Gazi Meclisin Yapılış Öyküsünün Anlatıldığı TRT Belgeseline, AİBÜ’den Bilimsel Katkı…

15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında tarihinde ilk kez hasar gören TBMM binasının 1937’de başlayan ve 24 yıl süren yapım süreci belgesel oldu. Belgeselin bilimsel danışmanlığını Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Leyla Alpagut yaptı. TRT tarafından hazırlanan “Kıymetli Bir Bina Öyküsü” adlı belgeselde, meclis binasının hasar almadan önceki orijinal hali son kez görülüyor.

İnşaatı çeyrek asır süren meclis binasının Avusturyalı mimarı Prof. Clemens Holzmeister’in öğrencisi olan ve çekimlerden kısa bir süre sonra hayata veda eden Mimar Ziya Payzın’ın anlattıkları belgeselde geniş yer tutuyor. Belgeselde ayrıca binanın yapımında görev alan uzman ve akademisyenler ile çalışanların ve tanıkların anılarına yer veriliyor.

Yönetmenliğini Neslihan Semerci, yapımcılığını ve metin yazarlığını ise Ayça Kortan’ın yaptığı belgesel, 29 Ekim 2016’da TRT Haber, TRT Belgesel ve TRT Avaz kanallarında izleyiciyle buluştu. Belgeselde, meclis binasının el emeği ile örülmüş özgün halinin hatırlanması içinse tahribatlara yer verilmedi.

Önceki İçerik2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Çalışmaya Hak Kazanan Kısmi Zamanlı Öğrenci İsim Listesi
    Sonraki İçerikAİBÜ, Bolu ve Bölgesindeki Yaban Hayatını Araştırma ve Tanıtmayı Hedefleyen Yeni Bir Merkez Kurdu