Kutlu Doğum Haftasında Sevgili Peygamberimiz Dualarla Yâd Edildi

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğumunun 1444’üncü yılı dolayısıyla ülke genelinde düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde de (AİBÜ) kutlama programı gerçekleştirildi. AİBÜ Öğrenci Konseyi ve Bolu İl Müftülüğü iş birliğiyle düzenlenen programa; Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bolu İl Müftüsü İzani Turan ile 1000’i aşkın davetli katıldı.

Program, Dünya Kur’an-ı Kerim okuma birincisi Hafız Mustafa Kızılcaoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını yapan AİBÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Burak Saygılı, “Peygamber Efendimizin yaşantısını ve ahlakını örnek alarak şekillendiren bireyler hem bu dünyanın huzurlu ve bereketli geçmesine hem ahiret yurdunun kazanılmasına hem de efendimizin sevgisine mazhar olunmasına olanak sağlayacaktır. Peygamber Efendimizin ahlakını öğrenebileceğimiz yegâne kaynak şüphesiz Allah’ın yüce kelamı Kuran’dır.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, ‘Kainatın Efendisini’ anmak için bir araya geldiklerini belirterek, “O, Dünya’dan şirki, zulmü kaldıran bir peygamber, her türlü pisliği ve çirkinliği kaldırmış bir peygamber. Böyle bir peygamberi anmak için toplanmış bulunuyoruz. Dünya’ya ve insanlığa barışı getiren ve öğreten bir peygamberi anıyoruz. Şirkten sonra iftirayı en çirkin günah olarak bizlere öğreten bir peygamberi anıyoruz bugün. O, bize fıtratımızı tekrar hatırlatan, fıtrat üzerine yaşamayı öğreten ve bize geleceğimizi gösteren bir peygamber. O’nun yolundan gitmeye hepimizin çok ihtiyacı var.” diye konuştu.

‘Sevgili Peygamberimiz Bütün İnsanlığa Rahmet ve Merhamet Olarak Gelmiştir’

Açılış konuşmalarının ardından Sanatçı Veysel Çelikdemir, kum kullanarak canlı olarak peş peşe yaptığı resimlerle ‘Kumun Dilinden Efendimiz’i anlattı. Ardından Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, ‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’ konusunda konferans verdi. Peygamber Efendimizi özellikle üniversitelerde anmanın çok anlamlı olduğunu ifade eden Özafşar, “Çünkü sevgili Peygamberimiz insanlık tarihinde bir akıl çağrısı olarak ortaya çıkmış, bir hukuk anlayışı getirmiş, bir toplum düzeni kurmuş ve aynı zamanda bütün insanlığa rahmet ve merhamet olarak gelmiştir. O’nun çağrısını bilim platformlarında konuşmak kadar anlamlı bir etkinlik olamaz. Bu nedenle bizleri davet eden Prof. Dr. HayriCoşkun’a ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

Hz. Peygamber’in (S.A.V) bir hukuk ve ahlak peygamberi olduğunu vurgulayan Özafşar, “O, sadece mistik bir sistem ve inançlar manzumesi getirmemiştir. O bir insan inşa etmiş, bir toplum kurmuştur. Bir düzen kurucu olarak gelmiştir. Cahiliye dediğimiz hukuksuz yapıyı hukuki bir statüye kavuşturmuştur. Bu bakımdan insanlık tarihini en derinden etkileyen figür olmuştur. İnsanlık tarihinde bir bilim çığırını, hukuk çığırını O açmıştır. Toplumsal mukaveleyi O getirmiştir. Hz. Peygamber nasıl bir insan tarif etmiştir, kendisi bize nasıl model olmuştur? Bunun için bir tek kavram var: Benlik şuuru… Kendini bilme esası. Kendini bilen Rabb’ını bilir. Rabb’ını bilen haddini bilir, kadrini bilir. Ötekini bilmenin, empati kurmanın yolu da kendinden geçer. Bu düşünce bütün insanlık tarihinde bir ufuk açmıştır. İnançla, ibadetle, ahlakla, sosyal sorumlulukla bir benlik inşa etmiştir peygamberimiz.” ifadelerini kullandı.

‘Hz. Peygamber Bir Hürriyet Peygamberi Olarak Gelmiştir’

Peygamber Efendimizin yaşamı boyunca insan onuru için mücadele verdiğine işaret eden Özafşar, “Onun için köleliğe, kadınların ezilmesine, yoksulların, düşkünlerin ezilmesine karşı çıkmıştır. Kimsesizlere kucak açmıştır. İnsanlar birbirine eşittir manifestosu getirmiştir. Sevgili peygamberimiz insan haklarını, eşitliğini, insan onur ve haysiyetinin temel ilkelerini getirmiş ve bütün insanlığa tebliğ etmiştir. Hz. Peygamber bir hürriyet peygamberi olarak gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar’a Bolu İl Müftüsü İzani Turan tarafından çiçek ve teşekkür plaketi takdim edildi. Sema gösterisinden sonra semazen ekibine, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan ve Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından çiçek ve hediye verildi. AİBÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Burak Saygılı ise Hafız Mustafa Kızılcaoğlu’na hediye takdim etti.

Önceki İçerikBolu Milletvekili Ali Ercoşkun ve AK Parti Heyeti, AİBÜ’yü Ziyaret Etti.
    Sonraki İçerikRektör Coşkun’a STK’lardan Destek Ziyareti