Devlet Eski Bakanı Kazım Oksay, Kütüphanesinin En Nadide Eserlerini AİBÜ’ye Bağışladı

17 ve 18. Dönem Bolu Milletvekili, Devlet eski Bakanı ve İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Kazım Oksay, kütüphanesinde bulundurduğu nadide eser ve Kitapları Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Merkez Kütüphanesi ve Ali Ericek İlahiyat Fakültesi’ne bağışladı. AİBÜ’ye yapılan bu büyük bağış dolayısıyla İlahiyat Fakültesi dekanlığında gerçekleşen programa katılan Kazım Oksay, bir teşekkür merasimi düzenlendi. Kazım Oksay, “Devlet yönetiminde görev aldığım dönem içerisinde Özellikle Diyanet İşlerinden sorumlu olduğum Bakanlık dönemimde bizlere iletilen kitapların Bolu’ya, Üniversitemize intikal etmesinde büyük mutluluk duyuyorum.”dedi.

AİBÜ Rektörü Prof.Dr.Hayri Coşkun, Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Gencer, Bolu MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr.Hasan Lök ve öğretim üyelerinin katıldığı programla Kazım Oksay’a,  Üniversite adına bir teşekkür plaketi takdim eden Prof.Dr. Hayri Coşkun,  “Üniversitemizin nüvesinin oluşturulmasında ve bugünlere gelmesinde sayın bakanımızın çok büyük katkıları olduğunu öğrendik. Sayın bakanımızın hem üniversitemiz kütüphanesine hem de İlahiyat Fakültesine yüzlerce eser bağışlamak suretiyle verdiği büyük katkı, ilim ve eğitim için çok büyük önem taşıyor.”dedi.

Fakülte binasını hayırsever Ali Ericek tarafından yaptırıldığını ifade eden Coşkun “Ali bey,  İlahiyat Fakültemiz ve hemen yanında inşa edilen camiinin banisi. Kendisinin emekleri çok büyük. Camii kısa süre içinde ibadete açılacak. Üniversite olarak Camii külliyesi içerisinde Göynük’te medfun bulunan Akşemsettin’in adıyla İslami İlimler Araştırma Uygulama Merkezi’ni kuracağız. Merkez Kütüphanemiz ve ilahiyat fakültesine bağışlanan kitaplar noktasında demin de ismini zikrettiğim Akşemseddin  İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bağışladığınız eserlerin bütün araştırmacıların hizmetine sunulacak. İnşallah bütün bu katkılarınız ve en anlamlısı da öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin yapacağı çalışmalarda kullanacakları üniversitemize bağışladığınız kitaplardan dolayı tekrar tekrar teşekkür ederiz.”diye konuştu.

“Bu güzel vesileyle sizlerle birlikte olmaktan gerçekten mutlu olduğumu ifade etmek isterim” diyen Kazım Oksay ise “Ben 1933 senesinde Mengen ilçesinin Bağlar Köyünde dünyaya gelmiş işte ondan sonra ilk ve ortaokul tahsilini Ankara’da yüksekokul tahsilini İstanbul’da yapmış bir arkadaşınızım. Devletimize çeşitli yerlerde çeşitli kademelerde hizmetimiz oldu.  Rahmetli Turgut Özal Bey ile yakın mesai arkadaşlığımız oldu. Bolu’da bir İlahiyat Fakültesi kurulmuş olmasıyla da memnuniyetimi ifade etmek istiyorum.”dedi

Oksay şöyle devam etti:  “Bu binanın gerçekleşmesini sağlamış Ali Ericek beyin bu konudaki destekleri için şükranlarımı arz etmek istiyorum. Asıl şükran ifade etmemiz gereken kişilerden birisi de rahmetli İzzet Baysaldır. Buradaki üniversitenin kurulması konusunda gereken kaynağın aktarılması bürokratik vesaire formalitelerin çözülmesi konusunda gayretlerimiz oldu. İyi işler yapmaya çalıştık. Bu bakımdan çalışanların gayret edenlerin inanıyorum ki yardımcısı Allah’tır bu çerçeve içerisinde Sayın rektörümüz ilahiyat bakanı dekanımıza ve sizlere teşekkür ediyorum. Ben evdeki kitaplarımı bağışlama konusunda da üniversitenizin gösterdiği ilgiye teşekkür etmek istiyorum. Buraya intikal edeceğini duyan birkaç üniversiteden daha  talep geldi ama biz İzzet Baysal Üniversitesini tercih ettik. Vaktiyle bana Diyanetle ilgilendiğim zamanlarda gönderilen kitaplar buraya intikal etti. Bugün bu çok nadide eserleri bir araya getirme konusunda imkan bulmak çok zor var. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum”

Programın sonunda Kazım Oksay Fakülte binasını gezdi ve Öğretim üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Önceki İçerikAhmet Baysal, Eğitim Fakültesi Dekanlığını Ziyaret Etti
    Sonraki İçerikİzzet Baysal Şükran Günleri