Prof. Dr. Mustafa Avcı: “Toplum Olarak Kötülüklere Tepki Vermeliyiz”

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Avcı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde “Gençlik ve Suç” konulu konferansa katıldı.

BAİBÜ Kültür Merkezi Pembe salonda düzenlenen konferansı,  Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, öğretim üyeleri,  sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler takip etti.

Konferansında, suç işlenmeyen bir toplumun dünyada bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Avcı, “2005 yılında Türkiye’de cezaevlerindeki hükümlü sayısının 60-70 bin civarında bulunuyordu. Günümüze gelindiğinde ise bu rakamın 260 bin civarına çıktı. Bir toplumda suç oranının asgari seviyesi nüfusa oranla bin kişiden   bir kişinin cezaevinde bulunmasıdır. Son rakamları kıyasladığımızda şu ana Türkiye’de 347 kişiden bir kişi cezaevinde bulunuyor. Bu rakama alarm zillerinin çalması demek” şeklinde konuştu.  Dünyanın çeşitli ülkelerine nazaran Türkiye’nin bu oranda yine de iyi durumda olduğunu söyleyen Avcı, ABD’de 152 kişiden birinin, Rusya’da ise 249 kişiden birinin cezaevinde bulunduğunu belirtti.  Türkiye’de suç işleme yaşının 19-25 yaş aralığında olduğunu kaydeden
    Avcı, özellikle Üniversite öğrencilerinin çok dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.  Avcı, “ Suç örgütleri özellikle bu yaşa aralığını hedef alıyor. Ayrıca Sure-i haktan görünüp gençliği kandırarak suça teşvik eden yapılanmalara karşı da gençliğimiz uyanık olmak zorunda” diye konuştu.

Toplum, Kötülüğe Tepki Vermeli

Prof. Dr. Mustafa Avcı, suç konusunda özellikle ailenin kritik önemde olduğunu vurgulayarak, “Burada En riskli grup parçalanmış aile çocuklarıdır. Aile dışı çevre, kusurlu pedagojik usuller, çocuğun karakterinin oluşumunda kalıcı olumsuz izler oluşturmaktadır. Cezaevindeki çocukların %82 si okuldaki başarısız olan çocuklardır. %68’inin de okuldan kaçtıkları belirlenmiş. Zararlı alışkanlıklar ise akranlarından edinilmektedir. Ailelerin çocukların fiziki aktivitelerini yönetmeleri gerekmektedir. Toplumun, izin verici ya da tepkisiz tutumu da çocukları suça yönlendirmektedir. Toplum olarak bir kötülük gördüğümüz zaman şiddet içermeyen tepki vermeyi öğrenmemiz gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı,  Prof. Dr. Mustafa Avcı’ya hediye takdiminde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Avcı, Rektör Alişarlı’yı makamında da ziyaret etti.

Önceki İçerikUfka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması’nın Ödül Töreni BAİBÜ’de Yapıldı
    Sonraki İçerikBTSO Genç Girişimciler Heyetinden Rektör Alişarlı’ya Ziyaret