Prof. Dr. Selvi: “Ermeni Meselesinde Belgeler ve Bilgiler, Her Yönüyle Bizim Tezimizi Destekliyor”

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen “1915 Olayları ve 100 Yıl Önce Doğu Anadolu” konulu konferansta, “Ermeni meselesinde belgeler ve bilgiler, her yönüyle bizim tezimizi destekliyor. Biz, Ermeni meselesinde, tarihe, tarihin belgelerine ve verilerine çok güveniyoruz.” dedi.

İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda gerçekleştirilen konferansa konuk olan Prof. Dr. Haluk Selvi, Ermeni diasporasının 24 Nisan’ı, Türkiye aleyhine düzenledikleri etkinliklerinin zirve noktası olarak gördüklerini söyledi. Türkiye’de gündemin hızla değişmesinden dolayı, Avrupa’da cereyan eden hadiseler ve Türkiye karşıtı gösterilerin, ülkemizde herhangi bir basın kuruluşunda yer almasının pek mümkün olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Selvi, özetle şunları ifade etti:

“Dışarıda sizin aleyhinize çok güçlü bir şekilde çalışan, dünyayı sizin aleyhinize örgütleyen, genel bir şirketin parçası olan Ermeni hadisesi var. Ama böyle ilgisiz kalarak bir yere varmak mümkün mü? Mümkün değil. Çünkü uluslararası ilişkilerde yeri geldiği zaman sizi müdafaa edecek, sizi savunacak akademik verilere ihtiyacınız olur. Bu verileri de hukukçular, tarihçiler ve siyaset bilimciler inşa edecek. Ermeni meselesinde, bizim esas müdafaa hakkımızın kaynağı, her şeyden önce tarihtir. Ermeni meselesinde belgeler ve bilgiler, her yönüyle bizim tezimizi destekliyor. Biz Ermeni meselesinde, tarihe, tarihin belgelerine ve verilerine çok güveniyoruz.”

“Ortada inşa edilmiş bir soykırım olgusu var.” diyen Prof. Dr. Selvi, özetle “Avrupa ve ABD kamuoyunu bu konuda ikna etmek çok mümkün değil ancak biz tarihçilere düşen önemli bir vazife var:  Bizim mesuliyetimiz, milli meselelerle ilgili okumak, araştırmak ve etrafımızdaki insanları bu doğru bilgilerle aydınlatmak. Kamuoyunda öyle bir noktaya gelindi ki televizyonlara çıkan konuklar, ‘Osmanlı bunları katletti, soykırıma uğrattı, özür dileyelim’ diyebiliyorlar. Bu, o kadar basit bir hadise değil. Bu hadise, tarihini inkâr etmektir, psikolojik bir kırılma noktasıdır. Çocuklarımıza hangi tarihi anlatacağız? 1000 yıldır bu topraklarda olan Türk İslâm kültürü insanı yaşatmıştır, korumuştur. Belgeler ve bilgiler bizim tezimizi her yönüyle destekliyor. Türk tarihi bu yönüyle çok güçlü.” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Haluk Selvi’ye, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ocak ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Lüleci tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Prof. Dr. Haluk Selvi, kitaplarını imzaladı.

Önceki İçerikPatent Alma Süreçleri Üniversitemizdeki Seminerde Anlatıldı
    Sonraki İçerikSempozyum:Spor Kulüplerinde Staj İmkanları ve Su Sporları