BAMER Konferanslarının Konuğu Prof. Dr. Sırmatel, Ebola ve Mers’i Anlattı

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sırmatel, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin geleneksel BAMER konferansları kapsamında ‘Acil Durum Enfeksiyonları-Ebola, Mers’ konusunda sunum yaptı.

    Prof. Dr. Sırmatel, Gülezler Konağı’nda verdiği konferansta, viral enfeksiyonların hayatı tehdit ettiğini ifade etti; Ebola ve Mers-CoV hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi. Ebola kanamalı ateşin 1976’dan beri bilindiğini anlatan Prof. Dr. Sırmatel, hastada; boğaz, baş ve kas ağrıları ile ateş, kusma, ishal ve döküntü görüldüğünü, böbrek ve karaciğer yetmezliği, kanama ve hipotansiyon sonucu hastanın kaybedildiğini söyledi. Sırmatel, 30 Kasım 2014 tarihi itibariyle Ebola’dan 6 bin 405 kişinin öldüğünü de sözlerine ekledi.

    Yeni bir coronavirüs Mers-CoV hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Sırmatel, semptomları arasında ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı olan Mers-CoV’un Türkiye’de de görüldüğünü söyledi. Mers-CoV’un Sars’tan farklı olarak kolayca ve sürekli olarak insanlar arasında yayılmadığına işaret eden Sırmatel, hastalığın özel bir tedavisinin henüz olmadığını da kaydetti. Coronavirüs enfeksiyon kaynağının Orta Doğu’da geniş bir alanda halen aktif olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sırmatel, virüsün patojenitesinin yüksek olduğunu ve hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemlerine titizlikle uyulması gerektiğinin altını çizdi.

     

    Önceki İçerikYrd. Doç. Dr. Günay’ın Atölye Öğrencileri Resim Sergisi Açıldı
    Sonraki İçerikGaziler Derneği’nden Rektör Coşkun’a Ziyaret…