Divan Edebiyatı Hakkında Keyifli Bir Sohbet…

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğrenci Konseyi’nin düzenlediği söyleşinin konuğu TRT’de Can Veren Pervaneler programını hazırlayan ve sunan Av. Hayati İnanç oldu. İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte İnanç, ‘Can Veren Pervaneler, Divan Edebiyatı ile Hayata Bakış’ başlığı altında öğrencilerle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Medeniyetimizin genellikle sözlü mahiyette olduğunu ve dilden dile yayıldığını ifade eden İnanç, “Gönülden geldiyse söz muhatabına tesir eder, gönülden gönüle intikal eder. Ağızdan çıkan kulaktan döner, derler. Kalpten çıkan ise kalbe gider. Sözümü dinlemiyor evlat, ağızdan söylemişsindir de ondandır.” diye konuştu.

Bir televizyon programında eski kelimeleri sıkça kullandığı için eleştirildiğini anlatan İnanç, “-Eski kelimeleri özellikle mi kullanıyorsunuz?- diye soruldu. Yoo ben öyle bir şey yapmıyorum. Kelimeler eski değil ki… Sultan Fatih’ten gazel okudum, rahmetli 550 sene evvel öldü. O günün Türkçesiyle yazılmış, Sultan Fatih milenyum Türkçesini bilmiyordu. İkinci gazeli Şeyh Galip’ten okudum. O’da 210 yıl önceki Türkçeyle yazmış. ‘Açıklamalarınızı zevkle dinledik ama yeni kelimelerle konuşmanızı arzu ederiz. Mesela stres gibi, güzel ve yeni bir kelime…’ dedi. Peki ne işe yarıyor bu kelime? Son günlerde her türlü olumsuz halet-i ruhiyemizin adı ‘stres’. Annesini kaybetti, stres…yağmur yağdı, stres… imtihana girecek, stres….borçlarını ödeyemiyor, stres… Acaba stres kelimesi bu kadar ağır bir yükü çekebilir mi? Fransızca’da bu kelime gerginlik manasına gelir. Yani bu kadar büyük bir misyonu yok ama nedense biz her derdimizi ona yükledik. Klasik Türkçemizde bugün stresle ifade ettiğimiz duygu biçimlerini anlatmaya yarayan kelimeleri sayarsak şayet; ‘gam, kasvet, keder, melal, ızdırap, hüzün, kahır, yeis, efkar, tasa, dert, mihnet, elem… ‘Bakın’ dedim. Bu kadar kelime kullanıma hazır dururken, bu kadar yeniliğe sırtımızı çevirip her durumu stresle ifade etmeye neden beni zorluyorsunuz?” şeklinde konuştu.

Söyleşinin sonunda Av. Hayati İnanç’a AİBÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Burak Saygılı tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Önceki İçerikTurkcell, AİBÜ’de Eğitim Semineri Verdi
    Sonraki İçerikKısmi Zamanlı Çalışacak Öğrencilerin İsim Listesi