BAİBÜ’de Prof. Dr. Hüsamettin Altav Adına Laboratuvar Açıldı

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Tıp Fakültesi’nde, ülkemizde Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nın ilk uzmanlarından biri olan, Bolu doğumlu Prof. Dr. Hüsamettin Altav adına Aile Hekimliği Anabilim Dalı Beceri Laboratuvarı açıldı.

    Açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayati Durmaz, laboratuvarın kurulmasında katkıları olan hayırseverler Birol Yücelen ve Erol Yücelen, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. İdris Türel ve Doç. Dr. Mervan Bekdaş ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk olarak, Prof. Dr. Hüsamettin Altav’ın özgeçmişi okundu. 7 Mart1924 tarihinde Bolu’da doğan Altav’ın, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Türkiye’deki ilk asistanlarından biri olduğu Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda, yurt içi ve yurt dışında yaptığı çalışmaları hakkında bilgi verildi.

    “Merhum İzzet Baysal’ın Hayırseverlik Modelini Örnek Alıyorlar.”

    Törenin açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, üniversitemizin de kurucusu, vakıf insanı merhum İzzet Baysal’ın hayırseverlik modelini örnek alan vatandaşlarımızın, üniversitemize yaptıkları katkılardan son derece mutlu olduklarını vurgulayarak, “Bugün bir örneği de burada hayata geçiriyoruz. Rahmetli Hüsamettin Altav’ın yeğeni Birol Yücelen abimiz aramızda. O’nun katkıları ve desteğiyle, bağış sonucunda, biz bu laboratuvarı kurarak, bir hayli maket alabildik. Bu aldığımız maketlerimiz, önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde öğrencilerimizin hizmetine sunulacak. Bu çalışma, pratik eğitimlerde inşallah ciddi anlamda öğrencilere bir beceri kazandıracak nitelikte olacak.” diye konuştu.

    Prof. Dr. Kurtoğlu, bu vesileyle, bu bağışı yapan Birol Yücelen ve akrabaları ile bizleri yalnız bırakmayan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayati Durmaz’a şükranlarını sundu; hayırseverlerin sayısının artmasını temenni etti.

    “Prof. Dr. Hüsamettin Altav, Ortopedi Anabilim Dalı’nın İlk Asistanlarından Biridir.”

    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayati Durmaz ise, Hüsamettin Altav hocanın, halen başkanlığını yaptığı anabilim dalında, ilk ortopedi asistanlarından biri olduğunu hatırlatarak, özetle şunları anlattı:

    “Hüsamettin Hoca; Ortopedi, Çocuk Cerrahisi ile birlikte Genel Cerrahi’den ayrıldıktan sonra İstanbul Üniversitesi’ne alınan ilk Ortopedi asistanlarından biridir. Biri Esat Kılıçhan’dır, biri Hüsamettin Altav hocalardır. Onlardan öncekiler, Ortopedi’de çalışmakla beraber, Cerrahi Asistanları olmuşlardır. Hoca, baştan beri Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi’nde çalışmış, fakat daha çok Ortopedi’de kemik iltihapları üzerine çalışmıştır. Daha çok Pediatrik Ortopedi ve kalça çıkığı ameliyatları yapan bir hocamızdır. Dünyada Ortopedi’nin kurucularından biri olan Langel’in yanında epey bir süre çalışmıştır. Daha sonra Viyana’da çalışmıştır. Pediatrik Ortopedi alanında, ki o zaman Alman-Avusturya ekolü, dünyadaki Ortopedi’nin başını çeken bir ekoldü. Hoca, o ekolle beraber çalıştı. Gerçekten de yaptığı kalça çıkığı ameliyatları ile İstanbul’da çok önde gelen, çok meşhur Ortopedi hocalarından bir tanesiydi. Bizim klinikte, ben hocayla çalışamadım ama benden bir büyük nesil, hocayla çalışma imkanı buldular. Benim de tanıdığım, hocanın başasistanı Ali Sönmezler, O’nunla birlikte çalışan Ünal Kuzgun ve Yunus Sözen ile bu programdan sonra oturup konuştuk. Hocanın çalışma prensipleriyle ilgili bilgiler edindim. Çok ciddi bir şekilde bizim bilimimizin gelişmesine katkıda bulunmuş değerli bir hocamızdır. Bu vesileyle, burada aranızda bulunmaktan, hocanın isminin böyle bir laboratuvara verilmiş olmasından, hem bağışçılarımızın kadirşinas katkılarıyla hem de bu bağışları kabul edip hocanın adını böyle bir laboratuvarda yaşatan İzzet Baysal Üniversitesi yönetimine şükranlarımı sunuyorum.”

    Rektör Alişarlı: “Merhum İzzet Baysal’ın Açtığı Hayırseverlik Yoluna Ne Mutlu ki Yeni İnsanlar Katılıyor.”

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, Prof. Dr. Hüsamettin Altav Aile Hekimliği Anabilim Dalı Beceri Laboratuvarı’nın kurulmasına katkı sunan Birol ve Erol Yücelen Beylere teşekkür ederek, “Üniversitemiz, hayırseverlerin üniversitesi. Bu yolu açan merhum İzzet Baysal’ı minnet ve şükranla yad ediyorum. Açtığı yol üzerine üniversitemiz, birçok hayırseveri burada övgüyle, saygıyla hep andılar. Bu liste içerisine yeni birileri daha katıldı ne mutlu bizlere.” dedi.

    “İnşallah Hüsamettin Altav Hocanın İsmi Burada İlelebet Yaşar.”

    Rektör Alişarlı, sözlerine özetle şöyle devam etti:

    “Evvelki gün bir beyefendiyle tanıştık. Kendisi uzak bir ilde öğretim üyesi. Ama bizim kampüsün bulunduğu köyde ikamet ediyor ve kendisi de buralı. Birlikte şuan bir hayırseverin 12 Milyon TL tutarındaki hayrını Üniversitemize kazandırmakla meşgulüz. Hayırsever olacak beyfendiye de Üniversitemiz, hayırseverlerin üniversitesi, eğer takdir ederseniz sizin de isminiz burada yer alacaktır dedim. Beyfendi ile görüşmeye ya ben gideceğim, ya da kendilerini Üniversitemizde ağırlayacağız. Velhasıl, bir gelenek iyi başladığı zaman, temeli samimi atıldığı zaman gerisi de geliyor. Biz koşturmuyoruz, bu hayır onları çekiyor. Bu noktada ben tekrar hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. İnşallah Hüsamettin Altav hocanın ismi de burada ilelebet yaşar. Öğrencilerimiz bu laboratuvar sayesinde eğitimlerini daha başarılı bir şekilde, daha donanımlı bir şekilde sürdürürler. Örnek olacak bir hayır. İnşallah diğer hayırseverlerimizin de dikkatini çekmiş oluruz. Hayırseverlerin Üniversitesi’nde tüm hayırseverlerimize kapımızın açık olduğunu buradan bir kez daha beyan ediyor, Prof. Dr. Hüsamettin Altav Aile Hekimliği Anabilim Dalı Beceri Laboratuvarı’nın öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

    Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hüsamettin Altav Aile Hekimliği Anabilim Dalı Beceri Laboratuvarı’nın kurulmasına katkılarından dolayı hayırsever Birol Yücelen’e, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından teşekkür plaketi verildi.

    Laboratuvarın açılışı, törene katılan protokol üyeleri ve akademisyenler tarafından yapıldı. Katılımcılar laboratuvarı gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

    Önceki İçerikBAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Mezuniyet Coşkusu
    Sonraki İçerikTaziye Mesajı (Celil Doğan’ın Annesinin Vefatı)