Köroğlu Sempozyumu AİBÜ’de Başladı

    1. Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Köroğlu Sempozyumu, İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Köroğlu ve Türk Dünyası Destan Kahramanları başlığı çerçevesinde düzenlenen sempozyumun açılış töreninde, sazı ve sözüyle ortak kültürel değerimiz ve kahramanımız, yiğitlik ve iyilikseverliğiyle destanlaşan Köroğlu’nun Türk dünyasındaki önemine vurgu yapıldı.

    15 Temmuz darbe girişimi ve terör eylemleri sebebiyle şehit düşen vatan evlatları için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, TÜRKSOY temsilcileri, Türk ve yabancı akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

    Törenin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun yaptı. Konuşmasına 15 Temmuz darbe girişimi ve terör nedeniyle vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anarak başlayan Coşkun, büyük hayırsever ve iş adamı merhum İzzet Baysal’ın kurduğu üniversitemizin gelişimi hakkında konuklara bilgi verdi.

    Rektör Coşkun: “Türk Dünyasının Ortak Kahramanlarını Gelecek Nesillere Tanıtacak Değerli Katılımcılara Teşekkür Ediyorum.”

    Köroğlu sempozyumunun üniversitemizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Coşkun, “Türk dünyasının ortak kahramanı, kültürel mirası Köroğlu’nu ve diğer Türk Dünyası destan kahramanlarını bu sempozyumla bir kez daha anmak önemli diye düşünüyorum. Türk dünyasını ilgilendiren ortak kahramanların gelecek nesillere tanıtılmasını sağlayacak, tebliğ sunmak suretiyle katkı verecek olan ve bu anlamda sempozyumu anlamlandıran çok değerli katılımcılara, bilim camiasına teşekkür ediyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde başta valimize ve belediye başkanımıza olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

    Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, Köroğlu’nun batı medeniyetinin destan kahramanlarından farklı olduğunu anlatarak, özetle “Bu kahraman, bizim kendi medeniyetimizin kahramanı. Köroğlu da ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş, zenginden alıp fakire vermiş ama bunun yanında elinde sazı, dilinde sözü olan bir kahraman. İnsancıl yapısı olan bir kahraman. Böyle bir kahraman dünyada yok. Batı medeniyetinin böyle bir kahramanı olsa bize çok daha farklı tanıtırlardı. Öyleyse bu kahramanımıza çok iyi sahip çıkmalı ve onu dünyaya çok iyi tanıtmalıyız.” şeklinde konuştu.

    TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Doç. Dr. Askar Turganbayev ise, Köroğlu’nun sadece Türkiye’de değil Azerbaycan’da, Türkmenistan’da, Kazakistan’da ve Türk dünyasında bilindiğini anlatarak, bu sempozyumda bilim adamlarının Köroğlu ve diğer Türk dünyası destan kahramanlarına yapacağı katkının önemine işaret etti, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Vali Baruş, Belediye Başkanı Yılmaz ve Rektör Prof. Dr. Coşkun’u tebrik etti.

    UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise, Türk dünyasında siyasi, tarihi, iktisadi ve kültürel alanlarda ortak pek çok fayda ve nokta bulunabileceğini ve bunlarla ilgili uzlaşıya varılması gerektiğini ifade ederek, Köroğlu’nun da ortak kültürel mirasımız ve insanlığın ortak mirası olduğuna işaret etti.

    Vali Baruş: “Köroğlu Sadece Bolu’nun Değil, İnsanlığın Ortak Değeridir.”

    Bolu Valisi Aydın Baruş ise yaptığı konuşmada, Köroğlu’nun eşsiz kültür hazinemizin çok değerli parçalarından biri olduğunu vurgulayarak, “O sadece Bolu’nun değil, bütün Türk dünyasının, kültür coğrafyamızın ve insanlığın ortak değeridir. Köroğlu, insanlığın temel değerleri üzerine söz söyleyen bir halk bilgesidir. Onun sade ama bilgelik yüklü şiirlerinde kendimizi ve ortak değerlerimizi buluruz. Köroğlu’nu anlamak, kültür dünyamızda yaşatmak ve O’nu gelecek nesillerimize anlatmak, kültürümüze ve tarihimize olan borcumuzdur.” ifadelerini kullandı ve Köroğlu’nun yiğitlik, mertlik, dostluk ve aşk gibi dizelerinden örnekler verdi.

    Açılış konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Kurucusu ve ilk Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, 17’nci yüzyılda Köroğlu türkülerini ilk kez notaya almış Polonya asıllı Ali Ufkî Bey ile Köroğlu’nun notaya alınmış 5 türküsü hakkında konferans verdi. Konferansın sonunda Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen protokol üyelerine plaket takdim etti. Ulusal ve uluslararası pek çok akademisyenin sunum yapacağı sempozyum, 12 Ekim Çarşamba günü sona erecek.

    Önceki İçerik2016-2017 Öğretim Yılında İzzet Baysal Vakfı’ndan Burs Almaya Hak Kazanan Öğrenciler
    Sonraki İçerikTurnitin ve Ithenticate Programları Kullanıcı Eğitimi Duyurusu