Rektör Alişarlı, Ufuk Avrupa Programı Araştırmacı Destekleri Toplantısına Katıldı

    Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü tarafından, ‘Ufuk Avrupa Programı Araştırmacılara Yönelik Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) ve Marie Curie Burs ve Hareketlilik Programı (MSCA) Destekleri’ konulu çevrimiçi seminer düzenlendi.

    Mevcut 204 üniversiteden rektör veya yardımcıları düzeyinde, araştırma kurumlarından da başkan yada başkan yardımcıları düzeyinde, yaklaşık 350 civarında kişi ile katılım sağlanan webinar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Er ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı konuşmalarıyla başladı. Toplantıya üniversitemizi temsilen Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel katıldı.

    Açılış konuşmalarında Avrupa Birliğinin Araştırma ve yenilik için yedi yıllık dönemlerde planlamaların yapıldığı, bir önceki dönem olan 2014-2020 (Ufuk 2020) döneminde ülkemizin 265,5 milyon Avro katılım payı ödemesine rağmen TÜBİTAK ve AB Başkanlığı destekleriyle Türkiye’den 925 proje için 296,2 milyon Avro fonlama sağlandığı aktarıldı. Toplam bütçesi 95,5 Milyar Avro olması öngörülen 2021-2027 yıllarını kapsayacak yeni araştırma ve yenilik program dönemi (Ufuk Avrupa) için oldukça detaylı ve zorlu hazırlık süreci olan bu projelere başvuru öncesinde, talep edenlere TÜBİTAK tarafından AB proje hazırlama eğitim desteği vereceği belirtildi. Yurt dışı araştırmacı partner için üniversiteler tarafından yapılacak araştırma platform üyelik ücretlerinin TÜBİTAK üzerinden başvuru yapılması halinde tamamının karşılanacağı bildirildi. Üniversitelerde, başarılı araştırmacıların AB Ufuk Avrupa programı için motivasyonu, stratejiye bağlı ve hedef odaklı araştırma yaklaşımı gerekliliğine vurgu yapıldı. AB Programları Eşgüdüm komisyonlarında yer almanın ve burada kazanılan tecrübeyle uygun strateji belirlemenin önemine de dikkat çekildi.

    Ardından, TÜBİTAK Ulusal Koordinatörü Ezgi Bener, “Ufuk Avrupa Programı”; TÜBİTAK ERC Ulusal İrtibat Noktası Dr. Derya Dönertaş, “Avrupa Araştırma Konseyi-ERC Çağrıları” ve TÜBİTAK MSCA Ulusal İrtibat Noktası Şeyma Sayımlar ise, “Marie Sklodowksa-Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Destekleri” başlıklı birer sunum yaptılar.

    Katılımcıların yazılı olarak ilettiği sorular ve çevrimiçi ilettiği sözlü sorulara verilen cevaplar ve genel değerlendirmenin ardından toplantı sona erdi.

    Önceki İçerikTıpta Uzmanlık Kurulu Üyeleri, Rektör Alişarlı’yı Ziyaret Ettiler
    Sonraki İçerikBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Millet İradesinin Yanındadır