İzzet Baysal Şükran Günleri

    Makalede Neler Var?

    Merhum İzzet Baysal’ın Son Arzusu Hukuk Fakültesi’nin Binasının Yapımına İlişkin Protokol İmzalandı

    Ömrünü ülkesine ve Bolu’ya adayan, ilimize 144 eser kazandıran, Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi büyük hayırsever, Bolu’nun manevi babası ve üniversitemizin kurucusu İzzet Baysal, bu yıl 30’uncusu düzenlenen Şükran Günleri’nde bir kez daha saygı ve minnetle yȃd edildi.

    İzzet Baysal Şükran Günleri açılışında, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal tarafından Hukuk Fakültesi binasının yapılmasına ilişkin protokol imzalandı. Merhum İzzet Baysal’ın son arzusu olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne Hukuk Fakültesi kurulmasına ilişkin yasa, 6 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

    Merhum İzzet Baysal için 10 Mayıs Cuma günü Teravih namazını takiben Yıldırım Beyazıt Camii’nde verilen Mevlid-i Şerif’te, Bolu Müftüsü Orhan Genç tarafından yapılan hatimlerin duası okundu.

    İzzet Baysal Şükran Günleri, 11 Mayıs Cumartesi günü Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı. Kent Konseyi adına Başkan Refik Özçelik tarafından anıta çelenk sunuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklȃl Marşı okundu. Özçelik, burada yaptığı konuşmada, “Büyüğümüz İzzet Baysal’ın Bolu için yaptıklarının ve emeklerinin yanında bizim yılda bir defa şükran programı yapmamız elbette çok mütevazı kalmaktadır. Tüm Bolulular olarak İzzet Baysal ve geride bıraktığı vakıf mütevellilerine şükranlarımızı sunmak üzere her zaman elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

    Törenin ardından protokol üyeleri, öğrenciler ve yurttaşlar, Atatürk Anıtı’ndan İzzet Baysal Anıtı’na kadar İzzet Baysal’a saygı ve şükran yürüyüşü gerçekleştirdiler.

    İzzet Baysal Şükran Günleri kapsamında ikinci tören, İzzet Baysal Anıtı önünde düzenlendi. Törene; Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu İl Jandarma Komutanı Nadir Çelik, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ve eşi Solmaz Baysal, merhum İzzet Baysal’ın kızı Esin Avunduk ve eşi Cahit Avunduk, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri, il müdürleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, BAİBÜ ailesi, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

    Törende ilk olarak İzzet Baysal Anıtı’na Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi çelenkleri sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklȃl Marşı okundu.

    İzzet Baysal Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Yaman, Hukuk Fakültesi binasının yapımına ilişkin yükümlülükleri içeren protokol metnini okudu. “İzzet Baba, müsterih ol. Bugün, son arzun Hukuk Fakültesi’nin protokolünün imza törenini de gerçekleştiriyoruz. Bolulular, hepinize hayırlı olsun.” diyerek konuşmasına başlayan Yaman, fakülte binasına ilişkin bilgi vererek, “Hukuk Fakültesi binası 35 araçlık kapalı, 12 araçlık yarı kapalı otoparkı ile yaklaşık 3 bin 800 metrekare oturum alanına, yaklaşık toplam 8 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacaktır. Zemin ve iki kattan oluşmaktadır. Zemin katta, bilgisayar dersliği ve kulüp odaları ile birlikte iç bahçesinde 150 metrekare kafeterya alanı bulunmaktadır. 4 adet 100, 4 adet 200 kişilik amfi ile bir duruşma salonu, 6 adet 70 kişilik lisans dersliği, 6 adet 30 kişilik yüksek lisans dersliği, 48 adet en çok 2 kişi oturabilecek idari ofis, dekanlık birimleri, toplantı odalarından oluşmaktadır.” diye konuştu.

    Ardından Hukuk Fakültesi binasının yapılmasına ilişkin protokol, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Milletvekili Arzu Aydın ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın onur şahitliğinde BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal tarafından imzalandı.

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Başkanvekili Levent Gök, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Ankara Valisi Vasip Şahin’den gelen teşekkür mesajları okundu.

    İzzet Baysal Şükran Günleri kapsamında ilk olarak BAİBÜ Tıp Fakültesi 5’inci Sınıf Öğrencisi Muhsin Özdemir, öğrenciler adına konuşma yaptı. Özdemir, “İlmin kadın, erkek fark etmeden herkese gerekli olduğunu bize bildiren medeniyetimizin ilme, ȃlime, irfana verdiği önem, bu yolda ter döken ve ilmi talep eden öğrencinin gayreti ve emeğini de kutsal saymıştır. Aynı şekilde öğrencinin bu gayretini destekleyen ve pekiştiren büyük insanların tüm çabaları da aynı katkıyla mazhar olmuştur. Bolu’ya ilk geldiğim zaman Bolu’nun hangi köşesine gidersem gideyim bu büyük insan İzzet Baysal’ın ismini taşıyan ilim, irfan yuvaları, sağlık kuruluşları ve bunlar kadar önemli birçok eser gördüm ve aklımdan şöyle geçirdim: İzzet Baysal nasıl biri olmalıydı ki arkasında bu kadar eser bıraktı? Hayatının her aşamasında O’nun imzasını taşıyan bir kurumdan istifade eden bizler, O’nun 10 altın öğüdünden biri olan ‘Okumaya vakit ayır, okumak bilginin pınarıdır’ sözünün de rehberliğinde, her geçen gün kendimizi geliştirmeye, her daim biraz daha ilerlemeye olan kararlılığımızı devam ettirdiğimizi bildirmek isterim.” dedi.

    Halk adına konuşan emekli Ebe Hemşire Müyesser Sarpkaya ise, 1999 yılında İzzet Baysal’ın hastaneden eve çıktığı dönemde kendisine bir hemşire arkadaşı ile birlikte gönüllü refakat ettiğini anlatarak, “Günlük yaşantımızda İzzet Baba bizlerle sohbet ediyor, Bolu’yu ne kadar çok sevdiğini, çocukluk anılarını da anlatarak coşkuyla belirtiyordu. Anılarında sıkça ve heyecanlı bir şekilde Büyüksu’da balık tutmasına ve hocadan dini dersler almasına yer veriyordu. Yine bir gün yaptığı eserleri anlattı. O gün öğrendim ki sadece Bolu’da değil Yalova ve Doğu’da da eserler yaptırmış. ‘Ben, sizin yaptırdığınız hastanede, eşim yaptırdığınız okulda çalışıyor. Çocuklarım da sizin yaptırdığınız okullarda okuyor. Ben, sizin yaptığınızı yapamam’ dedim. O da, ‘Benim gibi imkȃnın olsa sen de yaparsın’ dedi. Bu söz beni çok mutlu etti. Ruhu şad, mekȃnı cennet olsun. Ne mutlu bana ki yaşamımda hiç unutamayacağım böyle bir insanla tanışmak ve hizmet etmek imkȃnı buldum.” diye konuştu.

    Konuşmacılara ve törenin hazırlanmasında emeği geçenlere Kent Konseyi Başkanı ve üyeleri tarafından teşekkür belgesi verildi.

    Ahmet Baysal: “Merak Etme, Rahat Uyu Sevgili Amca, Çizdiğin Yolda Hayırlarını Yapmaya Hızla ve Şevkle Devam Ediyoruz”

    İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ise, Amcası İzzet Baysal’a yazdığı 19’uncu mektubunu okudu. Ahmet Baysal, özetle “Hepimiz çok iyi biliyoruz Sevgili Amca, Bolu ve Bolululara karşılıksız ve gönülden verdin. Onlar da sana en kıymetli sevgilerini veriyorlar. Ülkemizin hangi şehrinde böyle bir örnek var? Az önce, benim en çok hoşuma giden Boluluların sevgi tezahürü ile sana olan şükran yürüyüşünü birlikte yaptık. Özür dilerim, ben artık bu sene yürüyemedim. Ama bana bir araba tahsis etmişler, çok teşekkür ediyorum. Ben de onlarla yürümüş gibi oldum. Şu anda da büyük bir topluluk olarak Bolulular seni anıyor, sana sevgi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Merak etme, rahat uyu Sevgili Amca. Çizdiğin yolda, gösterdiğin hedefe, kimseye muhtaç olmadan, bıraktığın varlığın gelirleriyle hayırlarını yapmaya hızla ve şevkle devam ediyoruz. Bunları, Bolulular adına yürütmenin bilinci içindeyiz her zaman. Bolumuza sağlığında eğitim ve sağlık konusunda verdiğin eserlerin sayısı 106 idi. Senden sonra Bolululara emanet ettiğin bu vakfın mütevelli üyeleri, onur duyarak ve hızla çalışmalarını aksatmadan devam ettirdiler. Bu eserlerin sayısı bugün 140’a ulaşmış oldu. Geçen yıl yapımına başlanan Mengen İzzet Baysal kampüsü inşaatlarımız da hızla devam ediyor. Allah kısmet ederse 2021 yılında orada üniversitemize sosyal tesisleriyle birlikte yüksek aşçılık okulu ile 4 yıllık gastronomi yüksekokulunu teslim etmiş olacağız.

    Bugün burada sana bir müjde vermek istiyorum. Bolu’ya veda ettiğin gün dile getirdiğin Hukuk Fakültesi kurulması arzun vakıf üyelerine yerine getirilmesi şart olan bir şifahi vasiyet kabul edildi. Müjdeli haber, 21 sene sonra 6 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlandı. Sevgili Amca, derhal hazırlığa başladık. Son vasiyetini de gelirlerimiz elverdiğince nihayet yerine getirmiş olacağız. Şu anda Sayın Rektörüm Mustafa Alişarlı ile Hukuk Fakültesi’nin yerleşim alanı ve ihtiva etmesi gereken bölümleri konusunda mutabık kaldık. Bir aydır mimari projeler üzerinde çalışılıyor. Biraz önce Şükran Günleri’ne katılanların huzurunda Sayın Milletvekili, Vali ve Belediye Başkanı şahitliğinde Sayın Rektörümüzle 1500 öğrenci kapasiteli bu İzzet Baysal Hukuk Fakültesi’nin protokolünü imzaladık. Ümit ediyorum ki bu yılın Temmuz ayında ihalesini yapmış oluruz.” ifadelerini kullandı.

    BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, Bolu’nun en büyük hayırseveri olmasının yanında, hayırseverlik müessesesinde kendine has üslubuyla yeni bir çığır açarak ülkemizde birçok hayırsevere de örnek olan İzzet Baysal’ı şükranla yâd ederek, “Bizler, İzzet Baysal’ın aziz hatırasını yaşatmak için eserlerine sahip çıkarak hizmet ve imkânları artırmaya gayret ediyoruz. O’nun engin gönül adamlığının bir nişanesi sayılan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, bu büyük emanetin yüklediği sorumlulukla hareket etmektedir.” dedi.

    Rektör Alişarlı: “Çalışmalarımız, İzzet Baysal’dan Aldığımız İlham ve Heyecanla Durmadan Devam Etmektedir”

    Rektör Alişarlı, “Hedeflerine emin adımlarla yürüyen ülkemizin, genç nesillerini en iyi şekilde yetiştirmek ve güçlü Türkiye idealine katkı sağlamak, şüphesiz en önemli vazifelerimizin başında gelmektedir. Üniversitemiz, devletimizin imkânlarının yanı sıra İzzet Baysal’ın açtığı yolda yürüyen daha birçok hayırseverimizin katkılarıyla gelişmesini sürdürmekte, ülkemizin ve dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olmak için çalışmalarımız O’ndan aldığımız ilham ve heyecanla durmadan devam etmektedir.” diye konuştu.

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi olarak katılımcı bir anlayışla kalıcı ve köklü hizmetler üretmeye devam ettiklerini ve bu süreçte değişim, yenilik ve atılım bağlamında pek çok etkin uygulama gerçekleştirdiklerini söyledi. Rektör Alişarlı’nın konuşmasından satır başları şöyle oldu:

    “Bolu’da teknik eğitim için büyük bir adım attık. Bolu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Çıraklık Okulu binasının Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na devredilmesini sağladık ve okulumuzu sanayi bölgesine taşıyarak istihdam odaklı eğitim modelini hayata geçirmeye başladık.

    İlk hizmet binası İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırılan Mühendislik Mimarlık Fakültemiz, yükseköğretimde ihtisaslaşma adımları kapsamında 2 ayrı fakülte olarak yeniden kuruldu. Artık öğrencilerimiz, kendisi de bir mimar olan İzzet Baysal gibi müstakil bir fakültede Mimarlık eğitimi alacaklar.

    Yüksekokullarımızı fakülte statüsüne taşıdık. Bu bağlamda Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi ve Turizm Fakültesi olarak yeniden üniversitemize kazandırdık. Bu adımla birlikte geleceğimizin teminatı üniversite gençliğine daha çok sayıda bölüm kurarak eğitim vermeye başladık.

    Merhum İzzet Baysal’ın son isteklerinden biri olan üniversitemizde Hukuk Fakültesi kurulması kararının ısrarla takipçisi olarak yeniden YÖK gündemine alınmasını sağladık ve Cumhurbaşkanlığı’nın yüksek kararlarıyla 7 Aralık 2018 tarihinde Hukuk Fakültemizi resmen üniversitemize kazandırdık. Böylece üniversitemizdeki fakülte sayısı 16’ya yükselmiş oldu.

    Hukuk Fakültesi’nin kurulmasının ardından değerli İzzet Baysal Vakfı’mız merhumun en son isteğini yerine getirmek için hızlıca çalışmalara başladı ve bugün burada Hukuk Fakültesi binasının yapımına ilişkin protokolü imzalıyoruz. Buradan İzzet Baysal Vakfı’na bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyor ve Hukuk Fakültemizin Bolu’ya hayırlı olmasını diliyorum.”

    Teknolojiden spora, yaptıkları proje ve çalışmalarla Türkiye genelinde önemli başarılar elde eden akademisyen ve öğrencilerimizi tebrik eden Rektör Alişarlı, üniversite olarak akademisyen ve öğrencilerimizin Türkiye çapında elde ettikleri bu başarılardan gurur duyduklarını vurguladı.

    Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise, özetle “Bolulular olarak biz İzzet Baba’ya minnetarız. 140’ı aşkın eseri var Bolu’da. Hepimizin hayatında İzzet Baysal’ın çok önemli bir yeri vardır. Bugün çok güzel bir şey daha oldu. Rektörümüz, 16 fakültemiz olduğunu ifade ettiler. Büyük üniversitelerde olup Bolu’da eksik olan galiba bir tek Hukuk Fakültesi vardı. O da tamamlanmış olacak. Hukuk Fakültesi’nin de Bolumuza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

    Bolu Milletvekili Arzu Aydın ise yaptığı konuşmada, İzzet Baysal’ın Bolu’ya yaptığı bütün yatırımlar ve verdiği emekler için müteşekkir olduğunu vurgulayarak, “Aynı zamanda İzzet Baysal adını yaşatan bu vakfı ve vakfın hem mütevelli heyetini hem Ahmet Baysal’ı ve değerli eşini de saygıyla anıyorum. Çünkü varolanı bir de yaşatmak lazım. Ben bugün, Hukuk Fakültesi’nin hem Bolumuza gelmesinde siyasi olarak katkısı olmuş bir milletvekili olarak ama aynı zamanda bir hukukçu olarak ne kadar büyük bir mutluluk yaşadığımı ifade etmek istiyorum. Rabbim inşallah bu üniversiteden devlete, millete ve vatana faydalı evlatlar yetişmesini nasip eder diyorum. İzzet Baysal’ı şükran ve minnetle anarken tüm Bolululara, Bolulu hemşerileri olarak saygı ve hürmetlerimi ifade ediyorum.” dedi.

    “Gönlüme Giren Gözden Irak Olsa Ne Olur?”  

    Bolu Valisi Ahmet Ümit ise, “Bir atasözünde der ki: Bir mekȃn güzelliğini ve şerefini o mekȃnda mukim olanlardan alır. Yani esas unsur insandır. Merhum İzzet Baysal’ın Bolu’yla özdeşleşen ismini ve kendisinin Bolu’ya kazandırdığı değerleri bilen birisi olarak bu şehre hizmet etmekten büyük onur ve gurur duyuyorum. Şehirler bağırlarında yetiştirmiş oldukları değerlerle anılırlar. Bu şehrin tamamını kucaklayan, o şehirde yaşayan hemen herkesin hayatına bir şekilde dokunabilmeyi başaran şahsiyetleri yetiştirmek son derece zordur. Bu konuda Bolu şanslı illerimizden biridir. Çünkü ismi ülkemizin dört bir yanında bilinen örnek bir hayırseveri, İzzet Baysal’ı vardır. Bugün de her şehirde çok sayıda yardımseverlerimiz bulunmaktadır. Ancak köprülerin en sağlamı gönülden gönüle kurulan köprülerdir. Gönülden gönüle köprü kurmayı çok iyi bilen ve başaran merhum İzzet Baysal, bu kulvarda ender şahsiyetlerdendir. Kendisi ülkemize mȃl olmuştur. Bir şehir düşünün: O’nun yaptırdığı hastanede doğuyor, yaptırdığı okullarda okuyor, O’nun kurduğu üniversitede yüksek tahsilini yapıyor, O’nun adını taşıyan mahallede oturuyor. Hatta O’nun yaptırdığı huzurevinde ömrünü tamamlıyor. Böyle bir ayrıcalık her kula nasip olmaz. Aşık Veysel’in ifade ettiği gibi iki kapılı bir han olan bu hayat yolculuğunda yaptıklarıyla toplumun gönlünde kalıcı bir yer edinmiş olabilmek büyük bir bahtiyarlıktır. İzzet Baysal’ın bunu çok güzel bir şekilde başardığını memnuniyetle görüyoruz ve kendisini şükranla yȃd ediyoruz. İzzet Baysal, ilkeleri ve yaşam tarzıyla, çalışma azmi ve tasarruf anlayışıyla, israfı düşman sayan iş ahlakıyla da gelecek nesillere örnek bir şahsiyet olmuştur. Mevlana’ya ‘Gözden ırak olan, gönülden de ırak olur’ demişler. Mevlana da ‘Gönlüme giren gözden ırak olsa ne olur?’ diyerek karşılık vermiş. Merhum İzzet Baysal, 7’den 77’ye her Bolulunun gönlünde taht kurmuş, öldükten sonra da yaşamaya devam eden kıymetli şahsiyetlerimizden birisidir.” ifadelerini kullandı.

    İzzet Baysal’ın 10 Altın Öğüdü Yarışması Ödül Töreni Yapıldı

    İzzet Baysal Şükran Günleri, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İzzet Baysal’ın 10 Altın Öğüdü” yarışmasının ödül töreniyle devam etti. Törende, öğrenciler arasında yapılan şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

    Yarışmada, resim dalında Begüm Elif Çalışkan birinci, Eralp Akay ikinci, Sevval Yörükoğlu üçüncü oldu. Şiir dalında Dilara Yalçın birinci, Betül Tekin ikinci, Murat Selim Çetin üçüncü oldu. Kompozisyon dalındaysa Sinem Uğurlı birinci, Zeynep Nazlı Adıgüzel ikinci, Sinem Aytuğar üçüncü oldu. Sevgi Törenci, özel eğitim dalı ödülünün kazananı oldu. Bu yıl ilk kez düzenlenen öğretmenler arasında yapılan yarışmada ise birinci Nilüfer Ertem olurken, ikinci Ramazan Atalan, üçüncü Müsavet Türkcan oldu

    İftar Yemeğinde Binlerle Bir Arada

    İzzet Baysal Şükran Günleri’nin ilk günü, Bolu Aşevinde yıllardır süren gelenek olan, her gün bir hayırseverin karşıladığı iftar yemeği ile tamamlandı. Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren aşevinde verilen yemeğe, Belediye Başkanı Tanju Özcan, eşi Meral Özcan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ve eşi Solmaz Baysal, merhum İzzet Baysal’ın kızı Esin Avunduk ve eşi Cahit Avunduk, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti üyeleri ile yaklaşık iki bin vatandaş katıldı.

     

    Önceki İçerikBAİBÜ İlahiyat Fakültesi Dekanlığında Devir Teslim Töreni Düzenlendi
    Sonraki İçerikİzzet Baysal Şükran Günleri İkinci Gün Düzenlenen Etkinliklerle Son Buldu