İzzet Baysal Vefatının 19. Yıldönümünde Üniversitemizde Düzenlenen Törenle Anıldı

    İzzet Baysal Vakfı ve üniversitemizin kurucusu, Bolu’nun manevi babası ve mimarı, hayırsever iş adamı merhum İzzet Baysal, vefatının 19.yıldönümünde saygı, minnet ve rahmetle yâd edildi.

    Kurduğu vakıf aracılığıyla Bolu’ya eğitim ve sağlık alanlarında pek çok eser kazandıran merhum İzzet Baysal, kabri başında binlerce kişinin katıldığı törende bir kez daha dualarla anıldı; toprağı çiçeklerle süslendi.

    İzzet Baysal Felsefesini Anlama ve Yaşatma Topluluğu öncülüğünde üniversitemizde faaliyet gösteren öğrenci toplulukları, merkez ve ilçelerden gelen öğrenciler, akademik ve idari personel ile STK üyeleri, merhum İzzet Baysal anısına İzzet Baysal Kültür Merkezi önünden Anıt Mezar’a saygı yürüyüşü gerçekleştirdiler.

    Merhum İzzet Baysal’ın Gölköy yerleşkesindeki kabri başında anma töreni yapıldı.

    Törene; Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu 2. Komando Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Ümit Koçak, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Seyfi Han, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ve eşi Solmaz Baysal, merhum İzzet Baysal’ın kızı Esin Avunduk ve eşi Cahit Avunduk, İzzet Baysal Vakfı mütevelli heyeti üyeleri, Bolu Belediye Başkan Adayları Fatih Metin, Tanju Özcan ve Turan Kılınç, vali yardımcıları, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları, STK temsilcileri, hayırsever iş adamları, BAİBÜ ailesi ve vatandaşlar katıldı.

    Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve TBMM Eski Başkanı Binali Yıldırım da mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay mesajında, “Vefatının 19’uncu yıl dönümünde merhum İzzet Baysal’ı rahmet ve saygıyla anıyorum” dedi.

    Rektör Alişarlı: “İzzet Baysal’ın Eserlerine Sahip Çıkmak Bilimin Aydınlattığı Yolda İlerlemekle Mümkündür”

    Törende ilk konuşmayı yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, “Türkiye’nin gönlünde sevgiyle, saygıyla yer etmiş örnek insan, Üniversitemizin Kurucusu İzzet Baysal’ı 19 yıl önce 5 Mart 2000 tarihinde kaybettik. Aradan geçen her yıl O’na olan hasret ile minnetimizi artırmaktadır. Bu kampüste varlığını her zaman aramızda hissettiğimiz İzzet Baysal ‘En büyük eserim üniversite’ demiştir. Biliyoruz ki üniversite olarak O’na teşekkür etmek, O’nun eserlerine sahip çıkmak, bilimin aydınlattığı yolda ilerlemekle mümkündür.” dedi.

    Rektör Alişarlı, sözlerini “Merhum İzzet Baysal’ın bıraktığı bayrağı taşıyan Sayın Ahmet Baysal Beyefendiye, İzzet Baysal’ın değerli kerimeleri Sayın Esin Avunduk ve kıymetli eşleri Cahit Bey’e, Sayın Solmaz Baysal ve Sayın Mebrure Bağışgil hanımefendilere ve tüm Baysal ailesine teşekkür ediyor; Allah’tan kendilerine hayırlı, sağlıklı, uzun ömürler diliyor ve tüm üniversite camiası adına şükranlarımı sunuyorum. Memleketine duyduğu sonsuz bir sevgiyle kendisini hayır hizmetlerine adayan merhum büyügümüzü vefat yıl dönümünde bir kez daha rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun.” diyerek tamamladı.

    Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, özetle “Vakıf medeniyetinden geliyoruz. Bu medeniyetin günümüzdeki en büyük temsilcisi İzzet Babamız. Allah gani gani rahmet eylesin. Sağlıklı ve eğitimli insan yetişmesi için bütün gücünü buna vakfetmiş. Bundan daha ulvi bir görev olamaz. Bu yaptığı çalışmayla sadece Türkiye’yle değil şehirle bütünleşmiş. Aramızdan ayrılalı 19 yıl geçmesine rağmen hâlâ içimizde.  İçimizde olmasını sağlayan bir sebep de ailenin şu anda vakfı yöneten başkanı ve mütevelli heyeti üyeleri. İnşallah sonsuza dek yaşayacak bir vakıf oluşturmuş. Allah böyle vakıf insanlarını ülkemizin her iline, İslâm alemine, insanlık âlemine nasip etsin diyorum.” diye konuştu.

    Bolu Valisi Ahmet Ümit ise, merhum İzzet Baysal’ı vefatının 19’uncu yıl dönümünde bir kez daha rahmet ve şükranla yâd ederek, “Şeyh Edebali’nin deyimiyle ‘İnsanlar vardır. Sabah ezanında doğarlar, akşam ezanında ölürler. İnsanlar vardır. Yaptıklarıyla, uyguladıklarıyla, bıraktıklarıyla kıyamet boyunca yaşar giderler. Esas bulundukları yere perspektif veren, bulundukları yere ışık olan, vizyon gösteren, örnek olan insanlar öldükten sonra da yaşamaya devam edenlerdir. Esasen ayinesi işidir kişinin, lafa bakılmaz. Bugün burada içerisinde bulunduğumuz müessese, bu içerisinde bulunduğumuz güzide toplum ve bu ilgi, bu âlâka aslında İzzet Baysal Beyefendinin ne olduğunu net bir şekilde söylüyor.” dedi.

    Vali Ümit, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

    “İzzet Baysal Beyefendi hem ülkemizde hem ilimizde bir markadır, bir duayendir. Neye öncelik vermek gerektiğini, hangi konularda örnek olmak gerektiğini çok iyi bilen ve bu konuda hayatını çok iyi yürüten, yaşayan ve vakfeden çok değerli bir büyüğümüzdür. Allah gani gani rahmet eylesin ve inanıyorum ki O’nun bırakmış olduğu bu büyük eserlerle, miraslarla ilimiz de zaman içerisinde marka olacaktır. Çünkü gerek fiziki şartlarıyla gerek seçkin akademik kadrosuyla ve gerekse böyle çok değerli gençleriyle, öğrencileriyle ve Bolulu hemşerilerimin yardımları ve gayretleriyle bu ilin zaman içerisinde bu üniversitemizin bir marka şehir haline gelmesine vesile olacağı konusunda hiçbir tereddütüm yoktur. Bu vesileyle kendisini rahmetle yâd ediyorum. İzzet Baysal Beyefendinin tüm iş adamlarımıza ve zenginlerimize örnek olmasını temenni ediyorum ve kendisinin duayen olarak, bir marka olarak yaşadığı gibi, O’nun gibi yaşamak isteyen insanların da bu toplumdan çıkacağına inanıyorum. İzzet Baysal özellikle ilimizde modern ve kaliteli eğitimin öncüsü ve lideridir.”

    Merhum İzzet Baysal İçin Hatim Duası Okundu

    Bolu Müftüsü Orhan Genç, merhum İzzet Baysal için yapılan hatimlerin duasını okudu. Ardından protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar, dualar eşliğinde İzzet Baysal’ın kabrini çiçeklerle donattılar.

    Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda devam eden tören, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende ilk olarak İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Genel Sekreteri Mustafa Yaman, vakfın 2018 yılı bütçe ve faaliyetleri, devam eden hayır ve yatırımları ile 2019 yılı tahmini bütçesi hakkında sunum yaptı. Mengen İzzet Baysal Kampüsü ile Hukuk Fakültesi binasının yapımı ve maliyetleri hakkında bilgi veren Mustafa Yaman, “144’üncü eserler Mengen’de devam ediyor. Allah nasip ederse Hukuk Fakültesi inşallah 145’inci eser olacaktır. İzzet Baysal Vakfı hizmetlerini ve hayırları gençliğimize, halkımıza ve devletimize yapmaktadır.” diye konuştu.

    İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Mebrure Baysal Bağışgil adına vakıf hesapları içinde Mebrure Baysal Fonu oluşturulması sebebiyle verilen teşekkür ve takdir belgesini, Vali Ahmet Ümit, Mebrure Baysal Bağışgil adına Ahmet Baysal’a takdim etti. Mustafa Yaman’a ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman tarafından çiçek sunuldu.

    Kurucu Rektör Prof. Dr. Kemal Güçlüol’un Anlatımıyla Merhum İzzet Baysal…

    Ardından Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından hazırlanan “Yöneticilerin Dilinden İzzet Baysal” belgesel filmi gösterildi. Belgeselde kısa süre önce kaybettiğimiz üniversitemizin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Kemal Güçlüol ile yapılan röportaja yer verildi. Çekimleri 2016 yılında yapılan röportajda Prof. Dr. Güçlüol, merhum İzzet Baysal ve üniversitemizle ilgili hatıralarını anlattı.

    Törende İzzet Baysal Vakfı tarafından uluslararası yayın yapan 66 öğretim elemanına ödülleri protokol tarafından takdim edildi. Tören kapsamında, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Alpagut’un hazırladığı “1930’larda Bir Mimar İzzet Baysal” sergisi Dekanlık fuaye alanında yer aldı.

    Önceki İçerikDiş Hekimliği Fakültesi Genel Ameliyathane ve Yataklı Servis Açılış Töreni
    Sonraki İçerik2019 Yılı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınavına İlişkin Duyuru