Türk Mutfağının İnceliklerini Öğreniyorlar

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mengen MYO’da Osmanlı Saray Mutfağı dersi kapsamında ‘Selçuklu Mutfağı ve Ekşi Mayanın Peşinde’ adlı etkinlik düzenlendi. Mutfak Tarihi Araştırmacısı Ömür Akkor ile Bursa Palemek sahibi Şevki Dilmaç’ın konuk olduğu etkinlikte Aşçılık Programı öğrencileri, Türk mutfağının vazgeçilmezi ekmeğin hammaddelerinden olan orijinal ekşi mayanın nasıl yapıldığını uygulamalı olarak öğrendiler ve 8 gün sonra olgunlaşacak iki farklı ekşi maya hazırladılar.

    Ekşi mayanın tarihi, maya çeşitleri ve bunların elde edilme yöntemleri, maya yapımı ile Türk mutfağında ekmeğin önemi hakkında bilgi alan öğrenciler, kendi mayalarını nasıl yapacaklarını öğrendiler ve Paşa ekmeği, Lokum, Dağıstan çöreği, Çebata ve Bazlama türlerinde ekmek pişirerek konuklara ikram ettiler. Öğr. Gör. Berker Çiftçi’nin düzenlediği etkinlikte öğrencilere aynı zamanda Ömür Akkor tarafından Selçuklu mutfak kültürü ve dönemin mutfak terimleri anlatıldı; bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değinildi; kariyer fırsatları ve iyi bir aşçı olabilmenin yolları hakkında bilgi verildi.