İzzet Baysal Vakfı’ndan Üniversitemize Bir Armağan Daha

İzzet Baysal Vakfı’nın Seben’e yaptıracağı öğrenci yurdunun protokolü, geniş katılımlı bir törenle imzalandı. 14 Mayıs 2014’te Seben’de temeli atılacak öğrenci yurdu, Vakfın Üniversitemize ve Bolu’ya kazandırdığı 133’üncü eser olacak ve yurttan 142 öğrenci yararlanabilecek. Aynı zamanda Merkez ilçeye İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal ile eşi Solmaz Baysal’ın isimlerini taşıyacak bir anaokulu yapılacak.

AİBÜ Seben İzzet Baysal Meslek Yüksekokulu Öğrenci Yurdu ile Merkez ilçede yapılacak ve Milli Eğitim Bakanlığı’na armağan edilecek anaokulunun protokolleri, Üniversitemizde düzenlenen törenle imzalandı. Senato Odasındaki törene, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Gencer, Prof. Dr. Mehmet Bahar ve Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, Seben Kaymakamı Ekrem Çeçen, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu  ile İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri ile Üniversitemiz Daire Başkanları katıldı.

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, farklı düşünceler olsa da hedeflerin aynı olduğuna işaret ederek, “Üniversitemiz şehrin ortak paydası ve memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki Bolu’nun insan yapısının ciddi bir katkısı var bunda ama en önemli faktör rahmetli İzzet Baysal’ın bu şehre çaldığı maya ve kurduğu vakıftır. Vakıf, düşüncelerimizi bir çatı altına topluyor. Bunun sonucunda da hayırlı neticeler ortaya çıkıyor. Bugün de imzalanacak protokol bunlardan biri.” diye konuştu.

İzzet Baysal Vakfı’nın 133’üncü Eseri

Zahteroğulları’nın açılış konuşmasının ardından İzzet Baysal Vakfı Sekreteri ve Eğitim Koordinatörü Mustafa Yaman, Seben’e yapılacak öğrenci yurdu hakkında bilgi verdi. İzzet Baysal Vakfı’nın 133’üncü eseri olacak ve 14 Mayıs 2014’te temeli atılacak yurttan 142 öğrencinin yararlanacağını ifade eden Yaman, “Yurt binası bodrum ile 4 kattan oluşmaktadır. 4 bin 500 metrekare kapalı alanı olup 89’u erkek 53’ü kız 142 öğrenci kapasitelidir. Kız ve erkek öğrenci yurdunda 2 engelli öğrenci için ikişer kişilik oda mevcuttur. Önümüzdeki haftalarda ihalesi bitecek yurdu iki yılda bitirmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu. Mustafa Yaman’ın Seben Belediyesi, AİBÜ Rektörlüğü ve İzzet Baysal Vakfı’nın yerine getirmesi gereken yükümlülükleri sıralamasının ardından yurt protokolü, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz şahitliğinde Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ ile İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Şerafettin Erbayram ve Dr. Mesut Kalaycıoğlu tarafından imzalandı.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da, İzzet Baysal Vakfı’nın üniversite için taşıdığı önemi vurguladı. Coşkun, “Ülkemizin diğer üniversiteleri de hayırseverlerle eğitim binası vb. yatırımlar, protokoller imzalıyorlar. Ancak bütçe, projelendirme gibi nedenlerle bu yatırımların gecikmesinden yakınıyorlar. Biz ise İzzet Baysal Vakfı Üniversitemize bir eser yapacağı zaman düzenlediği protokole bakmıyoruz. Çünkü biliriz ki Ahmet Baysal ağabeyimiz gereken bütün detayları düşünmüştür. Yani kaliteli, ne zaman başlayacağı ve biteceği belli, böyle kurumsallaşmış bir vakıf, böyle hayırsever bir zihniyetle çalışıyoruz. Bu özelliğiyle de İzzet Baysal Vakfı ülkemizde ayrı bir örneği teşkil ediyor. Bu vesileyle Vakfın Kurucusu, büyüğümüz İzzet Baysal’ı rahmetle anıyorum, Vakfımızın Başkanı ve Mütevelli Heyeti Üyelerine de çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

‘Solmaz ve Ahmet Baysal Anaokulu-1’

Öğrenci yurdu protokolünün imzalanmasından sonra Merkez ilçedeki Çıkınlar mahallesinde İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal ile eşi Solmaz Baysal tarafından yaptırılacak ‘Solmaz ve Ahmet Baysal Anaokulu-1’ adlı anaokulunun da protokolleri imzalandı. Mustafa Yaman tarafından tarafların yükümlülüklerinin okunduğu törende protokoller, Ahmet Zahteroğulları, Alaaddin Yılmaz ve İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu tarafından imzalandı. Törende anaokulunun isminde 1 rakamının yer alması yeni anaokulları yapılacağını müjdelerken konuşmalarda anaokullarının ve kreşlerin önemine vurgu yapıldı.

Anaokullarının Yaygınlaşması Kadın İstihdamını Arttıracak

Vali Zahteroğulları, ülkemizde kreş ve anaokulu alt yapılarının tam anlamıyla oluşmadığı için kadın istihdamında sorunlar yaşandığına dikkati çekerek, özetle “Kadın istihdamının önündeki en önemli engellerden biri kadının çalışma hayatıyla evi arasında seçim yapmak zorunda kalması. Çünkü ülkemizde kreş ve anaokulu alt yapısı tam anlamıyla oluşmadığı için kadınlar ya çocuk sahibi olmaktan vazgeçiyor ki bu da bizi Avrupa’daki gibi bir nüfus krizine götürüyor. Oysa Türkiye’nin son 10-15 yılda yakaladığı en önemli başarılardan biri kız çocuklarının okullaşma oranında erkek çocuklarını yakalamış olmasıdır. Bu yüzden eğitim almış kızlarımızı evde oturtmak ve onlara sadece annelik yaptırmak hem onlara hem ülkemize haksızlık olur. Bu nedenle kreşlerin ve anaokullarının yaygınlaştırılması ve çocukların okulla erken yaşta tanışmalarının önünü mutlaka açmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.  Tören, imzalanan protokollerin ülkemize, şehrimize ve üniversitemize hayırlı olması dilekleriyle sona erdi.

Önceki İçerikKozmoloji Semineri
    Sonraki İçerikKonferans: Haute Couture