilçelerden köylerine kadar her köşesinde yaşatan özel bir ildir. Bolumuz, bu zenginlik içinde geçmişten bugüne uzanan çok önemli şahsiyetler de yetiştirmiştir. İşte Göynük, Akşemseddin, Dede Ömer, Tokâdî Hayrettin Hazretleri gibi önemli tasavvuf büyüklerine ev sahipliği yapmıştır. İshak Bin Murad, Gerede’de Anadolu’nun bilinen ilk tıp kitabını yazmıştır. Türk kültüründe önemli bir yeri bulunan divan şairleri, edebiyatçılar bu topraklarda yaşamıştır. Yine sadece Bolu’nun Türkiye’nin değil, Türk Cumhuriyetlerinden Balkanlara kadar başka birçok ülkenin halk kahramanı Köroğlu da bu topraklarda vücut bulmuştur. Bolu’nun tüm kültürel değerlerine sahip çıktığımız gibi, Bolu dağlarında at koşturan, Bolu Beyi’nin haksızlıklarına karşı direnen, sazıyla sözüyle farkını ortaya koyan Köroğlu’nu her yönüyle yaşatmak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla son 5 yıldır düzenlediğimiz Uluslararası Bolu Tarihi, Kültürü ve Köroğlu Sempozyumları ile tarihi ve kültürel çalışmalarda önemli yol kat ettik. Bu yıl da “Türk Tarihinde İz Bırakan Bolulular Çalıştayı” ile Bolu’nun kültürel ve tarihi zenginliğine ilişkin çalışmalara katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bolu’da yaşayan ve önemli eserleriyle kültürel mirasımızı zenginleştiren büyüklerimizle ilgili yürütülen bilimsel çalışmalar için siz değerli bilim insanlarımıza teşekkürü borç bilirim”

    Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise son günlerde terör örgütü saldırılarında hayatını kaybederek şehit olanlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk Milletine de baş sağlığı diledi. “Azerbaycan’dan Bolu’ya selam getirdim Paşayeva, “ Türkiye bundan önce de çok büyük sıkıntılarla başa çıkmış güçlü bir ülkedir. Türkiye bizim de vatanımız çünkü bizler kardeşiz. İnşallah en kısa zamanda bu beladan da kurtulacağız. bugün burada bir arada olmamıza vesile olan ‘Türk Tarihi’nde İz Bırakan Bolulular Çalıştayı’nın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyor ve hayırlı olmasını diliyorum. Bolu bizim için çok önemli bir şehirdir. Türk dünyasını birbirine yaklaştıran faaliyetler sıklıkla yapılıyor. Bilelim ki bu coğrafyada çok büyük bir gücüz. Bir ve beraberca gençlerimizi bu ruhla büyüterek her türlü zorluğunu ve haksızlığın üstesinden geliriz ” şeklinde konuştu.

    Vali Aydın Baruş terörü lanetledi

    Bolu Valisi Aydın Baruş da konuşmasında terör olaylarına değindi. “Milletimizin, birliği bütünlüğü bunun kadrini kıymetini bilmeyen hainler tarafından saldırıya uğramış durumda” diyen Baruş konuşmasında şunları kaydetti: “Tarih boyunca olduğu gibi büyük milletimizin bu olaylara boyun eğmesi, birlik ve beraberliğini öyle fitne çıkaranlar tarafından bozulması asla düşünülemez. Biz gerekirse milletimizin, vatanımızın birliği için  yüzbinlerce vatan evladını feda etmiş bir medeniyetin çocuklarıyız. bunu tarih boyunca her yerde gösterdik ve sergiledik. Bizim canımızı alabilirler ama vatanımızı, birlik beraberliğimizi, bağımsızlığımız hiçbir zaman alamayacaklardır. Bu vesile ile canlarını vatan için veren şehitlerimizi bir kez daha rahmetle minnetle anıyorum. Çok değerli ailelerine ve milletimize baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Allah sabır ve metanetlerini artırsın. Biz binlerce yıldır dünyaya örnek olacak medeniyetler kuran aziz bir milletin torunlarıyız. Bizler Türklüğü islamla yoğurarak, dünyaya hak ve adaletin sesini haykıran medeniyetler kurduk ve bunu hiç bir zaman dışlayıcı bir anlamda yapmadık. Çünkü bizler bu medeniyeti kurduğumuz zaman öyle bir coğrafyada yaşıyorduk ki bu coğrafya da yaşayan onlarca milleti kaynaştırmak zorundaydık. Bütün milletlerden yeşeren insanlar bu medeniyetin bireyleri oldular ve bu medeniyete de katkı sağladılar. Bolumuz da bunun bariz bir örneği. Bolu, bu medeniyet tarihine çok önemli değerler hediye etmiş ve birlik beraberliğimizi korumamıza ilham veren değerler yetiştirmiştir. Özellikle milletimizin manevi değerlerini ön plana çıkararak millet ruhunu bizlere aşılayan ve bu millet ruhunu uzak coğrafyalara götürmemize kaynaklık eden manevi önderlerimiz var. Biz o önderlerimizin bize bıraktığı manevi değerlerinin, kıymetini bilerek ruhunu anlayarak bu günlere geldik ve bu anlayışımızı bu günde devam ettiriyoruz. Bugün belki bizim milletimizin birliğine kast edenler bizi üzüntüye sevk ettiklerini düşünerek bunu kar sayabilirler ama biz hiçbir zaman ayrımcı, ayrılıkçı sadece insan öldürmekten cana kıymaktan başka hiçbir marifeti olmayan cani ruhlulara asla teslim olmadık, hiçbir zaman da olmayacağız.”

    “Çalıştay bizlere önemli katkılar sağlayacak”

    Bolu bir taraftan manevi önderler yetiştirirken de diğer taraftan hem manevi hem de bilimsel anlamda medeniyetimize ilham veren isimleri de yetiştirdiğini ifade eden Baruş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bolu şairler, gönül adamlarını da yetiştirmiştir. Biz onların verdiği fikirlerle vermiş olduğu manevi ortamda büyüdük ve çocuklarımız da bu manevi değerlerle büyüyecek. Bunun için de gençlerimize bu ruhu aşılamak zorundayız. Bu bir millet borcudur, vatan borcudur. Eğer biz bu değerleri gelecek nesillerimize aktarmazsak bugün bizi içimizdeki hainlerle işbirliği yaparak bölmek isteyenler için fırsat olacaktır. Biz buna asla müsaade etmeyiz. İş biz bu yüzden bu çalıştayın önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Bu çalıştayda ortaya çıkacak fikirlerin, eserlerin gelecek nesillere eşsiz bir miras olacağını da ifade etmek istiyorum.”

    İki gün sürecek çalıştayda Köroğlu başta olmak üzere Bolu’nun yetiştirdiği tarihi, ilmi ve edebi şahsiyetlerden Ümmi Kemal, Akkadıoğlu, Davud-i Halveti, Geredeli İshak, Dertli, Mustafa Rumi Şabani, Şeyhülislam Mustafa Bolevi, Dörtdivanlı Hilmi, Mehmet Konrapa, Bolulu Himmet, Abdurrahim Tırsi hakkında bildiriler sunulacak.

    Önceki İçerikGanire Paşayeva, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun’u Ziyaret Etti
    Sonraki İçerikAİBÜ Rektörlüğü Taziye Mesajı