“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türk Devlet Geleneğinin Tahkim Edilmiş Halidir.”

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Türk Dünyası Topluluğu’nun ev sahipliğinde düzenlenen “Türk Devlet Geleneği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konulu konferansta konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, “16 Nisan’da oylanacak olan sistem ne Başkanlık ne yarı Başkanlık sistemidir, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir. Bu sistem de, Türk devlet geleneğinin tahkim edilmiş halidir.” dedi.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe salonda gerçekleştirilen konferansta konuşan Demirel, oyunu “Evet” olarak kullanacağını açıklayarak, Türkiye’ye vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin bu sistem değişikliğinde oyunun rengi ne olursa olsun mutlaka oy kullanması gerektiğini söyledi.

    Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türk devlet geleneğinde olduğunu anlatan Demirel, “Bu sistemde, yürütmeyi güçlendirirken yürütmedeki bir basamak olan başbakanlık makamını kaldırıyorsunuz ve onun bütün sorumluluklarını cumhurbaşkanına veriyorsunuz. Sistemde, cumhurbaşkanının yardımcıları ve vekili olacak, bakanlar kurulu ve bakanlıklar yine olmaya devam edecek. Mevcut sistemde de aslında cumhurbaşkanı sembolik değildir. Yasama, yürütme ve yargıda ciddi yetkileri vardır.” diye konuştu.

    Yeni sistemle 24 saatte Türkiye Cumhuriyeti’nin ele geçirileceğini iddia edenler olduğunu hatırlatan Demirel, “İki gün sonra yıldönümünü kutlayıp şehitlerimizi anacağımız Çanakkale’den beri ülkemizi ele geçirmek istemeyen mi var? Yüzyıllardır uğraşıyorlar bunun için. Kusura bakmasınlar, bizim verecek ülkemiz yok. İnsanlar gelip geçer ama Türk devlet geleneği dediğiniz her bir makamın alternatifini koyan sistemdir. Türk devlet geleneği her zaman kendini tahkim ederek korur.” şeklinde konuştu.

    Konuşmasında milletvekili sayısının arttırılmasına yönelik eleştirilere de cevap veren Demirel, “1982 anayasasında 1987 yılında ilk değişiklik yapılıyor ve nüfus artışına paralel olarak 400 olan milletvekili sayısı 450’ye çıkarılıyor. 95 yılında da bu sayı aynı gerekçeyle 550 yapılıyor. Bugün de toplumun meclisteki temsilinin arttırılması ve daha nitelikli hale getirilmesi için 80 milyonluk Türkiye’de milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor.” dedi.

    18 yaşında bir gencin seçme hakkının olup seçilme hakkının olmamasının temsilde adaleti kısıtlayan durumlardan biri olduğunu vurgulayan Demirel, “İnşallah 16 Nisan’da güçlü bir evet çıkacak ve yapılacak düzenlemelerle diğer alanlardaki seçilme hakları da teyit edilecek.” dedi.

    Önceki İçerik16 Nisan Referandumuna Doğru Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi Ele Alındı
    Sonraki İçerikÖğretmenlere, Pozitif Psikoterapi Yaklaşımı ile İlgili Uygulamalar Anlatıldı