Timsal Karabekir, Babası Kazım Karabekir’i Anlattı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Gerede Meslek Yüksekokulu, Milli Mücadelenin önemli komutanlarından Doğu Cephesi Kumandanı Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir’i ağırladı. Gerede Kaymakamlığı, Gerede Belediyesi ve Gerede MYO tarafından Melih Gökçek Kültür Merkezi’nde “Milli Mücadele ve Kazım Karabekir” konulu konferans düzenlendi. Konferansı, ilçe protokolünün yanı sıra Gerede MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nurettin Akçakale, akademik ve idari personel ile öğrenciler izledi.

Konferansta, geçmişte çok ızdıraplar çekildiğini anlatan Karabekir, tarihin tekerrür etmemesi için gençlere tavsiyelerde bulunarak, “Mesleğiniz ne olursa olsun ülkenizin tarihini bir tarihçi kadar iyi bilin. Çünkü tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer.” dedi.

Kazım Karabekir’in askerlik hatıralarını zaman zaman duygulanarak anlatan Timsal Karabekir, babasının doğu illerindeki yetim çocukları okuttuğu için “Yetim Babası” olarak bilindiğini vurgulayarak, “Okullarda her konuda kurs vererek onları eğitirdi. Kurduğu okulda, yetimhanedeki yavruları için Ağaç Bayramı, Kitap Bayramı ve Beden Eğitimi Bayramı yapardı. Okumak onun için önemliydi. Kitap Bayramı’nı, Peygamberimizin (S.A.S) doğum gününde yapmıştı.” diye konuştu.

“Kazım Karabekir, Ermeni Mezalimi Konusunda Yetkilileri Uyarmıştı.”

Sözde Ermeni soykırımına da değinen Timsal Karabekir, babasının Ermeni iddialarını tahmin ederek yetkilileri uyardığını kaydederek, “Kazım Karabekir anılarında diyor ki: ‘’İstanbul’a gelir gelmez Harbiye Nazırı Abdullah Paşa’ya çıktım. Ben size Doğu’da Ermeni mezalimini içeren bir takım vesikalar gönderdim. Niçin bastırmadınız. İleride Ermeniler bunun tersiyle bizleri suçlayacaklar. O dönemde devletin bütçesi dahil kimsenin cebinde yeterli para yoktu bunları bastıracak kadar. Temin ettim ve bastırttım.’  Ne acıdır ki, Kazım Karabekir’in bu uyarıyı yapmasının üzerinden 100 yıl geçti ve biz hâlâ bu çirkinliklerle uğraşmaktayız.” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Timsal Karabekir’e Gerede Kaymakamı Arslan Yurt tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Gerede MYO’nun Şeref Defteri’ni imzalayan Timsal Karabekir öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Önceki İçerik52. Kütüphane Haftası Başladı
    Sonraki İçerikErasmus+ İngilizce Kursu Duyurusu